Geng Merah Jambu..!

Friday, October 12, 2012

Mulut,antara penawar dan bisa.

Assalamualaikum.. hallow uguys..hope u oll jz fine and cheers..
lets muhasabah dengan ceria..fighting!(^_^)


Tanpa kita sedari dalam kehidupan seharian kita,kita dikelilingi dengan suatu benda yang boleh menjadi penawar kepada masalah,kekusutan serta kesusahan yang kita alami..

Manakala dalam masa yang sama,suatu benda itu jugalah yang mampu menjadi racun berbisa,mengundang kemendungan pada jiwa,menyebabkan rasa sakit di dada,dan kekusutan pada minda..

Fizikalnya kecil sahaja,tidak sampai separuh wajah..namun peranannya sangat besar sehingga dia mampu meletakkan kita dimana pengakhiran kita nanti..syurga mahupun neraka.. nikmat atau azab..bahkan rahmat mahupun kemurkaan..

''kerana mulut badan binasa''
pepatah fopular dikalangan kita..senantiasa kita mention pepatah sebegini kepada mereka yang bermulut celupar,barangkali kita lupa..mereka yang berlidah pedang turut sama mampu menjadi racun.

dari sudut pandang yang lain,,kata-kata semangat,senyuman,bacaan ayat Quran,Zikrullah serta kata-kata yang baik..turut datang dari tempat yang sama..namun pada sudut ini ,ia berubah menjadi sebagai penawar,meskipun tanpa bermadah dan ayat berbunga,cukuplah dengan kata-kata yang menyenang jiwa..sudah mampu menjadi herba mengubat duka.

Semakin banyak ilmu,semakin lancang kita bersuara.Ya itu perkara biasa,hasrat ingin mendominasi keadaan dengan pengetahuan yang ada. Bukan itu yang menjadi masalah disini tapi apa yang harus diingat dan diwaspadakan adalah hak dan sensitiviti masing-masing. Perbincangan,,ya,.perbincangan sepatutnya menjadi suatu aktiviti yang sihat..namun tatkala kita lancang melontar kata,tanpa kita sedar kita telah meracuni seseorang.

Racun mulut bukan hanya disembur melalui penghinaan,kata-kata kesat,mahupun maki hamun.Tapi melalui kata-kata yang boleh menjatuhkan seseorang, mengaibkan,serta melemahkan.

Dalam perbincangan khususnya,adakah kata-kata menyindir tahap pengetahuan seseorang itu dikatakan sebagai sesuatu yang sihat?bagaimana pula dengan kata-kata yang sibuk ingin berbicara sehingga kita melanggar hak berkata-kata dalam perbincangan tersebut? Mungkin perkara ini tampak remah bagi sesetengah individu.,namun tidak pada yang lain.Dalam hal macam ni,muhasabah sangat diperlukan.

Be Honest,berterus-terang..dua perkara ini menjadi amalan anak muda sekarang. Satu amalan yang sangat bagus,,namun jika diguna pada tempat yang salah..maka ia mengundang kemendungan jiwa.

Contoh:

~suasana dikhalayak ramai bersama teman-teman yang rapat

miss A: alamak,,muka aku tampak kusam lah..macam nie....
miss B: la..kau baru tahu ke?bukan kusam je,tu tampak muka kau dah berkedut tu,pori besar,berminyak kat hidung and dahi..kau tak jaga muka kau ke?kau tak basuh eh muka kau? tak guna mask ke?ke kau bajet nie?nak pinjam duit aku tak?

T_T''  itu cuma contoh..(sebab nak bagi contoh berat sikit jadi tak faham pulak..)

walaupun bersama teman rapat namun kata-kata sebegitu tetap bisa meninggalkan kesan mahupun sebijik zahrah dalam jiwa Miss A itu tadi.
It same goes kita dengan rakan-rakan..adik beradik..dan semualah yang terlibat dalam hidup kita.

malah..Rasulullah juga telah berpesan agar sentiasa bersederhana dalam berkata-kata..andai kita tiada apa pengetahuan atau tak pasti dengan apa yang kita nak katakan ,lebih baik kita pilih untuk diam.itu lebih baik daripada kata-kata yang tidak bermanfaat apatah lagi yang menyakitkan.

Even dalam berdakwah sekalipun,menegur keaiban dan kesalahan haruslah dengan dilakukan dengan personally, which is,kita bertemu dengan person yang kita nak tegur just to of us..tanpa pengetahuan orang lain. Dalam bab ini,kita boleh lihat bagaimana islam sangat menjaga maruah umatnya walaupun maruah umat yang melakukan kesilapan.

