Geng Merah Jambu..!

Monday, September 19, 2011

PURDAH VS TUDUNG LABUH VS TUDUNG TUTUP DADA.



Assalamualaikum.. aku suka berbicara soal tudung. yelah..tudung nie kan aset utama wanita islam..
bagi muslimah yang ammat menitikberatkan soal tudung..pasti mereka selalu bermain2 dengan pertanyaan yang mana satu tudung terbaik untuk mereka..


TUDUNG BERPURDAH
@
TUDUNG LABUH
@
TUDUNG MENUTUP DADA.

ini pendapat akulah..

pada aku.. ketiga2 tudung ini terbaik.. sama terbaik.. selagi kita ikhlas memakainya.. tak kisahlah apa pilihan kita.. ikut suka lah kan..

tapi ..masalah yg sering aku dengar..bile kite dh pilih tudung labuh..kite tak boleh terima purdah atau tudung tutup dada.. pada kite yang dah pakai tudung labuh..always pertikaikan mereka yg berpurdah n tudung tutup dada..sama juga pada mereka yg dh berpurdah atau tudung tutup dada.. masing2 sangat taksub pd penampilan diri sendiri..bukan koranglah..ni aku cakap orang yg kat luar bumi sane..huahuahua...

mcm..

'tak payahlah nak berpurdah2..tutup muka bukan wajib kot.. labuh sudah..'
'apsal tak labuh?takat tutup dada je?'
'apsal takde purdah,wanita kan fitnah?'
ala,,takpayah nak labuh sngtlah..tutup dada dh lah..'

huhuhuhu  (-_-)'' inilah yg seringkali aku dengar daripda sebahagian muslimah yg kat luar bumi tu.. cukup2lah tu.....chill ok??  its up to koranglah nak pakai tudung yg parat mana labuhnye..setakat tutup dada?labuh?atau purdah...sebab....


YANG PENTING
TUTUP DADA TU... WAJIB OK..

fesyen ape sekalipun tak kisah..sebab islam tak melarang kita nak berfesyen..ha..pandai2lah korang lilit selendang ke..ape ke..YANG PENTING TUTUP DADA TU.. tak kuasa i buat tutorial utk korang..hehe..bukan mcm tu..saya malu actually..cewwah!

so..ini cara aku.. pada aku.. ketiga2 style tudung nie sama baiknya.. mungkin ade kurang ada lebih..tapi itu semua bergantung kpd niat korang,niat kite bile mnyarungkannya..tak guna tutup aurat tapi hati dengki n asyik nak cari kesalahan orang jer kejenyer..

yes!!hanye tiga style nie jer yg aku iktiraf sbg style islam.. xcept...tudung utk badan beruniform..sebab baju badan beruniform longgar dan tegak..takda lekuk..if buat besar lah... kain tebal..keras pulak tu.. adoi...yg lain2 sorry... sebab baju kite2 nie kain lembut2..mudah lekuk2.. so..dah tak menutup aurat kita..tudunglah pelengkapnya.. jadi..pilihlah..awak nak yang mna..tudung tutup dada,tudung labuh,atau purdah?

kita beramal dan memakai tudung yg betul bukan untuk menunjukkan yg kita nie alim..atau bukan selepas kita pakai tudung yg betul kita tak boleh buat kesalahan..ini adalah PERINTAH ALLAH.. dan ingat hakikat yang kita nie..adalah.. HAMBA ALLAH...

ade byak style tudung yg boleh kita cuba untuk pastikan yg kita memakai tudung yg betul..bukan takat tutup kepala jer..so..kreatifkan lg pemikiran anda lah yer??

kpd free hair.dan yang pakai tudung tapi pendek2 nmpak dada,ketat2...no...aku tak letakkan ape2 komen atau apa2 hukum atau apa2lah..pada mereka.. yang pasti..free hair itu haram didalam islam..dan firman Allah agar melabuhkan tudung tutup dada itu memang ada.. itu jer..so..just fikirkanlah sendiri..

pada anda yang TUDUNG TUTUP DADA,BERPURDAH,@LABUH

chill....
jgn taksub sngat...
takut jadi ujub..
dan takjub...
apa yang penting..
tudung haruslah labuh menutup dada..
so..
u oll semua tergolong dalam orang yang labuh menutup dada..
cume niat kita jer... yang membezakan kita semua...
memang tudung tutup dada,purdah,labuh ada kebaikkan dan kelemahan tersendiri..pandai2lah kita mengimbanginya..dan beramallah kerana ALLAH..

SMILE!!!!=D wassalam..

2 comments:

Ini Kisah Tia said...

saya teringin nak berpurdah ...

Cik Aiza.. said...

Alhamdulillah...tp kalau nak berpurdah memerlukan persediaan yang kuat dari segi mental..dan kekentalan jiwa.. Aiza pernah cuba berpurdah..(main-main purdah org..) memang kene kental dan semangat yang tinggi.. dats y Aiza sangat kagum pd wanita yg berpurdah..=)