Geng Merah Jambu..!

Thursday, June 28, 2012

Tip Mudah Mahir Memandu.

Assalamualaikum..

masa aku kecik-kecik dulu..bila hang out with my family,aku selalu took seat belakang driver,which is mean ,belakang my late father .then dengan imaginasi yang tinggi,aku suka tiru gaya how nak pandu kereta siap pakej bunyi kereta sekali.bertemankan adik aku yang masa tu pun baru darjah 1,bermulalah drama sebabak adik beradik yang kononnya sedang memandu kereta sambil menjeling kaki arwah ayah tang mana yang ditekannya..

perangai aku yang tak senonoh tu berhenti bila aku dah sekolah menengah,well,seorang gadis tak sepatutnya bersikap macam budak2 lagi kan..mestilah kene ayu,sopan.dudk baik-baik dan diam-diam dalam kereta tu...huh!macam lah ayu sangat..T_T''

bila begitu keayuanku,memang tak pernah terlintas kat kepala aku yang besar nie nak memandu dengan umur yang muda .yelah..i'm like a princes u know..even nak pergi potocopy kertas sehelai pun my late father hantarkan..jangankan bas..tangga bas pun i tak pernah nak pijak time tuh...(i mean bas ting tong lah..kalau bas sekolah..kalau tak pijak tangga,macam mana pulok nak g sekolah derr?)..ayu kan i?? (ayat macam minta lempang kan?)

yeah..we just human yang tak tahu apa2..when that time come,,aku have to be more ganas derr..no more ayu2 like before..and i have to take a lesen setihbanya selepas tamat exam spm.and i have to,wajib boleh drive..ni bukan setakat amek lesen then simpan dalam purse buat tebal purse je ok!.. 

and at the end..now..Alhamdulillah...with my little baby kancil and my yeah..lesen ofkos..i boleh drive ke mana saja yang i nak tuju.macam mana sesak dan padatnya jalan yang i kene lalu..macam mana sengalnya driver lain yg buat jalan tu macam die yg punya i kene layan n sabar..dah hampir 2 tahun lebih jugaklah i jadi minah drift guna kancil..ahakz!seriously...jujur utk  aku katakan..drive tu dah jadi hobi aku..and dalam masa yg sama tempat aku melepaskan tekanan..tekan kuat2 pedal minyak tu...sampai kereta jadi menggigil-gigil..alahai..paham jelah..kancil..n done...my mood n soul will come back..time tu barulah nak beristigfar bagai..hui hui hui..T_t''

so..if aku boleh..kenapa tidak anda?aiseh..ayat komersial u..
sebab tu lah aku nak kongsi sikit tips macam mana nak pandu kereta ni,,walhal..dah bertaon lesen duk dalam purse..lagi-lagi yang gegirl nie..asyik dok renew renew renew..
aku bukanlah pemandu yang cekap giler..atau pun pemandu jelita..ahakz!but at least..hargai duit yg anda korbankan time belajar kereta dulu2.. rugi beb kalau kau tak pandu kereta jah oi!

kalau sudi bolehlah praktiskan...:(pendahuluan tak macam panjang pulak kan..hehehe)

