Geng Merah Jambu..!

Wednesday, October 31, 2012

Universiti Sultan Zainal Abidin


Assalamualaikum..
salam bau meggi dari akak....haha..
(baru telan 2 bungkus meggie)

kali nie akak nak buat post khas untuk adik-adik yang nak sambung study kat luar sana. sekarang kan sibuk nak spm kan..mestilah adik2 kat luar sana tu dah merangka masa depang nak dok study mane,bidang ape..tak lupe juga pada adik2 stpm yang pun hampir ke final.. 

so..kali nie..akak nak buat promotion sikit lah tentang sebuah Universiti awam ke 18 di Malaysia.promotion yg akak nak buat nie,,bukan bagi diskaun yuran okeh~! T_T""

UNIVERSITI SULTAN ZAINAL ABIDIN 

1st of all,kalau ada yang dok terbeliak mata,ternganga mulut tu sila sila dan silalah stabilkan wajah anda ye..sebab akak tahu sangat ramai di antara kita tak berapa nak kenal dengan universiti nie.. yelah..nama pun IPTA ke 18 jadi faham-faham jelah..agak jagung dalam dunia IPTA.

Universiti Sultan Zainal Abidin atau singkatannya UniSZA telah berusia 6 tahun sebagai IPTA di Malaysia. Sebelum ini dikenali sebagai Universiti Darul Iman dan nama UniSZA pula dirasmikan pada tahun 2010. Institut ini sebenarnya bermula dengan Kolej Ugama Sultan Zainal Abidin @ KUSZA. Bagi penduduk di pantai timur..Kolej KUSZA merupakan antara kolej yang fopular sebagai kolej ugama.

Terletak di negeri Darul Iman,Terengganu,Universiti ini mempunyai 3 cawangan iaitu:
  • UniSZA Kampus Gong Badak (Main Campus)
  • UniSZA kampus Kota
UniSZA Kampus Besut (dijangka akan beroperasi pada tahun hadapan /2013



mula-mula masa akak dapat offer masuk UniSZA nie akak memang akak terkesima lah kan sebab tak biasa mendengar namanya.. biasa yang akak dok dengar UKM,UM ,UITM,dan semualah yang familiar tu.. so,,1st thing yang akak buat terus search kat tenek cari guane rupenye UniSZA nie..

perasaan best ke tak best memang bermain-main dalam jiwa akak waktu tu..yelah..nama belum fopular lagi..bila orang lain dok tanye akak dapat mane..akak jawab UniSZA,ha,memey tercenganglah mereka hatta sambil menggaru kepala.


 tapi,impression akak bila sampai sini terus berubah dari ragu-ragu tergaru-garu terus boleh ucap that i love u.

UniSZA merupakan sebuah IPTA yang mengamalkan suasana islamik and tersendiri..boleh dikatakan ianya seperti UIA(Universiti Islam Antarabangsa) yang kedua lah. Suasana yang very the nyaman ,berhampiran dengan pantai memang memberikan angin yang sangat sesuai untuk kita as a student.Jadi dok tak yah heranlah kenapa Terengganu nie antara negeri pandai Malaysia.bukan saja dok makang ikang,tapi sebab suasana yang sejuk mata memandang,sedap jiwa merasa.(hamboi..tp dok tipu deh)

UniSZA nie dekat sangat dengan sebuah Universiti awam di terengganu yang lain UMT / Universiti Terengganu Malaysia yang terkenal dengan sains bio-marin. kedua-dua IPTA nie hanya dipisahkan dengan sebatang jalan dan pagar. serious,memang depan2 je..cool kan? boring jalan UniSZA masuk UMT,tak ke cool tu?? kat tempat lain takda tau. =)

Dari segi program nye pulak..macam-macam ade..meliputi berbagai bidang lah.. dan ya..meliputi semua level education lah..start dari Diploma hinggalah ke PhD.. 
tapi...ha,cek nak habaq mai....ada satu pengajian yang TIADA DI MANA-MANA IPTA SELURUH MALAYSIA.. which is..

Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial (Antropologi dan Dakwah) dengan kepujian.

yes,one and the only one..and most important is... 
a'ah...nie lah akak punyer bidang.. (memang saja nak havoc kan?heheh...) 

seriously...belajar kat sini memang nyaman..honestly sesuai bagi adik-adik yang tak nak terpengaruh dengan gejala negatif sosial sebab ikhtilaf di sini Alhamdulillah terpelihara..terutamanya di main kampus lah..sebab disitu backbone study adalah pengajian islam.
kepada ibu bapa yang mahu anak-anak berkembang dengan suasana islamik,selain UIA..UniSZA adalh pilihan anda. 

Masjid Unisza (day)
Masji Unisza (night)
Dewan Al-Muktafi bilal Shah
Kolej kediaman pelajar.
Kolej Kediaman Pelajar

Hall di dalam rumah Kolej Kediaman Pelajar

Dewan Kuliah Utama

Bangunan Akademik for kuliah and tutorial

Tasik di Kem Marang milik UniSZA .for kayak.

Bilik di kolej kediaman.


Meja Studi yang comfort.(cewwah)



Library























oh..kalau nak letak semua pic..alamatnya tak tidolah akak..hohohh0.. 

banyak lagi ada..but akak tak keep pic sangat...student mall ada...segala jenis gelangang ada.. macam-macam lah..

honestly memang akak promote pun UniSZA..sebab nak bagi adik-adik dan semua orang diluar sana kenal dgn Universiti Bongsu nie.. kalau tak kenal maka tak cinta..tak gitu kang?


so...kepada sesiapa yang nak mencari info lanjut tentang UniSZA just click meh masuk UniSZA
kat blog akak nie tak boleh lah nak bagi detail nanti jadi official web UniSZA pulak..tak pasal-pasal glamour tw..akak segan..hehe..
btw..sebelum apa-apa...selamat menghadapi SPM dan STPM nanti ,semoga peroleh result gempak and selamat buat planning utk masa depan.
 Salam UniSZA dari akak............peace!
(saja mention 'akak' konon bakal senior buat adik2...tak ke class kan..=) )

Monday, October 29, 2012

Antara Hipokrit Dan Tudung Labuh.

Assalamualaikum pengerat kasih,
menyebar cinta untukmu saudara/i ku..
aceceh..berfalsafah cinta pula Mak kan.. 

seriously u olls,sejak dua menjak nie tak dapat mak nak bagi komitmen dengan pinky blog mak nie sebab mak dilanda kesibukan yang amat sangat lah kan menyiapkan assigment mak yang bertimbun sampai mak tak balik cuti untk raya haji nie.. (hmm,motip sangat!)

haha,maaflah,'acting gedik was too fun' so,saya harap u guys semua happy-happy go lucky and insyAllah semuanya dalam rahmat Allah..amin..

actualy dah berapa kali dah bukak blog tapi just nak blogwalking je ,tadi nie pun dah sign out but suddenly terlintas someting yg telah berlaku..so i decide to put lah dalam penulisanku yg tak seberapa kali nie.. 

Antara hipokrit dan tudung labuh

amboi tajuk...bisa mencengkam jiwa si pemakai tudung labuh.whatever,saya tak berniat untuk mendownkan mana-mana pihak..i just want to give opinion dalam situasi ini.have a nice read.

Alhamdulillah,Allah menempatkan daku di bumi UniSZA.Satu tempat yang tenang lagi permai.. Jauh dari suasana sosial yang pernah aku lalui satu ketika dahulu.
Dengan fakulti pengajian islam kontemporari sebagai tulang belakang UniSZA,dan sejarah UniSZA itu sendiri yang merupakan bekas kolej agama terkemuka di pantai timur menjadikan suasana sosial disini sangat sederhana dan agak islamik.

