Geng Merah Jambu..!

Thursday, May 31, 2012

Agak-agak dalam bergurau..

Assalamualaikum..hai!

''wei pendek...dah tahu kaw pendek tu jangan beranganlah nak capai bende yang tinggi tu!''
''wei gemuk..jalan cepat sikit boleh tak lembablah kaw nie..tu lah perut besar sangat!''
''wei  gendut..ada hati nak pakai baju cantik..tak cover pun perut kaw yang gendut tulah gendut..!''

''erk..ala wei..janganlah touching..gua gurau je wei....''

T_T peh.. agaknya  lah kan..kalau ayat-ayat cinta tu tuju kat korang..apa korang rasa..sedap ke kat telinga..?even manusia tu kata yg dia hanya bergurau..HANYA BERGURAU??!!

ayat-ayat di atas tadi tu cuma gimiknya..bukanlah ditujukan pada aku...huhu..tapi memang aku pernah dengar ayat-ayat cinta macam tu ditujukan pada kawan-kawan masa tengah bergurau..aku yang mendengar pun dah rasa macam tertusuk peluru M16..ini kan pula orang yg memang kene tuju dgn ayat keramat tu.

macam dah trend dalam perkawanan masa kini ke gurau sampai tersembur ayat-ayat menyakitkan hati?then bila bergaduh lagi,terus tersembul ayat puaka!

Ya Allah hai... mana nilainya erti persahabatn yg penuh dengan kesucian dan kasih sayang wei?
mana pergi nilai kesopanan hang sbg orang melayu...dan mana pergi nilai KEISLAMAN hang!

aku cukup tak suka bila dalam persahabatn tersembur ayat2 yang aku rasa tak patut dijadikan bahan gurauan..mentang-mentanglah dia tu bespren kita..sesuka hati jer kita nak sembur ape..hei..die pun ada perasaan lah..memey lah die senyum..gelak-gelak sampai terguling-guling..tapi dalam hati..rasa macam nak tikam dengan pisau je..kan kan kan kan?? korang pun pernah rasa macam tu kan kan?

ye kan jelah kalau tak pun..hehe wtp

so after this ples lah..take care betul-betul perasaan orang lain dalam persahabatan tu..sebab alang-alang bersahabat biar kekal sampai mati..kan?

ples behave like a real muslim..bukan like a ol ol muslim atas name jew...islam tak suka lah kalau kita suka sangat bergurau sampai cakap perkara yang menyakitkan hati kawan..tak suka taw..

so..jom muhasabah diri n lets perfom better for tomongor..(^__^)

Tuesday, May 22, 2012

PERUBAHAN MEMANG SUKAR TAPI BUKAN MUSTAHIL..!

Assalamualaikum wbk...

 'perubahan yang besar bermula daripada perubahan terhadap sekecil-kecil perkara'



itu adalah pesanan yang dititipkan seorang hamba Allah kat Aiza masa sedang berbual-bual kosong..on the sport,terus bende tu melekat kat kepala Aiza sampai la ni ha....

well,,all of us must have 'niat' nak berubah kpd yg lebih baik drpd sebelumnya..
it same goes to me..
Aiza pun sentiasa nak berubah menjadi lebih baik dari hari ke sehari..(walaupun taklah baik sangat,,cume comel-comel gitu..)

so,based on my xperience lah kan..nak berubah tu memang sukar giler.giler pun lagi senang drpd nak berubah. Sebab kita dah terbiasa dengan habit yg dulu.

contoh paling senang lh kan:

''Aiza dah biasa keluar rumah dgn bermake-up (auta sesangat..=p)
then one day Aiza mcm insaf tak nak bertabaruj/taknak lah make up tebal-tebal 

1st day... dgn semangat juang yg tinggi..Aiza ok je keluar rumah tanpa secalit make up..

2nd day.. orang dah mula tegur..kenapa muka pucat..

3rd day..orang dah mula tak nak dekat sbb tak glamour..yelah muka suci org kate tu..

4th day..dah mula dah orang cakap-cakap kat kita..'sis,u have to put make up sikit lorh..''

ah sudah..kacau bilau jadinya Aiza..ni baru 4 hari..belum 14 hari,4 tahun dan so on...

see?? perubahan memang banyak cabaran dan onak duri yg perlu ditempuh,ditelan dan digigit masuk dalam perut macam makan jamu walaupun pahit.

BUT..
perubahan yg sukar itulah yang bakal memberikan kita senyuman satu hari nnti.. mcm makan jamu..dahlah busuk,pahit kelat piyau pula tu..tapi kesannya untuk mase depan...?
ha..amik kau..awet muda gitu..body sihat,wajah muda,,tenaga macam umur 20 thn olowes..
tak ke best tu???

so,,apa tunggu lagi..pedulikan orang lain..orang lain takdanye nak bertanggungjawab dalam mana-mana bab hidup kita.kita yang harus be rensposible to our own life,own amanah,own iman,own hati,own our promise to Allah..just change!

keluar daripada kebiasaan orang lain..
sebab??
s we know..dunia/bumi nie dah dikuasai oleh yahudi/non muslim..so banyak cara hidup yang related to them..even nmpak mcm diskriminasi..tp i just want to ingatkan balik diri i sendiri...

''Islam lahir dalam keadaan dagang(asing)..dan akan berakhir dalam keadaan yang asing.
maka beruntunglah orang yang asing itu..''

