Geng Merah Jambu..!

Thursday, June 28, 2012

Tip Mudah Mahir Memandu.

Assalamualaikum..

masa aku kecik-kecik dulu..bila hang out with my family,aku selalu took seat belakang driver,which is mean ,belakang my late father .then dengan imaginasi yang tinggi,aku suka tiru gaya how nak pandu kereta siap pakej bunyi kereta sekali.bertemankan adik aku yang masa tu pun baru darjah 1,bermulalah drama sebabak adik beradik yang kononnya sedang memandu kereta sambil menjeling kaki arwah ayah tang mana yang ditekannya..

perangai aku yang tak senonoh tu berhenti bila aku dah sekolah menengah,well,seorang gadis tak sepatutnya bersikap macam budak2 lagi kan..mestilah kene ayu,sopan.dudk baik-baik dan diam-diam dalam kereta tu...huh!macam lah ayu sangat..T_T''

bila begitu keayuanku,memang tak pernah terlintas kat kepala aku yang besar nie nak memandu dengan umur yang muda .yelah..i'm like a princes u know..even nak pergi potocopy kertas sehelai pun my late father hantarkan..jangankan bas..tangga bas pun i tak pernah nak pijak time tuh...(i mean bas ting tong lah..kalau bas sekolah..kalau tak pijak tangga,macam mana pulok nak g sekolah derr?)..ayu kan i?? (ayat macam minta lempang kan?)

yeah..we just human yang tak tahu apa2..when that time come,,aku have to be more ganas derr..no more ayu2 like before..and i have to take a lesen setihbanya selepas tamat exam spm.and i have to,wajib boleh drive..ni bukan setakat amek lesen then simpan dalam purse buat tebal purse je ok!.. 

and at the end..now..Alhamdulillah...with my little baby kancil and my yeah..lesen ofkos..i boleh drive ke mana saja yang i nak tuju.macam mana sesak dan padatnya jalan yang i kene lalu..macam mana sengalnya driver lain yg buat jalan tu macam die yg punya i kene layan n sabar..dah hampir 2 tahun lebih jugaklah i jadi minah drift guna kancil..ahakz!seriously...jujur utk  aku katakan..drive tu dah jadi hobi aku..and dalam masa yg sama tempat aku melepaskan tekanan..tekan kuat2 pedal minyak tu...sampai kereta jadi menggigil-gigil..alahai..paham jelah..kancil..n done...my mood n soul will come back..time tu barulah nak beristigfar bagai..hui hui hui..T_t''

so..if aku boleh..kenapa tidak anda?aiseh..ayat komersial u..
sebab tu lah aku nak kongsi sikit tips macam mana nak pandu kereta ni,,walhal..dah bertaon lesen duk dalam purse..lagi-lagi yang gegirl nie..asyik dok renew renew renew..
aku bukanlah pemandu yang cekap giler..atau pun pemandu jelita..ahakz!but at least..hargai duit yg anda korbankan time belajar kereta dulu2.. rugi beb kalau kau tak pandu kereta jah oi!

kalau sudi bolehlah praktiskan...:(pendahuluan tak macam panjang pulak kan..hehehe)