  1.  bende pertama yang aku buat adalah.. bercouple dengan stereng kereta ..aku ambil masa 1 bulan utk bermanja-manja dengan stereng kereta.bagi tangan tu lembut macam menari inang time putar stereng tu..lagi best..hang boleh capai tahap hang guna  satu jari nak putar,siap angkat jari manis..(style mak datin jah oi).kawalan yang baik terhadap stereng kereta boleh membantu kita kawal pergerakan kenderaan sekiranya terpaksa melencong dan melencong secara tiba2. 
  2. nak bercouple dengan stereng mestilah dimulakan dengan drive atas jalan yang tegak and tak banyak gangguan drpd luar (kanak-kanak,kenderaan lain serta jejaka yang hensem)..,supaya hang tak lah gabra. bila dah terer, buat pulak drive atas jalan yang banyak belok2 macam dekat car park masjid. yelah,kat car park masjid kan besar then ada banyak batu jalan yang nak bahagikan car park kan? orang pun tak ramai..(time bukan waktu solatlah..)
  3. kalau  ada halaman yang luas,boleh drive secara roundabout..means buat bulatan secara kehadapan mahupun undur..cara ini boleh bantu anda kawal stereng dengan jayanya..semakin laju anda buat roundabout semakin bagus kawalan stereng anda.Tapi..pastikan tiada kanak-kanak berselerakan dan ada manusia otai drive yg mengawasi anda ok.
  4.  bila dah mahir stereng,bolehlah memandu ke jalan-jalan kampung/jalan yang tidak banyak kenderaan dengan ditemani si otai kite tadi.
  5. sila sila dan sila..tabahkan jiwa..mantapkan raga..tak payah takut apa2 kat jalan tu..kalau hang betul,insyaAllah ,everything will be fine..
  6. tentang clutch and minyak pula..just pandu atas jalan tegak yang banyak bendul dengan kelajuan yang berbeza-beza sebelum sampai ke bendul .main sampai gear 5 kalau boleh .pelarasan clutch dengan minyak pula..haha..yang tu..korang kene belajar face to face..feel to feel..dengan otai drive ok?kalau tak pandai jugak..pandu auto sudah..
  7. untuk memahirkan lagi tahap pemanduan jangan manjakan diri dengan memandu auto  . biasakan diri anda dengan pemanduan secara manual. memang lah penat tapi berbaloi-baloi..cuma bila nak jalan jauh tu bolehlah nak guna auto..tak lah lenguh betis..!
  8. dan yang paling penting pula..korang kene lah konsisten dalam memandu..bukan setakat masa kat sekolah memandu sahaja..even kat rumah mahupun dimana-mana..amalkan sikap..saya nak drive cepat!nak lumba dengan Aiza! janganlah memandu sebulan sekali jer..ataupun setahun sekali..memang lambat lah nak mahir..kalau boleh..sehari tu berkali-kali..nak pergi kedai sebelah rumah beli tepung sekilo je pun pandulah kereta tu.......
  9. bagi yang tak dapat restu mak ayah pulak...ehem ehem...dukacita saya maklumkan disini...selagi hang tak dapat kebenaran daripada mak ayah hang..hang jangan gatai nak drive no,kang jadi hapa-hapa..maknanya tak berkat hang tau~!pandai-pandailah hang pujuk no. hehehe..
  10. dan yang terakhir sekali...pelbagaikan gaya pemanduan  ..pandu kereta yang lain saiz..kalau asyik kancil je tak mencabar lah bro.., lalu jalan yang mencabar..,kelajuan yang berbeza-beza,dan lets enjoy time driving!haha...


 hei...is that all tips above can help u ha derr??actually tak berapa nak tips sangatlah..actually its more to..how aku practice nak mahir kereta masa mula dapat lesen L dulu-dulu.. if u guys cau use all the tips/ways above..yeah..Alhamdulillah..thats good...tra lalala.. at least taklah tersimpan je lesen tu...hik hik hik...

derr..aku bukan nak takabbur tau..janganlah der..keselamatan aku semasa drive sampai hari ni even giler punyer drive semua tu adalah berkat pertolongan dan bantuan daripada Allah.. ada satu je yang sangat penting untuk kita amalkan sebelum memulakan pemanduan even nak pergi kedai makcik bedah sebelah rumah!

1. Basmallah dengan penuh tawakal bersama doa menaiki kenderaan..
2. Ayatul kursi.
3. niat pemanduan kerana Allah..niat tu penting bro!

semoga kita semua olowes selamat dalam pemanduan insyaAllah..buat muslimah semua..jangan gentar nak memandu..(yang tak beranilah) sebab..try it..u will enjoy!.dan yang paling penting,kita semua bolehlah menjadi muslimah yang lebih berdikari,cekap dan tangkas...!

wallahualam..













Wednesday, June 13, 2012

Kenyang Makan Daging Saudara Sendiri.