Setiap mata yang datang ke sini,dijamukan dengan pemandangan yang tenang oleh anak gadis dan perawan-perawan muslim yang merupakan pelajar disini.Setiap jantung adam berdegup nyaman melihat para gadis menutup aurat dengan sempurna..
ya..hampir semua..rata-rata pelajar wanita disini Alhamdulillah mengamalkan penutupan aurat yang sempurna kerana undang-undang UniSZA itu sendiri yang mewajibkan penutupan aurat.

Alis wajah yang redup,tunduk ketika berjalan,
alunan tudung labuhnya tak pernah menampakkan mahkota,
sesekali ada satu dua wajah yang hanya menampakkan mata,
tanda malunya dijunjung tinggi,
wajahnya hanya untuk suami..



boleh dikatakan penampilan sebegini mendominasi keadaan disini..jadi,secara tidak lansung ia memang boleh menarik golongan wanita yang bertudung biasa dimana kadang tidak menutupi bahagian dada dan sbgnye lah.

cuma..satu persoalan yang sering dibangkitkan. Hipokrit.
ya..ramai teman-teman yang mula terpanggil untuk melakukan perubahan tak kisahlah sebab apa,hidayah Allah,segan,atau ape2 sekalipun..namun perubahan tersebut selalu dihalangi dengan rasa..

"aku tak mahu jadi hipokrit"

btw,in my oponion,hipokrit nie sesuatu yang tak elok sebab pada saya,if kita nak berubah kepada sesuatu yang lebih better,kita wajib ikhlas.Perubahan yang tidak disertai dengan ikhlas  akan mengundang satu perasaan benci terhadap apa yang kita lakukan itu sendiri.

seprti soal pemakaian tudung labuh@bidang 60 nie, if kita tak ikhlas,buat sebab ikut trend kat tempat tu,i think,kita takkan mampu bertahan sbb kita akan rasa rimas dan panas. We have to know that penutupan aurat nie adlah salah satu ujian bagi kita,andai kita tidak ikhlas,perasaan serba tak kena akan selalu datang pada hati kita.so.tak best lah kan..

tapi dalam masa yang sama,i dont say that u should wait for long time to make a btter change. ya..maybe u dont have to be hipokrit.,.but we have to remember lah yang kita hidup nie sebagai hamba Allah.so ikut perintah Allah tu wajib right?then i think we have to make a step to change into better way of life.

so..bab tudung labuh nie..takda pun Allah berfirman suruh mengenakan tudung labuh/tudung labuh bulat/bidang 60. tapi apa yang Allah perintahkan adalah melabuhkan tudung ke bawah paras dada seperti yang terkandung dalam surah An-Nur ayat 31.boleh cek lah yer..

so a step yang kita harus buat adalah dengan mengubah fesyen tudung kita,daripada selimpang atas bahu,,turun sikit pin kat bahu so..cover lah kn bahagian dada tu..  daripada lengan terdedah..cover sikit dengan guna handsock atau lengan baju yg panjang yang boleh cover bukan balut ok.. so many thing that u can do..so many easy step that u can start with..
try dulu to make a step..dont just make simply judge before u experience sesuatu perkara tu...
u may love it.

beb,kalau dah begini..marilah make a step yunk... i know,u wanna be better right?


so...as a conclusion after long writing.. memanglah jangan be hipokrit bila nak tutup aurat dengan sempurna but ape2 sekalipun we have to remind ourselves that bila lagi kita nak jalankan perintah Allah tu.. once u got your Hidayah.u should appreciate it before it is too late..sebab ramai lagi yang tak dapat hidayah Allah and it is sangat berharga giler if kite dapat HIdayah Allah.bukan Nur Hidayah sebelah rumah ok~!

