Geng Merah Jambu..!

Monday, June 4, 2012

Bila zikir dialunkan wanita..

Assalamualaikum..hai semua!

Dalam sedang berfokus pada jalan saat remang-remang senja,perjalanan pulang ke Johor disusuli dengan gelak tawa bersama pakcik bongsu ku..(ayat ala novel !)
well..time nie aku baru saja pulang dari kenduri kawen sedara kat Seremban.highway time tu memang busy giler..cume bila sampai kat alor gajah baru sedap sikit memandu..

sedang kami berbual kosong (i mean with my uncle lorh) tibe radio ##### time tu mengudarakan Zikir Asma Ul Husna yang dialunkan oleh penyanyi wanita terkemuka. sebut saja namanya kompom satu dunia kenal..jadi aku decide taknak sebut nama sebab.aku bukan nak burukkan die..cumenye...

serius to say..aku tak dapat nak hayati bait-bait kata Nama Allah yg dialunkan..rasa macam bebal dan sengal time tu..WHY i tak boleh nak hayati Zikir tu,WHY i tak boleh nak let the Zikir resap dalam jiwa aku lantas membangkitkan semangat cinta aku pd Kekasih kU..

apa yang aku rasa time tu..telinga aku hanya menangkap suara merdu menghayati capaian not tinggi dan lunak serta lemaknya suara penyanyi pemes tu..itu jer

 berbeza dengan zikir yg dialunkan oleh lelaki pemes jugak..aku lebih boleh nak mendengar isinya daripada suaranya..

adakah ini dikatakan tarikan magnetik?aku lebih tertarik untuk mendengar suara lelaki drpd wanita?

ataupun memang hakikat bahawa suara wanita tu sangat bahaya dan tidak sesuai untuk mengalunkan zikir secara war war nya?

tp pd apa yg aku rasa lh kan..on my humble opinion,wanita memang tak patut mengalunkan zikir secara kuat apatah lagi dilentokkan suaranya hingga menarik hati insan utk dengar suaranya bukan zikir tersebut.Pd apa yg aku dengar,nyanyian zikir tu macam kosong, dan memang kosong lah.!padat dengan suara2 high not n low not...

ini baru aku sbg wanita yg dengar..bagaimana pula bagi dia atau mereka atau anda sbg lelaki pula yg dengar.. ?

thats y lah Allah dh pesan..,,suara wanita itu adalah aurat...suara yg dilentok-lentok itu haram..tp...who care?

well,aku juga pernah menjaja suara di pentas nyanyian (eceh,sekolah je kot!)dan aku juga paham keinginan untuk melontar suara yg konon nyer sedap..tapi aku rasa lebih baik kita fikirkan apa yg Allah dh pesan..daripada ikutkan apa yang syaitan bisikkan..

Wallahualam..lets muhasabah n perfom beter for tomorrow
Assalamualaikum..