Geng Merah Jambu..!

Friday, May 18, 2012

ANTARA SABAR DAN PUTUS ASA.

Assalamualaikum wbk..
hai semua........... !

today..im gonna to make an entry pasal SABAR VS PUTUS ASA.

but before that.. Aiza nak citer sikit.. Aiza nak bgtau kat blog kesayangan dan sahabat yang ada..

tadi.. sahabat Aiza kol Aiza.. bual punya bual.. n then out of the blue.. dia kata bahawasanye pun..
Laptop yang baru shj dibeli 3 bulan dah pun hilang..kene diambil orang tanpa izin.. (curi lew tuh) walhal before that pun die ada hilang laptop..mean 2 laptop hilang.

dalam masa yang sama 6 buah laptop sahabat dia yang lain turut diambil tanpa izin..

well..siapa yang tak sedih bila sesuatu yg sukar untuk kita dapat,kita dapatkan dengan susah2 then hilang mcm tu jer..kalau tanya pd Aiza sendiri..Aiza pun mesti ada rasa terkilan..

but Aiza pasti sangat-sangat apa yang berlaku itu pasti ada hikmahnya..pasti ada sebabnya..sbb Allah TAK AKAN bagi sesuatu yg useless.whether ujian atau nikmat,atau apa2 shj yg kita terima dalam hidup kita.

so..bila diuji..like usual..mcm org ramai selalu kata..SABAR.... tp Aiza akan kata.. JUST CHILL..U  WILL GET SOMETHING BETTER.. mungkin juga..u dah dapat pun 'something better ' tu..

apakah 'something better' itu?

something better means sesuatu perkara yg lebih baik untuk digantikan kepada apa yang hilang/tiada.Perkara tu luas..tak semstinya hilang ladtop akan dapat lagi ladtop yg lebih canggih.@ kematian Suami akan digantikan dengan suami yg lebih baik..tidak semestinya begitu.. boleh jadi juga 'something better' itu adalah pengajaran yg boleh kita dapat..kehidupan yang lebih baik..dan tarbiyah yang lebih sempurna.

'something better' tu merupakan perkara wajib yg akan ada disetiap ujian dan dugaan yg Allah bagi kat kita..Aiza sangat yakin pd hikmah Allah sbb Allah sayang kita dan tak akan mensia-siakan kita..

maybe org kata..'bolehlah.....bende tu tak jadi kat kau....'

well...yup..Aiza fhm..respon penerimaan situation adalah berbeza mengikut siapa yg menerima..org yg menghadapi perkara itu akan lebih mengikut emosi berbanding akal. Manakala orang yang mendengar pula akan berfikir mengikut logik akal,iman dan kurang bermain dgn emosi.(rata-rata lah..tak semua....) oleh kerana itu.. orang yang mendengar ini haruslah memanipulasikan dan membantu orang yg menghadapi tekanan..bukan menambah tekanan/kesedihan/apa2 lah...

bila dah sabar..dan dah tahu something better tu..jgnlah pula berputus asa untuk bangkit dan menjalani kehidupan seperti biasa/lebih better..dalam erti kata lain...(konon-konon buat-buat tak tahu/tak pernah jadi) ..ini bukan hipokrit..ini adalah redha dan terima qada dan qadar Allah..

so..just chill..kita kene fikir..maybe,dugaan yang Allah bg tu ada mesej yg Allah nak sampaikan..so..bangkit...cari 'something better' dan teruskan kehidupan..

untuk sahabat Aiza yang hilang ladtop tu..its ok... jgn putus asa untuk beli ladtop baru... tawakal pd Allah..lagipun skrg nie..Ladtop dh mcm keperluan..bukan lagi kehendak..banyak kerja study yg perlu dilakukan dgn ladtop..

Aiza harap..sahabat Aiza tu dapat jumpa apa 'something better' disebalik dugaan dia..

Sekian...
tata titi tutu..
im gonna to lock ketat2 my ladtop..haha!
Assalamualaikum...
daaaaaa................!