so..please,please and please lah..lets make a step to go better..yang rasa dah tutup dengan sempurna tu pun u should make a step to sempurnakan dalaman u olls pulak.Janganlah luar bertutup indah tapi dalam bernanah busuk...sebab.. maybe,girls yang tutup aurat dengan sempurna but just sempoi2 je better ketaqwaannya than girls yang tutup aurat dengan sempurna with labuh-labuh style or purdah one..

im wondering...which level of my taqwa?masih adakah hari esok untuk aku??


im not racist..but ya..saya dah nampak situasi macam nie..so..thats why im telling u lah.
janganlah kecil hati atau kembang hidung sbb kita sama-sama dalam perjalanan menuju ketaqwaan dan meraih rahmat serta redha dari Allah..

and lastly..maybe perasaan "aku tak nak jadi hipokrit " tu adalah bisikan dari syaitan sebab ya..u know syaitan right?taknak kita ikut perintah Allah.so..sama-samalah kita fikir-fikirkan..

salam muhasabah sempoi dari saya....tapi penuh bermakna..daaaaaaaaaaaaaaa..... Assalamualaikum.. (^_^)'' 











Friday, October 12, 2012

Mulut,antara penawar dan bisa.

Assalamualaikum.. hallow uguys..hope u oll jz fine and cheers..
lets muhasabah dengan ceria..fighting!(^_^)


Tanpa kita sedari dalam kehidupan seharian kita,kita dikelilingi dengan suatu benda yang boleh menjadi penawar kepada masalah,kekusutan serta kesusahan yang kita alami..

Manakala dalam masa yang sama,suatu benda itu jugalah yang mampu menjadi racun berbisa,mengundang kemendungan pada jiwa,menyebabkan rasa sakit di dada,dan kekusutan pada minda..

Fizikalnya kecil sahaja,tidak sampai separuh wajah..namun peranannya sangat besar sehingga dia mampu meletakkan kita dimana pengakhiran kita nanti..syurga mahupun neraka.. nikmat atau azab..bahkan rahmat mahupun kemurkaan..

''kerana mulut badan binasa''
pepatah fopular dikalangan kita..senantiasa kita mention pepatah sebegini kepada mereka yang bermulut celupar,barangkali kita lupa..mereka yang berlidah pedang turut sama mampu menjadi racun.

dari sudut pandang yang lain,,kata-kata semangat,senyuman,bacaan ayat Quran,Zikrullah serta kata-kata yang baik..turut datang dari tempat yang sama..namun pada sudut ini ,ia berubah menjadi sebagai penawar,meskipun tanpa bermadah dan ayat berbunga,cukuplah dengan kata-kata yang menyenang jiwa..sudah mampu menjadi herba mengubat duka.

Semakin banyak ilmu,semakin lancang kita bersuara.Ya itu perkara biasa,hasrat ingin mendominasi keadaan dengan pengetahuan yang ada. Bukan itu yang menjadi masalah disini tapi apa yang harus diingat dan diwaspadakan adalah hak dan sensitiviti masing-masing. Perbincangan,,ya,.perbincangan sepatutnya menjadi suatu aktiviti yang sihat..namun tatkala kita lancang melontar kata,tanpa kita sedar kita telah meracuni seseorang.

Racun mulut bukan hanya disembur melalui penghinaan,kata-kata kesat,mahupun maki hamun.Tapi melalui kata-kata yang boleh menjatuhkan seseorang, mengaibkan,serta melemahkan.

Dalam perbincangan khususnya,adakah kata-kata menyindir tahap pengetahuan seseorang itu dikatakan sebagai sesuatu yang sihat?bagaimana pula dengan kata-kata yang sibuk ingin berbicara sehingga kita melanggar hak berkata-kata dalam perbincangan tersebut? Mungkin perkara ini tampak remah bagi sesetengah individu.,namun tidak pada yang lain.Dalam hal macam ni,muhasabah sangat diperlukan.

Be Honest,berterus-terang..dua perkara ini menjadi amalan anak muda sekarang. Satu amalan yang sangat bagus,,namun jika diguna pada tempat yang salah..maka ia mengundang kemendungan jiwa.