T___T well,its really hard and need a big of courage u know..but y we have to worry so much? we have Allah right??
just believe lah..kompom Allah akan tolong kite lah der..

lagipun..Allah tak kisah siapa kita dahulu,atau apa percapaian kita dalam hidup nie..tapi Allah really kisah pada siapa kita sekarang nie..SEKARANG..so..
just change SEKARANG lah..

berdikit-dikit dalam perubahan..janganlah hari nie kau seksi giler,baju sendat,skirt pendek kejap lagi kau terus jubah,purdah labuh berbagai serba hitam..
 Sebab?
perubahan besar yang mendadak mcm tu hanyalah didorong oleh keinginan yang sementara tanpa ada persiapan mental utk menghadapi cabarannyer..

tapi..
kalau kejap lagi kau terus tutp aurat..cari baju longgar,tudung tutup dada..dan segala yg memang WAJIB AURAT seorang wanita..
itu WAJIB!..tak yah tunggu lama-lama..berdikit bagai..
sebab..?
tutup aurat wajib right?
n tak perlulah kita tambah point dosa kat buku amalan bab aurat lg..

well..depends on kita nak berubah kemana lah..
kalau nak berubah ke arah yang wajib-wajib tu..Aiza doa supaya cepat-cepat sebelum terlambat... 
papehal pun bro..
PERUBAHAN ITU MEMANG SUKAR..TAPI BUKAN MUSTAHIL..!=)




ii


Friday, May 18, 2012

ANTARA SABAR DAN PUTUS ASA.

Assalamualaikum wbk..
hai semua........... !

today..im gonna to make an entry pasal SABAR VS PUTUS ASA.

but before that.. Aiza nak citer sikit.. Aiza nak bgtau kat blog kesayangan dan sahabat yang ada..

tadi.. sahabat Aiza kol Aiza.. bual punya bual.. n then out of the blue.. dia kata bahawasanye pun..
Laptop yang baru shj dibeli 3 bulan dah pun hilang..kene diambil orang tanpa izin.. (curi lew tuh) walhal before that pun die ada hilang laptop..mean 2 laptop hilang.

dalam masa yang sama 6 buah laptop sahabat dia yang lain turut diambil tanpa izin..

well..siapa yang tak sedih bila sesuatu yg sukar untuk kita dapat,kita dapatkan dengan susah2 then hilang mcm tu jer..kalau tanya pd Aiza sendiri..Aiza pun mesti ada rasa terkilan..

but Aiza pasti sangat-sangat apa yang berlaku itu pasti ada hikmahnya..pasti ada sebabnya..sbb Allah TAK AKAN bagi sesuatu yg useless.whether ujian atau nikmat,atau apa2 shj yg kita terima dalam hidup kita.

so..bila diuji..like usual..mcm org ramai selalu kata..SABAR.... tp Aiza akan kata.. JUST CHILL..U  WILL GET SOMETHING BETTER.. mungkin juga..u dah dapat pun 'something better ' tu..

apakah 'something better' itu?

something better means sesuatu perkara yg lebih baik untuk digantikan kepada apa yang hilang/tiada.Perkara tu luas..tak semstinya hilang ladtop akan dapat lagi ladtop yg lebih canggih.@ kematian Suami akan digantikan dengan suami yg lebih baik..tidak semestinya begitu.. boleh jadi juga 'something better' itu adalah pengajaran yg boleh kita dapat..kehidupan yang lebih baik..dan tarbiyah yang lebih sempurna.

'something better' tu merupakan perkara wajib yg akan ada disetiap ujian dan dugaan yg Allah bagi kat kita..Aiza sangat yakin pd hikmah Allah sbb Allah sayang kita dan tak akan mensia-siakan kita..

maybe org kata..'bolehlah.....bende tu tak jadi kat kau....'

well...yup..Aiza fhm..respon penerimaan situation adalah berbeza mengikut siapa yg menerima..org yg menghadapi perkara itu akan lebih mengikut emosi berbanding akal. Manakala orang yang mendengar pula akan berfikir mengikut logik akal,iman dan kurang bermain dgn emosi.(rata-rata lah..tak semua....) oleh kerana itu.. orang yang mendengar ini haruslah memanipulasikan dan membantu orang yg menghadapi tekanan..bukan menambah tekanan/kesedihan/apa2 lah...

bila dah sabar..dan dah tahu something better tu..jgnlah pula berputus asa untuk bangkit dan menjalani kehidupan seperti biasa/lebih better..dalam erti kata lain...(konon-konon buat-buat tak tahu/tak pernah jadi) ..ini bukan hipokrit..ini adalah redha dan terima qada dan qadar Allah..

so..just chill..kita kene fikir..maybe,dugaan yang Allah bg tu ada mesej yg Allah nak sampaikan..so..bangkit...cari 'something better' dan teruskan kehidupan..

untuk sahabat Aiza yang hilang ladtop tu..its ok... jgn putus asa untuk beli ladtop baru... tawakal pd Allah..lagipun skrg nie..Ladtop dh mcm keperluan..bukan lagi kehendak..banyak kerja study yg perlu dilakukan dgn ladtop..

Aiza harap..sahabat Aiza tu dapat jumpa apa 'something better' disebalik dugaan dia..

Sekian...
tata titi tutu..
im gonna to lock ketat2 my ladtop..haha!
Assalamualaikum...
daaaaaa................!