Geng Merah Jambu..!

Friday, April 20, 2012

HARI UNTUK MENUTUP AURAT..(^___^)

(gambar diambil dari tenet)
hari nie...miss comel B sangat comel mengenakan tudungnya...sempat snap pic lagi...


miss comel A: eh,miss comel B,sejak bile pulak kau pakai tudung nie???dan taubat ea.......................alhamdulillah..sejuk mata aku tengok kau...

miss comel B: haha...takdelah wei..aku saja jer..hari nie kan hari jumaat..so kenelah pakai tudng,tutup aurat sikit...afdal org kata...

miss comel A: oh yeke........................................ tet..................................(percakapan seterusnya dirahsiakan)
                                                                                                                                                    


firstly ,MmJ  nak ajak diri MmJ sendiri n u guys dan u huu diluar sana untuk perhatikan ayat ini.....

~~~Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya. (Surah An-Nur,ayat 24) ~~~


dah baca?belum??? Bacalah......takpe..MmJ tunggu...Baca jugak taw..kalau tak..MmJ merajuk...(ade sape heran ker???shedeh...)haha.=p

ok...thanks sbb sudi baca,...semoga Allah memberikan ganjaran pahala kerana menghayati kalamNYA..
amin..

ok then..Mmj nak MmJ dan u guys u huu cuba cari ayat ini dalam terjemahan ayat Al-Quran surah An-Nur diatas....
1)tutup belahan leher dengan tudung kepala pada hari sekian sekian
2)hari jumaat hari paling afdal untuk menutup kepala/aurat
3)pada hari lain dosanya kurang sikit drpd hari jumaat jika tidak menutup aurat
4)Ajnabi(org yg halal berkahwin dgn kita) boleh melihat aurat wanita yg bukan mahramnya pada hari selain jumaat
5)azab hanya akan dikenakan terhadap wanita yg tidak menutup aurat pada hari jumaat

ce cari ce cari....hmmmmmmmmmmmmmmm......................

erm.................

ada?

hurm...........

huh...........

ada ker??

err.....

takdakan????

inilah sikap yg MmJ dapat lihat dan mula menjadi trend dikalangan muslimah jaman sekarang.. hari lain free hair tp hari jumaat tutup aurat..MmJ TIDAK sesekali melarang/mengutuk/menghina/sabotaj/rasuah/ptptn/PRU(erk?motif?) apa yang dilakukan itu,bahkan MmJ bersyukur..at least..for that day... insyaALLAH tak lah dapat dosa sbb dedahkan aurat..

cuma..MmJ sangat tidak bersetuju dengan statement...''lebih afdal''.
kalau dikata tentang baca Al-Quran ke,baca surah Yassin ke..MmJ tak kisah,malah ada nas-nas yg mengatakan kelebihan berbuat demikian pada jumaat dan malam jumaat..

but..bukan soat aurat..tidak ada mana-mana nas Al-Quran yang mengatakan bahawa hari jumaat adalah hari yg lebih afdal menutup aurat..kalau ada..sila bgtau MmJ .SEGERA.

hamboi...............serius benau bunyinya tu...
yup..memang serius sbb hal ini boleh menyebabkan muslimah yg agak kurang tetap pendiriannya,yang suke ngikut-ngikut org akan ikut trend macam tu..sekaligus telah menanamkan satu fahaman dan kepercayaan yg tidak wujud dalam islam..

''aku pakai tudung sbb aku hormat hari jumaat lah...hari jumaat kn penghulu segala hari....''

ini lagi satu statement yg selalu MmJ dengar..

we have to understand y Allah menyuruh kita menutup aurat..
Aurat ini disyariatkan pd wanita yang sudah akil baligh bukan bersempena dengan keadaan tertentu,peristiwa tertentu atau hari tertentu sekalipun.

Tetapi,aurat ini disyariatkan khusus sempena wanita itu sendiri..untuk melindungi wanita,dan menjaga kemuliaan wanita... apakah kita tidak mahu memuliakan diri sendiri? apakah kita lebih menghormati hari drpd menghormati diri sendiri?

jawab MmJ ,jawab tum me zindagi sapna(haha,ape daaaaaa...)

walau apa pun..MmJ tetap menyatakan tahniah kpd u guys u huu yg selalu mengambil hari jumaat untuk menutup aurat,cuma MmJ ingin mengambil kesempatan...untuk memberikan pandangan yg sangat humble...

alang-alang menyeluk pekasam,biar sampai ke pangkal lengan..alang-alang berlitup sehari,biar kekal sampai mati..

kesudiaan u guys u huu menutup aurat pd hari jumaat adalah bagus,tapi lebih bagus,lebih baik,lebih AFDAL jika menutup aurat smpai bila-bila.. pahala menutup aurat sehari mungkin saja tidak cukup untuk menampung dosa mendedahkan aurat 6 hari selagi kita tidak bertaubat..

MmJ tidak sesekali memandang kecil atau hina pd uguys u huu yg free aurat mahupun yg tutup aurat ikut hari..sbb MmJ juga sangat hina...malah mungkin saja lebih hina drpd semua..MmJ turut ada kekurangan dan kelemahan serta kealpaan yg berdouble-double bnyaknyer...

cume..MmJ inginkan sampaikan apa yang Junjungan Nabi Muhammad SAW dah terima daripada Allah.. itu jer....

tutuplah auratmu duhai sahabat...
tak kira siapa,bila dan dimana..
segeralah bertaubat wahai sahabat..
agar dikau tidak terseksa DISANA..

wahai u guys u huu yg memang tutup aurat dan jaga aurat,,syabas Alhamdulillah..teruskan istiqamah meraih redha Illahi..dan jom..kite sama-sama doakan sahabat-sahabat kita yang lain agar diberikan hidayah dan dibukakan pintu hatinya untuk menutup aurat dgn sempurna dan..no more skip skip....
jgn sesekali kita rasa dah bagus sangatlah sbb dah tutup aurat perfect level 5 star..nanti ujub..tak memasal je kot nanti...tet..................... akhirat kelak..Allah saja yg MAHA MENGETAHUINYA...

Wallahualam....
tata..................(^____^)
bila hari jumaat..MmJ suka pakai baju warna pink....sebab Mmj cuma banyak
baju warna pink jer...nak buat macam mana...hehehe....
(kurusnyer MmJ..alangkah.......)