  1.  bende pertama yang aku buat adalah.. bercouple dengan stereng kereta ..aku ambil masa 1 bulan utk bermanja-manja dengan stereng kereta.bagi tangan tu lembut macam menari inang time putar stereng tu..lagi best..hang boleh capai tahap hang guna  satu jari nak putar,siap angkat jari manis..(style mak datin jah oi).kawalan yang baik terhadap stereng kereta boleh membantu kita kawal pergerakan kenderaan sekiranya terpaksa melencong dan melencong secara tiba2. 
  2. nak bercouple dengan stereng mestilah dimulakan dengan drive atas jalan yang tegak and tak banyak gangguan drpd luar (kanak-kanak,kenderaan lain serta jejaka yang hensem)..,supaya hang tak lah gabra. bila dah terer, buat pulak drive atas jalan yang banyak belok2 macam dekat car park masjid. yelah,kat car park masjid kan besar then ada banyak batu jalan yang nak bahagikan car park kan? orang pun tak ramai..(time bukan waktu solatlah..)
  3. kalau  ada halaman yang luas,boleh drive secara roundabout..means buat bulatan secara kehadapan mahupun undur..cara ini boleh bantu anda kawal stereng dengan jayanya..semakin laju anda buat roundabout semakin bagus kawalan stereng anda.Tapi..pastikan tiada kanak-kanak berselerakan dan ada manusia otai drive yg mengawasi anda ok.
  4.  bila dah mahir stereng,bolehlah memandu ke jalan-jalan kampung/jalan yang tidak banyak kenderaan dengan ditemani si otai kite tadi.
  5. sila sila dan sila..tabahkan jiwa..mantapkan raga..tak payah takut apa2 kat jalan tu..kalau hang betul,insyaAllah ,everything will be fine..
  6. tentang clutch and minyak pula..just pandu atas jalan tegak yang banyak bendul dengan kelajuan yang berbeza-beza sebelum sampai ke bendul .main sampai gear 5 kalau boleh .pelarasan clutch dengan minyak pula..haha..yang tu..korang kene belajar face to face..feel to feel..dengan otai drive ok?kalau tak pandai jugak..pandu auto sudah..
  7. untuk memahirkan lagi tahap pemanduan jangan manjakan diri dengan memandu auto  . biasakan diri anda dengan pemanduan secara manual. memang lah penat tapi berbaloi-baloi..cuma bila nak jalan jauh tu bolehlah nak guna auto..tak lah lenguh betis..!
  8. dan yang paling penting pula..korang kene lah konsisten dalam memandu..bukan setakat masa kat sekolah memandu sahaja..even kat rumah mahupun dimana-mana..amalkan sikap..saya nak drive cepat!nak lumba dengan Aiza! janganlah memandu sebulan sekali jer..ataupun setahun sekali..memang lambat lah nak mahir..kalau boleh..sehari tu berkali-kali..nak pergi kedai sebelah rumah beli tepung sekilo je pun pandulah kereta tu.......
  9. bagi yang tak dapat restu mak ayah pulak...ehem ehem...dukacita saya maklumkan disini...selagi hang tak dapat kebenaran daripada mak ayah hang..hang jangan gatai nak drive no,kang jadi hapa-hapa..maknanya tak berkat hang tau~!pandai-pandailah hang pujuk no. hehehe..
  10. dan yang terakhir sekali...pelbagaikan gaya pemanduan  ..pandu kereta yang lain saiz..kalau asyik kancil je tak mencabar lah bro.., lalu jalan yang mencabar..,kelajuan yang berbeza-beza,dan lets enjoy time driving!haha...


 hei...is that all tips above can help u ha derr??actually tak berapa nak tips sangatlah..actually its more to..how aku practice nak mahir kereta masa mula dapat lesen L dulu-dulu.. if u guys cau use all the tips/ways above..yeah..Alhamdulillah..thats good...tra lalala.. at least taklah tersimpan je lesen tu...hik hik hik...

derr..aku bukan nak takabbur tau..janganlah der..keselamatan aku semasa drive sampai hari ni even giler punyer drive semua tu adalah berkat pertolongan dan bantuan daripada Allah.. ada satu je yang sangat penting untuk kita amalkan sebelum memulakan pemanduan even nak pergi kedai makcik bedah sebelah rumah!

1. Basmallah dengan penuh tawakal bersama doa menaiki kenderaan..
2. Ayatul kursi.
3. niat pemanduan kerana Allah..niat tu penting bro!

semoga kita semua olowes selamat dalam pemanduan insyaAllah..buat muslimah semua..jangan gentar nak memandu..(yang tak beranilah) sebab..try it..u will enjoy!.dan yang paling penting,kita semua bolehlah menjadi muslimah yang lebih berdikari,cekap dan tangkas...!

wallahualam..













1 comment:

SuhailaSupa'at said...

Fuyoooooo drifter wanita bagi tipsss.haha