Contoh:

~suasana dikhalayak ramai bersama teman-teman yang rapat

miss A: alamak,,muka aku tampak kusam lah..macam nie....
miss B: la..kau baru tahu ke?bukan kusam je,tu tampak muka kau dah berkedut tu,pori besar,berminyak kat hidung and dahi..kau tak jaga muka kau ke?kau tak basuh eh muka kau? tak guna mask ke?ke kau bajet nie?nak pinjam duit aku tak?

T_T''  itu cuma contoh..(sebab nak bagi contoh berat sikit jadi tak faham pulak..)

walaupun bersama teman rapat namun kata-kata sebegitu tetap bisa meninggalkan kesan mahupun sebijik zahrah dalam jiwa Miss A itu tadi.
It same goes kita dengan rakan-rakan..adik beradik..dan semualah yang terlibat dalam hidup kita.

malah..Rasulullah juga telah berpesan agar sentiasa bersederhana dalam berkata-kata..andai kita tiada apa pengetahuan atau tak pasti dengan apa yang kita nak katakan ,lebih baik kita pilih untuk diam.itu lebih baik daripada kata-kata yang tidak bermanfaat apatah lagi yang menyakitkan.

Even dalam berdakwah sekalipun,menegur keaiban dan kesalahan haruslah dengan dilakukan dengan personally, which is,kita bertemu dengan person yang kita nak tegur just to of us..tanpa pengetahuan orang lain. Dalam bab ini,kita boleh lihat bagaimana islam sangat menjaga maruah umatnya walaupun maruah umat yang melakukan kesilapan.

Mungkin kita terfikir..''ala..sensitif sangat..ngada-ngada lah kaw nie..''
tapi kita harus ingat,titik sensitiviti setiap orang adalah berbeza.mungkin kali ini kata-kata itu belum sampai kepada titik sensitiviti kita.tapi.. what goes around,must come arounds.. satu masa,pasti ada kata-kata yang akan sampai pada titik sensitiviti kita.

pada saat itu,mungkin kita sudah lupa bahawa kita pernah meracuni ramai orang,lalu kita balas dengan persoalan ''mengapa kau kata aku begini'',''aku tak pernah nak cakap yang buruk kat kau''.. seolah-olah kita tidak bersalah.. tapi sebenarnya,pada masa itu,seluruh dunia mengatakan..''padan muka kau..baru kau tahu apa yang aku rasa.'' (jahatnya aku...T_T)

sudahnya,semua bertelagah..semua mahu menang..semua itu hanya angkara mulut,si kecil yang berbahaya. bercakap hingga lupa, di akhirat nanti,mulut yang sewenang menabur bakti pada timbangan dosa akan senyap,,takkan mampu menjawap persoalan dari Allah Yang Mengetahui.

huh...aduhai mulut..ajaibnya dikau..mampu menjadi pedang,menikam semua hati, mampu juga menjadi kasturi,harumnya mendamai semua jiwa,memberi rasa bahagia..

 andai disuruh beri pilihan,antara ingin jadi pedang atau kasturi..pasti semua memilih kasturi.. namun sebenarnya,ramai menjadi pedang..

wahai diri pinjaman Allah.. muhasabahlah setiap kata-katamu..kerana semua itu bakal ditanya di hari pengadilan nanti.. adakah kata-kata ku ini telah menyakiti saudaraku,adakah kata-kata ku ini membuatkan teman berjauh hati denganku,bagaimana dengan ibu bapaku?sejauh mana kata-kataku mendamaikan mereka?

lidahku pedang atau kasturi?

wallahualam..
                                                           












Disini..Aku Puas!