Assalamualaikum...hai semua!(^_^)

 Hari ni memang kenyang lah...baru je lepas lunch ikan talapia goreng masak sambal,dah ada sahabat beri ikan kembong masak kari..hmmm nyummy!makan banyak pun tak apa...T_T''

 dalam sedap-sedap makan tiba-tiba aku terfikir akan sesuatu yang aku rasa selalu berlaku dalam kehidupan makhluk-makhluk berakal .sedarkah kita yg sebenarnya selalu juga kita kenyang makan daging saudara sendiri@mengumpat?

oh...bila berbicara tentang mengumpat nie,aku tak tahulah dah berapa banyak agaknya dosa kat buku amal kiri aku.dosa mengumpat,dosa dengar orang mengumpat semuanya dah bercampur2 dan agaknya dah berapa kilo daging manusia yang aku makan!

well,mengumpat@bergosip tentang hal kawan2 atau insan2 yang kita tak suka merupakan satu makanan ruji bagi nafsu lebih-lebih lagi pada wanita. even kita pertahankan diri taknak mengumpat,kita tetap terjerat dengan mendengar orang mengumpat.

even though islam dah highlightkan dosa mengumpat tapi acara mengumpat nie tetap rancak dari mulut ke mulut.tak tahulah kenapa susah sangat kita nak kikis sikap yang Allah tak suka tu?

kadang-kadang aku terfikir-fikir kenapa kita tetap terus mengumpat even tahu betapa dasyatnya dosa mengumpat.

jawapan yang aku jumpa adalah:


  1. Fitrah manusia untuk selalu nak bercerita dengan kawan-kawan tentang sesuatu yang menarik perhatian .well,contohlah kan..aku cakap..''hei..korang tau...Siti Nurhaliza beli Villa tau!'' .secara rawaknya,wanita sangat tertarik dengan statement begini berbanding lelaki.so secara autonya..wanita akan tertanya2 yeke?kat mana?bila?duit apa? dan mulalah agenda makan daging siti nurhaliza bila terkeluar pula fitnah2 dan perkara-perkara yang aib untuk didengar.
  2. Kebencian kita terhadap seseorang itu menyebabkan kita didorong oleh nafsu untuk menyebarkan keburukkan dia,.lebih advance apabila kita mengambil masa untuk berdiskusi tentang keaiban seseorang itu.Astagfirullah...T_T
  3. sikap seseorang itu sendiri yang menyebabkan kita tak tertahan-tahan nak 'berbincang'..Ya ALLAH..yelah..mana tak nya...contohlah kan..korang ada sahabat yang sangat menjengkelkan!sehari dua,boleh lah tahan..dah sebulan dua?tak tahan,nak luah juga pada kawan...lantas mulalah acara makan-makan.!
kesimpulannya senang diluah,susah dilakukan..usaha nak membasmi dosa mengumpat dan yang bersangkutan dengannya memerlukan peranan semua pihak..kita dan juga muslim yang lain.(karangan time spm!)

so .aku nak berpesan pd diri aku serta sahabat2 yg aku sayang,
jom jaga diri agar tidak menjadi bahan umpatan,janganlah kerana sikap kita yang sengal dan menyakitkan hati orang tu menjadi dosa pada semua orang pula.

and,on the same time,berhabis usahalah kita wahai penduduk kampung pinang dua batang menjauhkan diri daripada mengumpat.tahanlah macam mana pun,kau nak gigit kain ke,gigit jari ke..sumbat telinga guna kabus ke...asalkan berhentilah drpd sikap yg sangat jijik tu..hei..kau makan daging saudara kau sendiri!kau tak jijik ke??!!


Ya Allah..aku dah tak larat tanggung dosa yng menjijikkan ni!
tsk tsk tsk....korang larat lagi ke?

jom muhasabah..and lets perfom better for our tomorrow...
bayangkan,nie sate daging manusia!kau nak makan tak?
asssalamualaikum...

Tuesday, June 12, 2012

Persepsi Melayu terhadap tudung labuh dan kopiah.

Assalamualaikum..hai semua!

dengan tangan berhabuk dek kerana membersihkan kipas yang berhabuk,aku terus saja tekan keyboard lappy tercinta pabila ada sesuatu melintasi minda.(hahaha..ayat novel sekali lagi....!)

Persepsi masyarakat melayu terhadap wanita yang bertudung labuh dan lelaki yang berkopiah.

contoh 1

Mak Jemah: ish tengok tu..pakai tudung labuh(tudung sekolah) ..mesti orang dakwah tu.
                      T_T''

3 hari kemudiannya..

