Geng Merah Jambu..!

Tuesday, April 17, 2012

DILEMA 'AKU NAK GLAMOUR' KAU ADA???


--ASSALAMUALAIKUM + SALAM UKHWAH..=) –

SIAPA TAK MAHU JADI TERKENAL? SEMUA ORANG SANA SINI KENAL KITA,SEMUA ORANG JADIKAN KITA SEBAGAI IDOLA MEREKA + KITA DIJADIKAN ROLE MODEL BAGI MEREKA.. SAMA ADA DARI SEGI KEJAYAAN,STYLE,SIKAP,TINDAKAN DAN GAYA HIDUP.
POSING GLAMOUR MMJ..HEHE..GLAMOUR KAN???

MmJ pun macam tu juga... (diingatkan..Mmj adalah wanita biasa + sangat biasa + sentiasa biasa) haha.. Mmj pun ada hati,ada keinginan untuk jadi glamour.And kompom u guys pun ada keinginan yang sama juga.. ha..jangan tipu ea....we just human being...yang biasa2..lain lah kalau yang sedang baca entry Mmj nie orangnya luar biasa...wow...congrates!!! realy admire u...(^__^)

Thats why lh muncul berbagai-bagai jenis perkongsian mengenai diri sendiri...ada yang berkongsi tentang life seharian mereka..ada yang share pasal fesyen mereka,gadget,kerjaya + kejayaan.

MmJ didn’t say yang segala share2 begitu nak menunjuk belaka..tidak.. Mmj bukanlah paranoid sehingga nak berkata begitu tapi hakikatnya dalam setiap diri manusia biasa macam MmJ ada satu keinginan untuk menonjol dan terus menonjol..dan keinginan untuk menonjol tidak semestinya satu keinginan yang NEGATIF.


‘’semuanya bergantung kepada niat...’’YES EXACTLY..everything is depend on your niat...(niat dalam bahasa omputih ape ek?)=_=’’ ngeeeeeee....


‘’aku ingin menjadi pejuang.Pejuang yang akan menegakkan syiar islam sekaligus membangkitkan kembali semangat khalifah di bumi ini’’ makanya..hamba Allah ini akan menonjol sebagai seorang pejuang agama.. ianya akan menjadi POSITIF apabila..

“sesungguhnya setiap apa yang aku lakukan adalah kerana Allah semata..’’

Dan akan menjadi NEGATIF apabila...

“haha..biar satu dunia kenal aku sbg pejuang agama.. makin ramai orang kenal aku,makin kuat aku berusaha untuk jadi pejuang..haha..kau ada???’’ =_=’’ sengal.

Haaaa...gitu sih kisahnya....

Dapat bezakan kn?

tetapi ramai di antara kita sekarang nie tengah dilemma ‘’aku nak popular’’ dalam keadaan nie..

‘aku tak cantik...aku tak bergaya..tak ramai orang suka kawan dgn aku..takda sorang pun laki yg nak kat aku..jgn kate nak berkenalan..nak usha pun tak ada....’

‘aku bukan macam YUYU ******** yang popular tu..dia semua ada..ipad,ipod,tablet,table..semua dia ada...aku?hanset pun butterfly lagi...lapptop pun jenama cap ayam gedabak nie je ha.... mane nak glamournyer....’

Then kita pun duk berusaha giler2 nak CHANGE INTO PRINCESS..dari baju kurung + tudung bawal jadi skirt kembang +tudung belit2 smpai nak tercekik leher..dari kasut macam kasut sekolah terus jadi high heel... dari muka pucat..terus jadi muka opera cina... sampai kadang-kadang,apa yang di make over kn tu tak sesuai lansung pd kita... (amboi mulut......... nakal!)


‘’Xkuss me.....helo Mmj yang perasan bagus....salah ke kalau nak berubah,salah ka nak change into princess??salah ke kalau aku nak jadi yg lebih baik,salah ke kalau aku jadikan somebody s aku punyer role model..?? takkan nak duduk bawah tempurung aje!!!


Zasssss....adui...tempelias muka kene sembur....

‘’jadikan hari ini lebih baik dari semalam..so for sure..we have to change jadi yg lebih baik dan baik... perubahan yang kita lakukan tidak beerti kita mencari nama dan glamour..berbalik pd apa yang MmJ mention kat atas..

‘’semuanya bergantung kepada niat kita’’

Bila kita nak berubah kearah yang lebih baik,lebih maju,lebih advanced,apa yg penting ialah HATI kita...ikhlaskan hati semata-mata kerana Allah..dan untuk kebaikkan dan mencari keredhaan bukannya untuk menunjuk-nunjuk...’kau ada??’

Kalau kita sibuk mencari glamour,kita akan dapat kehinaan...BUT kalau kita sibuk cari keredhaan Allah,,kita akan dapat kemuliaan..

Glamour atau tidak bukan pokoknya..tapi redha Allah itu yang paling utama... NIAT MESTI BETUL..GLAMOUR ATAU TIDAK ITU REZEKI..DAN UNTUNGLAH..........HAHA

Dan..kita mesti ingat..makin kita GLAMOUR..makin banyak risiko yang kita hadapi..risiko terbesar adalah..RIAK..SOMBONG,,TAKABUR..HASAD DENGKI..SIHIR..SANTAU...BUNUH...BAKAR....( amboi..merapu sudah MmJ nie..) tak percaya???u guys semua boleh nmpak bukti2nyer kn?

We just human being..sometime memang ada nak menunjuk sikit..biar glamour kejap... tapi bila dah macam tu kita WAJIB ingat kan balik diri kita...berbalik pada Allah..dan ingat...kita tak punya apa-apa lansung untuk ditunjukkan.. nak share apa yang kita.nak share apa yg kita dh capai tak kisah... boleh ajer..asalkan niat kita nak share semua tu tak menyimpang..khuatir jadi riak....bangga tak tentu pasal...macam MmJ sekarang yg share entry nie pun sama juga keadaannya..niat MmJ kene betul...kalau tidak..MmJ TAK AKAN DAPAT APA2...malah...takda redha Allah..

Its same goes on share status islamik..blog islamik...dan semuanya lah... AWAS..jgn dilakukan semata-mata mahu mencari nama...atau..u will got NOTHING..

Masih dilemma aku nak glamour????

Agak-agak bila kita mati nanti,glamour yg kita SENGAJA CARI tu dapat tolong kita tak kat kubur n akhirat esok?

Tapi..kalau kita dapat glamour atas KEMULIAAN yang Allah beri pd kita..yang memey kita TAK CARI...seriusly glamour itu insyAllah dapat bantu kita...at least,orang yg kenal kita akan doakan kita...kan???

So...daripada kita dilemma aku nak glamour..lebih baik kita dilemma ‘’AKU NAK DAPAT KEREDHAAN ALLAH’’

Ok???deal!jom berusaha sesame yok..t kat akhirat t kite senyum sama-sama k..insyAllah..

Wallahualam..