Geng Merah Jambu..!

Saturday, September 24, 2011

Be Sporting dengan Jemaah Tablig..peace!(^___^)\/

Assalamualaikum..
Alhamdulillah.. hari nie aku masih tersenyum..tiada duka apatah sengsara yang hebat2..terima kasih Allah..=")

korang pernah nmpak tak jemaah tablig? satu rombongan yg ada dlm 6 org kot lah.. yg dtg dari rumah ke rumah atau surau ke surau..atau dtg ke orang perseorangan yg minta sedikit masa kat kite..then die akan ade bg ceramah sikit..then dia ajak pergi surau@masjid..mcm nie..

ha..pernah nmpak?atau pernah didatangi tak? hehe..
emm ape ek reaksi korang? suke ker..menyampah ker...tadah jelah telinga ker..atau layankan jelah..?
ape reaksi korang tu hak korang lah kn..ade aku kisah? cume aku ada sedikit perkongsian lah bab tindakan kita @pandangan kita terhadap jemaah tablig nie..

seriusly..before this aku meyampah bile nampak kelibat jemaah tablig..well.. aku kn 'mualaf'. bile nmpak jer jemaah tablig aku mesti rasa meluat,tak suka,benci..n semualah seumpamanya..

semua hanya disebabkan insiden ada seorang jemaah tablig yang pndang aku mcm tak pernah nmpk perempuan..mcm nk telan!..sejak dari hari tu..impression aku terhadap jemaah tablig secara keseluruhannya terus jd negatif mcm yg aku luahkan di atas td..

Alhamdullillah..aku bersyukur sngat dgn peluang yg Allah beri pd aku yg hina nie..yg dh sipi2 jer kt tebing neraka nie..utk tahu tentang jamaah tablig yg sebenar..huhuhu  =") maafkan saya ya andai ada diantara anda yg bace nie ada kaitan dgn jamaah tablig..im so sorry..huhuhu..="(huhu..

aku pernah dgr luahan org kt planet pluto..bukan koranglah kn..yg dieorang memang tak suke dgn jemaah tablig..tak selesa..mcm menyibuk pun ada..mengganggu pun ada..setakat tomahan ckp nk tunjuk baik konon..memang dh selalu sngtlh org planet pluto tu lemparkan bile aku tnyer pndapat dieorg pasal jemaah tablig..yelah..kt pluto tu dh moden..tablig2 nie dh tak main dh.. nk dakwah kt tv lh kn..bru ada stndard.. ceh!! dasar lupe sejarah betul ek org kt planet pluto uh..

tak macam korang.. aku yakin..korang semua tak mcm uh..=) insyaAllah..Alhamdulillah..

yg jemaah tablig tu pulak..dh tahu ramai tak suker..apsal nk bertablig2 lg??adoyai...rimas!!!


(^____^)chill2..n relax..
sebelum korang diapi2kan lg oleh aku..beter korang bace dulu perkongsian aku yg seterusnya..

Tablig merupakan salah satu sifat Rasul yg 4 yg membawa makna menyampaikan..jd sesuailah dgn apa yg kita nmpak jamaah tablig buat..mereka menyampaikan sesuatu.. ini taklah membawa makna yg dieorang nie rasul..Nabi Muhammad adalah nabi dan rasul terakhir..dan bukan pula mereka nie rasul atau nabi palsu..kalau ada pun..maybe berapa peratus jer..ajaran sesat lh tu mknenyer..tu lain ceritalah kn..

mereka ini hanya menyambung tugas Rasulullah..menyampaikan kebenaran..dengan cara mengajak ke masjid..mahu menghidupkan masjid.. ye..kt tv pun boleh jugak ..tp..dengan cara face to face itu adalah SUNNAH..jd..salahke kalau mereka melakukan sunnah? yg wajib pun tak penuh..inikan pulak nk kondem org buat sunnah..patutnyer respect lh sikit..nie tak..kutuk pulak..tak segan ker?bukan koranglah..org kt planet pluto..=)

jamaah tablig nie pulak terdiri drpd org yg dh lama join..baru join..(maaflah..aku tak berape ingat sngt die punyer nama2 khas dlm jamaah tablig nie) so...bukan semua dh pro..ada yg baru satu hari nk join..jd mestilah ada silap2 sikit..dieorg baru nk belajar..dieorang pun mcm kite juga..manusia biasa.. jd..bile nmpk jamaah tablig tngk korang mcm nk telan..berbaik sangkalah..mereka itu budak baru..(hihi..alhamdulillah aku dh sedar)

kite kene ingat..tak semestinya hanya orng yg dh pro agama jer yg boleh menyampaikan kebenaran..mengajak ke amal makruf..sapa2 pun boleh..kalau nk tunggu org yg dh pro jer..makanya..sikit lh org yg nk menyampaikan..walhal..tugas menyampaikan amal makruf nahi munkar itu actualy tugas setiap org islam..jd..tak kisahlah sape kn..