Mak Jemah: eh.itu orang hari tu,kenapa dah tak pakai tudung labuh dah?dah berubah balik
                       ker?dah terpengaruh dengan kawan tak baik lah tu.
                       hmmmm,susah je pakai tudung labuh .asalkan pakai tudung tak nampak rambut                      
                       dah lah.nyusah je lah.!dengan sarung tangan lah,stokin lagi,bukan orang nak
                       tengok pun!

contoh 2

Miss A : Miss B..aku ingat aku nak tutp aurat dengan sempurna lah..ni ha,nak labuhkan tudung            
                yang aku pakai,pakai sarung tangan n stokin..

Miss B : ala kaw nie..pakai tudung je dahlah..ramai lagi yg tak pakai tudung.ape ade
               hal!lagipun time muda nie lah kita nak pakai ketat,tudung fesyen..enjoy lah wei..nanti
              dah tua baru kau menyesal sebab tak enjoy time muda ni..dah lah wei...!

contoh 3

Mak Jemah lagi..: eh,laki dia pakai kopiah jubah,..nie mesti orang dakwah nie..hmmm,orang
                               dakwah nie nnti tinggal anak bini.ala,anak dia bukan baik sangat
                               pun..macam anak terbiar..tu lah,kalau dapat laki berkopiah jubah macam
                               tu,memang tak aman rumah tangga.tinggal anak bini.

contoh 4

MIss C :kau nak pakai tudung labuh,?ala,macam lah ilmu agama kau tu bagus sangat nak
             pakai tudung labuh..aku yang agama A++ ni pun tak pakai tudung..hei,yang pakai
             tudung labuh tu bukannya baik sangat pun.yang penting hati baik dahlah.!T_T''

Contoh 5

Boboi A: kopiah?eh tolong lah..macam orang kampung tau tak!tudung labuh tu                        
                semua,ish...memang macam makcik je aku tengok!

Uncle A : adik nie pelajar tahfiz ke pakai kopiah nie?
boboi kopiah : erk bukanlah..saya pelajar sains..
Uncle A:oh..ala dik,..adik kan pelajar sains,tak payah lah nak pakai kopiah nie.buat orang rasa
                pelik tau.asalkan solat,hati baik..kan dah cukup.


macam nie lah melayu kita..bukan setakat melayu,islam pulak tu.Persepsi masyarakat melayu yang menganggap pemakaian aurat yang sempurna sebagai satu bebanan dan hanya boleh dipakai oleh mereka yang mempunyai ilmu agama yang tinggi sahaja menyebabkan ramai yang terbantut niat untuk berhijrah.

pleaselah..mereka yg bertudung labuh dan berkopiah tu bukan malaikat yang takda kesilapan lansung..iman meningkat tak turun2...

bila dipikir semua kata-kata orang,aku sendiri rasa lemah.macam aku nie seekor alien yang dipandang gerun dan asing oleh orang bumi.

well,aku paham perasaan berbelah bagi bila berhadapan dgn mulut2 yang tak memberi semangat lansung pd kita.Tapi nak buat macam mana.kita berhadapan dengan mulut orang.Bukan mulut tempayan yang boleh ditutup dengan zink buruk!

so who care?pahala masing2 yg dapat.takda share2 pun.pahala jugak takkan berkurang kalau orang mengutuk kita dari belakang.malah menambahkan lagi pahala kita.tak ke untong tu??

jangan pernah putus asa pada jalan menuju redha Illahi..
dan jangan pula memandang pelik serta berat dan beban pada mereka yang berjalan menuju redha Illahi..

jom muhasabah and lets perfom better for our tomorrow!
assalamualaikum..


Hormati Hak Milik Kawan.

Assalamualaikum..hai semua..

life has been so busy but i still can buat 2 entry sekaligus.. percayalah wahai rakan-rakanku semua bahawa aku sedang berblogging atas meja kaunter kedai nie..but its ok..l love blogging meh... kaunter kedai pun jadilah....

bila menyebut tentang hak milik kawan,ramai yg buat endah tak endah..

