Geng Merah Jambu..!

Tuesday, June 12, 2012

Persepsi Melayu terhadap tudung labuh dan kopiah.

Assalamualaikum..hai semua!

dengan tangan berhabuk dek kerana membersihkan kipas yang berhabuk,aku terus saja tekan keyboard lappy tercinta pabila ada sesuatu melintasi minda.(hahaha..ayat novel sekali lagi....!)

Persepsi masyarakat melayu terhadap wanita yang bertudung labuh dan lelaki yang berkopiah.

contoh 1

Mak Jemah: ish tengok tu..pakai tudung labuh(tudung sekolah) ..mesti orang dakwah tu.
                      T_T''

3 hari kemudiannya..

Mak Jemah: eh.itu orang hari tu,kenapa dah tak pakai tudung labuh dah?dah berubah balik
                       ker?dah terpengaruh dengan kawan tak baik lah tu.
                       hmmmm,susah je pakai tudung labuh .asalkan pakai tudung tak nampak rambut                      
                       dah lah.nyusah je lah.!dengan sarung tangan lah,stokin lagi,bukan orang nak
                       tengok pun!

contoh 2

Miss A : Miss B..aku ingat aku nak tutp aurat dengan sempurna lah..ni ha,nak labuhkan tudung            
                yang aku pakai,pakai sarung tangan n stokin..

Miss B : ala kaw nie..pakai tudung je dahlah..ramai lagi yg tak pakai tudung.ape ade
               hal!lagipun time muda nie lah kita nak pakai ketat,tudung fesyen..enjoy lah wei..nanti
              dah tua baru kau menyesal sebab tak enjoy time muda ni..dah lah wei...!

contoh 3

Mak Jemah lagi..: eh,laki dia pakai kopiah jubah,..nie mesti orang dakwah nie..hmmm,orang
                               dakwah nie nnti tinggal anak bini.ala,anak dia bukan baik sangat
                               pun..macam anak terbiar..tu lah,kalau dapat laki berkopiah jubah macam
                               tu,memang tak aman rumah tangga.tinggal anak bini.

contoh 4

MIss C :kau nak pakai tudung labuh,?ala,macam lah ilmu agama kau tu bagus sangat nak
             pakai tudung labuh..aku yang agama A++ ni pun tak pakai tudung..hei,yang pakai
             tudung labuh tu bukannya baik sangat pun.yang penting hati baik dahlah.!T_T''

Contoh 5

Boboi A: kopiah?eh tolong lah..macam orang kampung tau tak!tudung labuh tu                        
                semua,ish...memang macam makcik je aku tengok!

Uncle A : adik nie pelajar tahfiz ke pakai kopiah nie?
boboi kopiah : erk bukanlah..saya pelajar sains..
Uncle A:oh..ala dik,..adik kan pelajar sains,tak payah lah nak pakai kopiah nie.buat orang rasa
                pelik tau.asalkan solat,hati baik..kan dah cukup.


macam nie lah melayu kita..bukan setakat melayu,islam pulak tu.Persepsi masyarakat melayu yang menganggap pemakaian aurat yang sempurna sebagai satu bebanan dan hanya boleh dipakai oleh mereka yang mempunyai ilmu agama yang tinggi sahaja menyebabkan ramai yang terbantut niat untuk berhijrah.

pleaselah..mereka yg bertudung labuh dan berkopiah tu bukan malaikat yang takda kesilapan lansung..iman meningkat tak turun2...

bila dipikir semua kata-kata orang,aku sendiri rasa lemah.macam aku nie seekor alien yang dipandang gerun dan asing oleh orang bumi.

well,aku paham perasaan berbelah bagi bila berhadapan dgn mulut2 yang tak memberi semangat lansung pd kita.Tapi nak buat macam mana.kita berhadapan dengan mulut orang.Bukan mulut tempayan yang boleh ditutup dengan zink buruk!

so who care?pahala masing2 yg dapat.takda share2 pun.pahala jugak takkan berkurang kalau orang mengutuk kita dari belakang.malah menambahkan lagi pahala kita.tak ke untong tu??

jangan pernah putus asa pada jalan menuju redha Illahi..
dan jangan pula memandang pelik serta berat dan beban pada mereka yang berjalan menuju redha Illahi..

jom muhasabah and lets perfom better for our tomorrow!
assalamualaikum..


No comments: