Geng Merah Jambu..!

Thursday, December 27, 2012

My Study Style.. exam mood!!!

Assalamualaikum...

Rase macam nak tampar-tampar je pipi kiri pipi kanan,cubit-cubit sampai lebam biar sedar sikit yang 'hei,Aiza a.k.a Hani,dah berapa zaman kau tak update??!!!' Oh well,im busy... Setiap hari i pergi class,balik class jer terus pergi library sambung buat revision tau,then balik library dah malam i sambung lagi study sampai esok paginye then i pergi kelas lagi. so mana sempat nak update?u tell me now bila??

**ok sila lah menyampah dengan statement tak boleh blah di atas tu,entah kurun ke berapa i study gila macam tu,excuse,thats not me..i think i busy jalan-jalan satu kampus ,penat singgah cafe beli air singggit,sambung gelak-gelak dengan member sekepala gila lepas tu jalan-jalan lagi sebab nak glamour. *sila tampar saya sekarang! 

sedar tak sedar tup tup je dah sampai study week. eh? study week ea? kalendar salah ke? baru sedar yang exam tinggal berapa kerat hari..tengok buku rasa sedih... 'aku tak study lagi.....' well,monolog biasa sejak azali tapi berubah tak jugak.hampeh....~~~

Apa-apa sekalipun,i have my own strategy..uhuk uhuk..poyonye...  this is what im gonna to tell,yang atas-atas tadi semuanya merepek.hui~~~ .. Ini bukan nak berkongsi resepi kejayaan macam ala-ala baru menang award gadis tercomel sebab saya rasa saya tak layak lagi nak berkongsi resepi kejayaan even resepi nasi goreng kampung sekalipun.. im just wanna to share apa yang saya buat,how my strategi apabila hadapi exam,or  dalam kalimah yang tepatnya.. 'how i study' ..

1. Sleeping Beauty In Class..

Honestly, thats my style yang saya harap no one follow me... that is my biggest weekness from dulu sampai sekarang.. I just mampu bertahan untuk 10 minit pertama.. kemudian mula lah melentokkan kepala ke bahu-bahu member yang menjadi mangsa.. mula lah letak kepala atas meja, mula lah membuat 'nota' sendiri berbentuk makanan,luahan hati,gambar otomen dalam buku..mula lah galih-galih tengok orang belakang ,main game..and last.. Tidur!!

saya sedar, saya tak sepatutnya buat macam tu..but how... penyakit tu datang tanpa disedari..ihik ihik ihik... lebih-lebih lagi pembelajaran yang agak sunyi..Comform!! muktamad!! Tidur!.

2. Always take a note... or.. collect a note..

Ya, even im kind of sleeping beauty dalam kelas, setiap note yang penting yang saya tiada akan tetap saya jot down even dalam keadaan mata tertutup sekalipun. haha. For me, mempunyai note sendiri sangat Penting.. i repeat, Sangat Penting!. dan note saya bukanlah umpama transkrip kepada apa yang pensyarah sampaikan.. saya tulis apa yang saya faham, apa yang saya suka dan suka hati saya lah..asalkan masih berada di mazhab yang benar. =)

Sebab, saya tak suka buang masa tulis note je.. nota memang penting tapi apa yg Double Penting adalah kata-kata cinta dari pensyarah mahupun guru kita. Setiap kata-kata yang keluar bersama renjisan saliva kadang-kala tu umpama Emas dan Rahmat tau!! bukan rahmat sebelah rumah peah, ni Rahmat dari Allah.. i repeat..Rahmat dari Allah.. dari situ lah akan datangnya pemahaman dalam setiap pembelajaran..

how saya nak dengar kata-kata guru sedangkan saya tidur???? hihihihihi... come on lah bro.. takkan i nak tidur tak ingat dunia dalam kelas.. umpama selubung selimut peluk bantal penyu macam dalam bilik.. hello..i have my own class ok nak tidur nyenyak macam tu.. bhahahahha...

3. make a subject per topic schedule..

This is my favourite. before study week.. i'll manage my subject per topic schedule .. whats that?? ianya macam list topic setiap subject berserta tarikh yang saya sepatutnya have done study the topic.like this;


  1. date: 22hb dec 2012 : Sistem Kebajikan Sosial = Peraturan Kelayakan/ bab 6.
  2. date: 23hb dec 2012 : Sistem Kebajikan Sosial = Jenis-jenis Kebajikan Sosial/bab 7
dan seterusnya lah.. and last..


  1. date 30hb dec 2012 : Sistem Kebajikan Sosial = last day of revision.
lebih kurang macam ni lah..  bila saya buat macam ni, saya akan nampak berapa topic yang saya patut study..tinggal berapa topic yang belum study.. berapa lama yang perlu saya ambil untuk habiskan semua topic.. tapi yang masalahnya adalah masa. sebab kadang-kadang tak follow gak tapi i have remind myself lah..kalau tak follow nanti at the end diri sendiri merana..ottoke???

4. study alone first.

gaya study saya agak bising sebab i'll teriak-teriak,jalan-jalan, pusing-pusing satu bilik and cakap sorang-sorang.. dats y i have to study first.. bukan tak suka study group tapi al-maklumlah bila study group subject study bertambah kepada kisah ni kisah tu,,ahakz! study alone,fahamkan then make a mind mape kalau rajin lah.. lepas tu baru boleh study group which is i considered tanye soalan yang tak faham atau main jawab-jawab soalan.. barulah membangkit minda..cewwah!!

5. tengok soalan exam lepas.

i repeat..tengok ye bukan jawab.hahahha... yup.. i'll just tengok je then i akan tanyer diri i sendiri boleh jawab atau tak... paling-paling pun i just akan rangka jawapan jer atas kertas kosong apa yang sepatutnya ada dalam jawapan. tak kuasa nak jawab ala-ala exam.. sebab tu lah time exam i akan guna sampai habis masa sebab i rangka dulu jawapan..hahahha.. then i set kan masa dalam exam..macam 30 minit utk soalan 1 30 minit soalan 2..lebih kurang cam tu lah supaya tak syok sendiri layan satu soalan lepas tu terkapai-kapai di akhir masa.

6. not really focus cz i dont wanna be mad

kadang-kadang time study i akan karang lagu.. i akan salin lirik lagu... mesej someone sudah tentu..facebook ermmm selalu.. makan. ofkos... tapi yang paling penting i'll sit kat meja study.. takkan berganjak.. itu penting.. dia lebih kepada biarlah aku ngadap buku walaupun tak baca buku..hahaha... tapi perkara-perkara tu saya akan buat bila dah lama study lah..awal-awal study mood masih membara.... so fokus tu up sikit... bila dah lama-lama..hello tolong..tak nak jadi gila sebab i belum kawen lagi ok. ihik!

7. gap masa exam hanya untuk revision.

bila ada gap masa tengah exam antara subject ke subject tu i'll buat revision sahaja..bukan study lagi..except untuk subject yang i rasa macam ok lah.. subject kenali abjad ke.. subject pasal aaron aziz ker.. hihihi.. so.. i'll habiskan semua topic subject before exam start.. bila dah start i just perlu buat revision sahaja.. sebab for me.. i akan jadi stuck kalau exam esok pagi,pukul 5 pagi baru nak study.gila kot!.

8. jgn fikir tentang ape yang belum study.

yup.. sepanjang pengalaman, bila kita fikir apa yang kita belum study, kita akan jadi risau..minda akan jadi serabut dan berat..last-last ambil bantal telungkup kat muka then tidur sebab tension.. for me.. saya tak suka fikir..belum study tu nasib saya tapi better buat tak tahu then guna masa untuk study slow-slow dengan tenang.. its better then kucar-kacirkan keadaan dengan risau memanjang..bukan membantu pun.

9. jawab exam dengan tenang n damai,,berhati-hati.

teknik masa jawab exam pun sangat penting..sebab tak nak lah salah jawab kan..orang nak lain kita jawab lain.. so.. ketenangan tu wajib ada..how nak dapatkan ketenangan?pandai-pandailah..


ok done..simple je gua punyer study.. saya tak kisah nak study macam mana,bila dan dimana... asalkan study lah.. sebab saya takda IQ 200.. n one more saya prefer cara yang suka hati saya lah nak study macam mana..hahhaa... saya tak suka ade faktor yang membuat saya wajib serius dan hard ..oh malas lah!!..  btw.. mesti tertanya..study-study nie takda doa-doa ker?

well..ini jawapan saya.. saya memang tak amalkan doa-doa,solat-solat untuk study..  sebab.. ? perkara-perkara tu sepatutnya kita buat sejak azali..setiap hari.. bukan untuk study semata.. tapi untuk dapatkan keredhaan Allah dalam setiap apa yang kita lakukan..

saya ulangi.. 

saya memang tak suka amalkan doa,solat hanya untuk study.. tapi saya amalkan awal-awal dan harapnya selalu sebab saya nak rahmat Allah..bukan nak study..

kalau Allah nak beri saya kefahaman,saya akan dapat.. kalau tak..taklah.. sebab the most important pada saya adalah Rahmat Allah dalam setiap apa yang saya lakukan.. bukan pencapaian dalam setiap apa yang saya inginkan..  

u got it???

this is my style.. kalau ada yang masih menerawang tak tahu nak study macam mana.. u may follow my style.. except yang tak bagus.. tu biar saya buat sorang. well.. i dont say that mine the best sebab aku bukan pelajar paling cemerlang di abad ini.. but i'll say that.. everybody have their own style how to get comfort with their study.. we are different..so have to cari mana cara yang paling mantop effectnyer pada kita..so suka hati lah!

=) thats all after loooong time tak update..ni pun sebab boooosssan study.... so anggap jelah entry nie macam biskut merry di petang hari bersama teh panas secawan...

oh ya... pada yang nak exam..i wish u guys luck okeh!! may Allah bless us!!!..

thank uuu!! Assalamualaikum.

i wish i could have one,lapar nie!!!