''ala....dia pinjam aku punya boleh..''
''ala.....jangan lah berkira sangat...''
''ala..kedekut lah kaw nie..''

well.. kita semua adalah manusia yg ada kawan,.mesti pernah berhadapan dgn situasi dimana kawan kita buat hak kita macam dia punya sendiri. sbg mcm contoh..

pinjam ladtop kawan sampai kawan datang balik kat kita,minta balik ladtop dia..walhal kita dah janji dah nak pulang..peh..tak ke segan tu??

pinjam kenderaan kawan tapi tak reti2 nak isi minyak,ape kau ingat aku taukey petrol ke??

buat bilik kawan(lebih2 lagi yg budak U ni) macam bilik sendiri..helo,setiap org nak privasi ok!

pinjam barang kawan tapi main gasak macam barang tu sendiri punya.anak tauke balak pun boleh lingkup lah kalau asyik kene beli barang baru...

lansung tak hormat privasi kawan(itu pun hak milik manusia tau tak) spt baca mesej peribadi kawan,pinjam laptop kawan tapi buka facebook dia tanpa kebenaran siap baca mesej inbox..baca fail2 dokumen kawan tanpa kebenaran..n etc lah..

helo..ini bukan cerita nak berkira atau kedekut.. malah jauh sekali nak menjatuhkan mana-mana pihak yg suka meminjam barang orang.malah pinjam-meminjam nie dah memang adat sbg manusia tapi agak2 lah beb...

orang cool kata,kalau takda buat cara takda..kalau nak pinjam tu,, jaga and hormatilah hak milik kawan kita tu sebaiknya...jgn lah buat macam kita yang punya..

jangan sampai nanti kawan-kawan kita tak suka kita sbb sikap kita yang tak tahu nak hormat hak milik kawan,even kawan baik sekalipun..

so..jom muhasabah and lets perfom beter for our tomorrow!

Monday, June 11, 2012

Nak jadi Orang Gila,Nanti boleh masuk Syurga!

Assalamualaikum..hai semua!

masa aku tengah susun barang kat kedai sebelah tadi,aku ternampak ada orang yang tidak waras akal fikirannya @ kita lebih selalu sebut sbg orang gila. dan aku serta rakan kerja gelarkan dia R&R .sebab dia suke kutip sampah yang boleh dijual macam tin,kaca,besi @ reuse&recyle.

masa R&R datang kat tong sampah kedai kami,dia selongkar sampah yang busuk tu cari sampai the bottom of dustbin,then keluarkan satu plastik berisi air teh tarik basi yang entah tahun bila. serius beb,aku ingat dia nak minum air tu..rupanya dia buang air yg ada dalam plastik then ambil plastiknya untuk dijual.. T_T'' then dia siap tolongkan basuh dustbin yg kotor tadi sebelum letak balik kat tempat dustbin itu tadi... (macam berakal pulak kan?)

bila melihat R&R itu tadi,aku teringat masa kita kecik2 dulu....bila cikgu bagitahu yang orang gila akan masuk syurga,terus aku dan kawan2 sekepala dua,menyimpan hasrat nak jadi orang gila sebab nanti boleh masuk syurga.apa gelak2..!korang pun macam tu jugak ok...!kan?T_T''

tapi hasrat yang aku simpan nak jadi orang gila @ sebenarnya orang yang tidak waras akal fikirannya terus terkulai layu bila cikgu menjelaskan keadaan yg sebenarnya iaitu hanya orang yang tidak waras dari kecil sahaja..hui...manakala orang yg tidak waras secara tiba2 tetap dihitung amalnya semasa dia waras.hui..memang tak nak lah aku.

jangan terkejut kalau aku cakap yang sebenarnya ramai diantara kita yang selalu berhasrat nak jadi orang gila bila ada masalah yg memang giler.sebab boleh hidup dalam dunia sendiri,takda sapa nak kisah,bebas dari sebarang ,masalah,takda bebanan hutang,takda tuntutan nak dapat ijazah atau pening nak study untuk final exam! atau sebenarnya aku tengah cakap pasal korang?

hei,aku pun terfikir macam tu tau..haha...memang sengal lah.

tapi ramai juga yang memang tak nak jadi orang gila tapi bertindak macam orang gila(macam takda akal).yelah macam kes buang bayi,kes lari rumah..semua tu hanya dibuat oleh orang yang takda akal jer!tak guna akal untuk pikir baik buruk walhal dan 10 tahun akli baligh!

amboi mak jemah,sedap mulut kau menghembus ye..sebenarnya tak patut aku cakap macam tu..dan lagi tak patut kalau ada orang yg sokong kenyataan aku kat atas tadi.. sebab? akal kita nie dipengaruhi oleh syaitan yg sentiasa nak goda kita..malah aku sangat percaya,manusia yg lahir normal tapi berubah jadi tak normal adalah gangguan syaitan yg menyerabutkan kepala otak dan meresahkan jiwa.

memang nampak macam best jadi orang gila..tapi cuba kau tanya orang gila tu ,

''wei,kau gila eh?''
insyAllah dia akan jawab ''wei..kau lah gila!gila punya orang lah!''T_T''

u see.orang gila pun tak suka jadi orang gila taw!cuba kau bayangkan badan melekit sebab tak mandi,jiwa tak tentu arah,panas n rimas sebab hati gundah,otak rasa pening2 pusing2..belum campur bau mulut tak gosok gigi..yui!masih nak jadi orang gila ka??

secara normalnya memang tidaklah kan..tapi aku tengok ramai jugak yang macam tak bersyukur sebab diberi akal yg sempurna.macam aku..banyak melalaikan pemikiran kepada perkara yg tak sepatutnya. hampir sama macam orang gila kalau kita tak memanafaatkan akal yg diberi kepada kita.

syaitan pula akan sentiasa cuba menggilakan kita dengan perkara2 yg melalaikan..lama-lama kalau dibiarkan memang tercapailah hasrat syaitan durjana tu nak tengok kita a.k.a umat islam nie jadi orang gila..

so..lebih baik kita mantapkan iman,isi akal dengan ilmiah dan buat satu perisai yg kukuh utk membentengi diri drpd pengaruh syaitan.

dan yg lagi penting pesanan utk diri aku sendiri..tolonglah guna akal tu sebaik mungkin,jgn bertindak macam orang gila.main hembus je semua..!

manfaatkanlah apa yang Allah dah beri pada kita dengan sebaik mungkin mengikut apa yang Allah perintahkan..jangan pernah mengeluh dan menyimpan hasrat untk jadi orang gila..kita dilahirkan dengan satu kekuatan bahawa kita boleh menempuh apa saja ujian yg diberi sebab kita bukan gila.

jangan sampai Allah tarik nikmat akal dan benar-benar menjadikan kita sbg orang gila.baru kau tau masa tu! nauzubillah min zalik.

jom muhasabah and lets perfom better for our tomorrow.!
assalamualaikum..






Saturday, June 9, 2012

Persediaan Sebelum Bertudung Labuh..

Bersama basmallah daku titipkan sebelum daku memulakan satu entry yg aku sendiri pernah lalui...(toink toink...lamanya tak buat cerpen...rindu..!)

seperti yang aku janji tak berapa nak janji sebelum ini..katanya nak buat 1 entry tentang persediaan bertudung labuh(before this i just beri kisah sebenar disebalik tudung labuh) now i'm free u know..customer takda..duty semua dah setlle dengan kelebihan sbg online assistance department..aku mula membuat dua kerja sekarang nie..

  1. watch out my office's blog n fb pages
  2. doing my entry lah..!hehe! 
aku paham sangat-sangat dan selalu sangat-sangat dengar bahawa ramai di antara kita yang sebenarnya dah lama terbuka hati nak berhijrah daripada tudung saiz M kepada L,XL,XXL,XXXXXXXXXXXL dan XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXL.  tapi sebab tak bersedia dan takda sape2 yang nak sokong..dieorang cuma just tengok muslimah lain pakai and puji dalam hati.bertanya pada diri sendiri..''bila pulak aku nak pakai macam tu''

trust me honey,sebelum nak bertudung labuh bukan boleh sembarangan sarung.aku tak kata kite kene ada degree dalam usuluddin @syariah fiqh dan sunnah@pengajian islam ke..NO! semua tu bukan keperluan bertudung labuh.apa yang kita perlu adalah semangat yang kuat dan kental serta kekuatan mentaliti kita sendiri.