Assalamualaikum..Ya Allah,Ya Allah Ya Allah....rasa terharu tak terkata bila akhirnya jemari ini mampu menutur kata keyboard semula dilaman blog kuh..Ya Allah,Ya Allah Ya Allah.. betapa besarnya hati,kembangnya hidung bila mampu menaip lagi...(kau dah kenapa?jari kaw kemana sebelum nie???)

ah..biarlah..u guys nak kata ape..yg penting..aku bahagia.. (^_^)\/ memang betul..selama sebulan nie..aku kehilangan jari aku.. mana dia pergi?holiday?bawah katil?tidur tak bangun-bangun?haha..stop merapu Aiza... im just realy busy sebulan nie..aku busy nak adapt diri aku pada  bumi bertuah..negeri orang..Terengganu..=)

ceh,cakap macam busy study jer...!konon! aku rasa rutin aku banyak kepada..siang pergi kelas,malam tengok muvie then tido..weekend pergi Mydin..(the almighty shooping complex kat sini)jgn maen2! . but stilll then..yes..im study too... lagi-lagi a few last week..tired week juga lah..

Rasa cepat masa berlalu..haha(walhal menghitung hari bila nak cuti midterm) dah sebulan lebih aku disini..berhijrah ke negeri orang..belajar budaya orang ,makan masakan orang laen... semuanya memang berbeza disini.. Terengganu,negeri penuh budaya yang memang lain daripada yg lain.. Alhamdulillah..aku rasa bersyukur dipilih oleh Allah untuk berada disini.. Sebuah tempat yang tak pernah aku harapkan..tapi sebenarnya beri aku kebaikkan..

Bersama teman sekelas... buat aku lebih gembira..telatah mereka,perbezaan kami,persengketaan kami,semuanya sangat berharga,, walaupun aku  masih tak ingat kesemua 84 ahli kelas,tapi yg penting..aku mula menyayangi mereka semua...

Angin,hujan,cahaya,,awan..bintang,,pohon serta rumput yang tumbuh melata..mula meyerap dalam jiwa aku.. bukanlah bermakna aku menyerap bersama-sama dengan terengganu style yang banyak G ending tu.. i mean.. Unisza World..  suasana kat sini sangat mendamaikan jiwa aku... aku rasa sangat puas berada kat sini.. aku rasa sangat bebas dalam kebahagiaan aku..tersenyum sendiri bila pergi kuliah sorang-sorang..even pergi beli lunch sorang-sorang..tapi entah mengapa..aku rasa macam seluruh penduduk bumi disini berada dengan aku...



Disini..aku tak pernah rasa risau tntang ikhtilaf,,tentang jejaka liar..mahupun gadis sosial..yang mengjengkelkan mata.. even ada,tapi just 2%.. komuniti yang lain disini sangat mendamaikan mata.. apa yang aku maksudkan bukanlah penampilan semata-mata.. bukanlah imam muda dan istazah pilihan semata-mata.. (walaupun hakikatnya Pelajar Fakulti Pengajian Islam mendominasi keadaan)tapi masih  ramai pelajar fakluti laen yang berpenampilan biasa2..tapi yang paling penting..semuanya menjaga adab dan aurat.. paling cikai pun..tudung parat-parat kat dada pun jadilah..if selimpang atas bahu..bajunya besar..yang lelaki pula tak suka tunjuk peha..manalah tak sejuk mata hatiku melihat?

Bila belajar..aku jadi bersemangat.. sebab..setiap ilmu yang aku dapat..aku rasa sangat suka dan bahagia..rasa sangat kuat chemistry yang ada.. walaupun aku selalu jugak lah mengantuk..tapi tak bermakna aku tak menghargai ilmu yang dapat..entah kenapa..aku rasa..setiap kata-kata yang keluar dari guru..adalah mutiara..yang sangat membahagiakan seorang wanita.

 hahahhaha... tak boleh blah rasa kepuasan tu... but ya..honestly.. ini yang dikatakan cinta..aku jatuh cinta pada tempat nie..aku jatuh cinta pada ilmu ...dan aku jatuh cinta padaMU.. terima kasih.. Ya Rabbi..

 *macam puisi pun ada hehe..