kite pun pulak..jgnlah nk berlagak..if kite dh pro agama ..then jamaah tablig dtg kt kite..share jelah pape..dgr jelah ape die sampaikan.. ingat..ilmu yg kite ader tu bukan kita punyer..Allah punye..jd..jgnlah nk berlagak pulak..kng nanti kene tarik..padan muka.. menyesal tak sudah t..huuhu..

ade org cakap..jammah tablig nie tinggal anak bini lame2..tak bg nafkah.. ceh!! chill lh..korang tahu ke.cer yg sebenar..tahu ke hal rumah tangga dieorag..ade anak bini dieorang ngadu kt korang?ni aku ckp kt org pluto tw..bukan koranglah..korang baik..=) manalah tahu kot2 kt bank die berjuta die tnggalkan utk rumah tangga..korang ape tau.. lgpun..bini die chill jer..anak die relax jer..korang pulak nk lebih2..amboi...! if ade pun yg memang tak tinggalkn nafkah anak bini..tak semua.. ini tanggungjawab individu bergelar suami..bukan semua mcm tu..so..jgnlah disebabkan nyamuk seekor..kite bakar rumah pulak sebab benci kt nyamuk yg seekor tu..

ada pulak yg tak bagi jamaah tablig menumpang kt masjid atau surau kt kawasan kediaman korang.. jamaah tablig nie ada masak2 lh jugak kn utk tmpung perut dieorang yg keluar berjemaah berhari2..takkan lah nk makan kt kedai jerk...so..dieorang tumpang lh kat masjid @surau..ade lah masak2 sikit..guna air..guna elektrik masjid @surau.. then..ada pulak pihak yg tak bg guna semua itu..Ya Allah..jgnlah nk berkira sngat.. bersedekahlahkan.. jamaah tablig tu berkorban demi untuk meningkatkan spritual dlm diri mereka n kita..sebar amal makruf nahi munkar pd kita..apalah salahnyer..hadiahkan mereka penginapan kt masjid @surau tu.. kalau konsert2 yg dedah2 aurat..lompat sini lompat sana..sanggup pulak sumbang duit beli tiket.. bil api air berapelah sngat yg dieorang guna..kalau nk dibndingkan dgn tiket konsert super junior tu? adoyai..

ada pulak yg kate..tablig nie takda style..asyik pakai jubah putih jek... baju lain tak boleh ker..hahaha.. mereka nie smbil2 nk hidupkan masjid@surau..mereka juga nk hidupkan sunnah..sunnah Rasulullah saw. ..putih kn melambangkan kesucian.. kopiah..serban..janggut..itu sunnah.. salahker dieorang nk hidupkan sunnah..?dgn rambut perempuan yg haram lelaki tengok..chilll jerk..nie dgn kopiah,janggut,,,jubah..nk kondem lebih pulak..kn bagus kalau kondem rambut wanita islam yg tak ditutup di khalayak bukan mahram..ke jeles...sebab jammah tablig cukup kain nak buat baju.. awak pulak pakai baju adik..hehehe..nie aku ckp org pluto eh..korang jgn terase pulak..=)

so...chill lah.. be sporting lah beb dgn jamaah tablig nie.. dieorg buat bende baik lg bagus kot..sunnah lagi.. apsal nak marah2..nak benci2..(aku lah tu dulu...='( .. dhlah takda sngat tugas seru amal makruf nahi munkar tu..nak join tablig apatah lg.. so,respectlah jamaah tablig nie..ape yg dieorang smpaikan..ambillah iktibar.. kalau memang nk cepat sngat tak dapat nk layan jammah tablig punyer ceramah yg kejap uh..mintaklah diri elok2.. tak perlu nk tinggi suara..buat sakit tekak n hati jer..bukan dpt kfc free ke.. dapat kek secret recepi ke pun kalau tinggi2 suara marah2 dgn jamaah tablig tu..

pilihan di tngan anda..ape tangapan korang..reaksi korang..tu hak korang..ade aku kisah? cume..korang nk yg mana..hidup dikelilingi maksiat n ajakan kearah maksiat..serba serbi duniawi.. atau hidup dikelilingi dgn adanya peringatan2 ke arah kebaikan.. tentang akhirat...ingat..dunia nie..tak lama lg nk kiamat.. akhirat juga yg kekal..so..beruntunglah ada jamaah tablig..n hormatilah mereka..

peace!be sporting ya!!(^___^)wassalam...