yeah..kita bukan sekuat SITI KHADIJAH dalam bersama-sama Rasulullah menyebarkan sayap dakwah islamiah..kita tidak sekuat itu dan pula apa yang bakal kita hadapi juga tidak sehebat apa yang srikandi islam ini hadapi.so sentiasa berfikiran ke hadapan dan dalam masa yang sama hati kita dihadapkan kepada Allah. 

bagaimana pula nak hati kita nie sentiasa dihadapkan pada Allah?walhal kat sekeliling kita nie banyak sangat perkara yg melalaikan kita.caranya sangat mudah,cuma nak buat je yang payah sebab akan ada syaitan yang datang menyibuk.

1stly ye mak tipah,cik bedah dan u olls..

sila,sila dan sila..ambil wuduk,dan dirikanlah solat..tak kisahlah solat apa..solat fardhu ke,solat sunat,solat sunat taubat ke..tak kisah..asalkan solat.. sebabnya apa-apa pun yang kita nak buat kita kene mintak perlindungan dan bantuan dari Allah.so..lepas je solat dengan satu rasa yang baharu(khusyuk,penuh kesedaran,harapkan perhatian Allah) kita doalah time sujud terakhir agar diberi perlindungan,kekuatan dan bantuan daripada Allah SWT.

bukan buat sekali tapi olowes dan teruskan sampai bila2 malah tingkatkan lagi penghayatan kebergantungan kita pada Allah hingga hati kita mati sebab nafas dah terhenti..

kemudian..sila,sila dan sila lah..rajin kan diri membaca ayat Al-Quran walaupun seciput..walaupun sekejap,tataplah Al-Quran dan bacalah supaya hati tu lembut...mudah lentuk pada cinta kepada Allah..

then banyakkan baca bahan2 ilmiah yang bisa memberikan kita kefahaman serta menemukan kekuatan didalamnya..kalau aku,aku suka cari kat SINI .. banyak juga artikle yang tolong tingkatkan kefahaman aku..

lepas tu..pasti korang akan rasa tenteram dan lebih berkeyakinan..bermulah satu episod perubahan dan penghijrahan..=)

ini adalah apa yang aku sendiri buat..tidak mengikut pd mana-mana artikle,copy idea @copy paste..jadi pasti banyak kekurangan sebab well,i just gadis kurang ilmu beb!

step sehingga tersarungnya tudung labuh.:

i was started by beli sarung kaki and sarung tangan kat kedai sakan(u know SAKAN?) satu pusat borong yg banyak ada kat johor nie..

then?:

  1. amalkan pakai stokin dan sarung tangan walau ke mana saja..kuliah?kedai?cafe depan hostel?
  2. lipat baju yang pendek2 then sorok jauh2 dalam gerobok..beli baju labuh sikit.. 
  3. biasa aku pakai tudung bawal selimpang ke bahu jer..so aku turunkan pin tegak biasa je..atau gaya yg tutup dada lah..
  4. adalah ambil masa dalam beberapa bulan jugak before i finally can sarung tudung yang labuh..
i dont say yang gaya i nie perfect!

bila aku ckp semua hal diatas,,janganlah kata dan sangka yang aku nie bagus sangat penampilannya..plus,im not perfect at all..

ha....................siap sudah entry tentang apa persediaan yg perlu kita lakukan sebelum bertudung labuh. but kenapa kene ada persediaan?kenapa tak just terus sarung jerk? kenapa nak kene tangguhkan dulu?sebab bila anda sudah memakai tudung labuh,anda akan berhadapan dengan situasi yg membuatkan anda rasa macam nak bukak balik jer!

=) thats y lah aku kata..kita wajib bersedia..


Tudung Labuh dan sebenarnya...

Assalamualaikum..hai semua!

Angin sepoi-sepoi bahasa meniup lembut ke muka aku..terasa bagaikan di awang-awangan.. Dingin..sedingin lavender.. kain tudung beralun lembut melambai mengikut rentak angin..menari bersama irama zikrullah yang bermain pada setiap hembusan nafasku...