Mungkin kita terfikir..''ala..sensitif sangat..ngada-ngada lah kaw nie..''
tapi kita harus ingat,titik sensitiviti setiap orang adalah berbeza.mungkin kali ini kata-kata itu belum sampai kepada titik sensitiviti kita.tapi.. what goes around,must come arounds.. satu masa,pasti ada kata-kata yang akan sampai pada titik sensitiviti kita.

pada saat itu,mungkin kita sudah lupa bahawa kita pernah meracuni ramai orang,lalu kita balas dengan persoalan ''mengapa kau kata aku begini'',''aku tak pernah nak cakap yang buruk kat kau''.. seolah-olah kita tidak bersalah.. tapi sebenarnya,pada masa itu,seluruh dunia mengatakan..''padan muka kau..baru kau tahu apa yang aku rasa.'' (jahatnya aku...T_T)

sudahnya,semua bertelagah..semua mahu menang..semua itu hanya angkara mulut,si kecil yang berbahaya. bercakap hingga lupa, di akhirat nanti,mulut yang sewenang menabur bakti pada timbangan dosa akan senyap,,takkan mampu menjawap persoalan dari Allah Yang Mengetahui.

huh...aduhai mulut..ajaibnya dikau..mampu menjadi pedang,menikam semua hati, mampu juga menjadi kasturi,harumnya mendamai semua jiwa,memberi rasa bahagia..

 andai disuruh beri pilihan,antara ingin jadi pedang atau kasturi..pasti semua memilih kasturi.. namun sebenarnya,ramai menjadi pedang..

wahai diri pinjaman Allah.. muhasabahlah setiap kata-katamu..kerana semua itu bakal ditanya di hari pengadilan nanti.. adakah kata-kata ku ini telah menyakiti saudaraku,adakah kata-kata ku ini membuatkan teman berjauh hati denganku,bagaimana dengan ibu bapaku?sejauh mana kata-kataku mendamaikan mereka?

lidahku pedang atau kasturi?

wallahualam..
                                                           












Disini..Aku Puas!

Assalamualaikum..Ya Allah,Ya Allah Ya Allah....rasa terharu tak terkata bila akhirnya jemari ini mampu menutur kata keyboard semula dilaman blog kuh..Ya Allah,Ya Allah Ya Allah.. betapa besarnya hati,kembangnya hidung bila mampu menaip lagi...(kau dah kenapa?jari kaw kemana sebelum nie???)

ah..biarlah..u guys nak kata ape..yg penting..aku bahagia.. (^_^)\/ memang betul..selama sebulan nie..aku kehilangan jari aku.. mana dia pergi?holiday?bawah katil?tidur tak bangun-bangun?haha..stop merapu Aiza... im just realy busy sebulan nie..aku busy nak adapt diri aku pada  bumi bertuah..negeri orang..Terengganu..=)

ceh,cakap macam busy study jer...!konon! aku rasa rutin aku banyak kepada..siang pergi kelas,malam tengok muvie then tido..weekend pergi Mydin..(the almighty shooping complex kat sini)jgn maen2! . but stilll then..yes..im study too... lagi-lagi a few last week..tired week juga lah..

Rasa cepat masa berlalu..haha(walhal menghitung hari bila nak cuti midterm) dah sebulan lebih aku disini..berhijrah ke negeri orang..belajar budaya orang ,makan masakan orang laen... semuanya memang berbeza disini.. Terengganu,negeri penuh budaya yang memang lain daripada yg lain.. Alhamdulillah..aku rasa bersyukur dipilih oleh Allah untuk berada disini.. Sebuah tempat yang tak pernah aku harapkan..tapi sebenarnya beri aku kebaikkan..

Bersama teman sekelas... buat aku lebih gembira..telatah mereka,perbezaan kami,persengketaan kami,semuanya sangat berharga,, walaupun aku  masih tak ingat kesemua 84 ahli kelas,tapi yg penting..aku mula menyayangi mereka semua...

Angin,hujan,cahaya,,awan..bintang,,pohon serta rumput yang tumbuh melata..mula meyerap dalam jiwa aku.. bukanlah bermakna aku menyerap bersama-sama dengan terengganu style yang banyak G ending tu.. i mean.. Unisza World..  suasana kat sini sangat mendamaikan jiwa aku... aku rasa sangat puas berada kat sini.. aku rasa sangat bebas dalam kebahagiaan aku..tersenyum sendiri bila pergi kuliah sorang-sorang..even pergi beli lunch sorang-sorang..tapi entah mengapa..aku rasa macam seluruh penduduk bumi disini berada dengan aku...



Disini..aku tak pernah rasa risau tntang ikhtilaf,,tentang jejaka liar..mahupun gadis sosial..yang mengjengkelkan mata.. even ada,tapi just 2%.. komuniti yang lain disini sangat mendamaikan mata.. apa yang aku maksudkan bukanlah penampilan semata-mata.. bukanlah imam muda dan istazah pilihan semata-mata.. (walaupun hakikatnya Pelajar Fakulti Pengajian Islam mendominasi keadaan)tapi masih  ramai pelajar fakluti laen yang berpenampilan biasa2..tapi yang paling penting..semuanya menjaga adab dan aurat.. paling cikai pun..tudung parat-parat kat dada pun jadilah..if selimpang atas bahu..bajunya besar..yang lelaki pula tak suka tunjuk peha..manalah tak sejuk mata hatiku melihat?

Bila belajar..aku jadi bersemangat.. sebab..setiap ilmu yang aku dapat..aku rasa sangat suka dan bahagia..rasa sangat kuat chemistry yang ada.. walaupun aku selalu jugak lah mengantuk..tapi tak bermakna aku tak menghargai ilmu yang dapat..entah kenapa..aku rasa..setiap kata-kata yang keluar dari guru..adalah mutiara..yang sangat membahagiakan seorang wanita.

 hahahhaha... tak boleh blah rasa kepuasan tu... but ya..honestly.. ini yang dikatakan cinta..aku jatuh cinta pada tempat nie..aku jatuh cinta pada ilmu ...dan aku jatuh cinta padaMU.. terima kasih.. Ya Rabbi..

 *macam puisi pun ada hehe..