(jangan lah korang pun terbuai sama..sebab semua ini hanyalah ilusi semata,,sebab? air-cond tengah rosak ni..paham-paham jelah yer...T_T )oh.... panas lagi Neraka..

Bila sedang panas begini ..tetiba aku teringat akan beberapa daripada insan-insan yang pernah aku kenali sangat pantang kepanasan..mula lah disalahkannya tudung yang memang tak tahu apa-apa dan memang tak patut dipersalahkan...lama kelamaan,beberapa minit kemudiannya..tudung yang patut tempatnya dikepala telahpun selamat dilipat dan disumbat dalam beg.!

apatah lagi bila disebut tentang tudung labuh.

''adoi..lemah betul aku dengar ..panas tau tak,panas!''
''tudung M ni pun dah panas nak  @#$@#$ ..inikan pulak tudung gedabak macam tu?memang tidaklah kan..''
''pakai tudung labuh tak trendy lah beb''

panas.rimas.panas.rimas.panas.rimas.

itu adalah persepsi biasa yang aku dengar apabila disebut pasal tudung labuh nie.jarang dengar sejuk dan nyaman.aku rasa kalau aku dengar ada orang kaitkan sejuk and nyaman nie dengan tudung labuh..memang nak belanja KFC..tapi seketul jelah..sebab aku akan beli Dinner set.. yang lain aku punye..yang seketul tu jer orang tu punye. Air bawak sendiri. T_T''

 Percaya atau tidak YANG SEBENARNYA tudung labuh lansung tidak memberikan rasa panas dan rimas tatapi sebenarnya memberikan suasana yang sebaliknya. Segar,nyaman dan sejuk. Rasa macam tak logik tapi itulah kuasa Allah dan nikmat kepada wanita yang ihklas mematuhi perintahnya.

janganlah pulak kejap lagi korang pinjam tudung labuh jiran sebelah then test apa yang aku cakap kan nie..memang tak jadi punye..kalau jadi tu wallahualam lah..hati korang memang superp lah kalau macam tu!

sebabnya..hanya yang hatinya benar-benar tawaduk,tunduk dan ikhlas sahaja yang akan merasa kedinginan dalam bertudung labuh.. subahanallah.. apa,hang ingat Allah nak anayai (erk mcm mana eja nie,,aniayai,anayia,ah,,paham kan) orang yang ikhlas hatinya pada Allah ke? tolong sikit eh...hang lupa ka yang Allah tu MAHA PENYAYANG?

persepsi kedua....

ramai yang beranggapan bahawa bertudung labuh itu begini sahaja rupanya..



malah ramai yang mengiktiraf pemakaian tudung labuh begini @saya suka sebut tudung sekolah sebagai peringkat tudung labuh tertinggi..kira macam sapa yang pakai tudung sekolah nie memang die punyai iman mantop!..purdah?? im not talking about purdah now..next k...=) hehe..

bila begini...

i just grab from google

dia macam dah jatuh level sikit sebab ade a little bit fesyen there..orang kata lah..

then bile begini..

sorry..u pun i just grab dari google

orang terus jatuhkan lagi level dia sampai tahap yang paling bawah tapi masih dikira labuh lagi..cuma (selingan sikit) tang baju tu kasi longgar lagi lagi lah..and tudung tu biar jgn yang tipis..kalau mu nak pakai jugak yang tipis macam bawal 3D yang memang tengah trend skg nie..pakai sekali syria hitam yang labuh tutup dada..barulah perfect!

sebenarnya begini..

tak kiralah nak labuh macam mana..bawal,fesyen atau yang macam tudung sekolah..asalkan ia menepati apa yang Allah dah perintahkan..iaitu labuh menutupi dada.

cuma bila just pakai bawal,haruslah mengenakan syria labuh atau pun digayakan bersama baju yang longgar dan tidak mengikut bentuk lekuk badan seperti baju jubah hitam.(bukan yg dah ubah jadi fit yer....)

nak pilih labuh berfesyen pun tak salah,pashmina ker,selendang lycra ke,hajaba,pearl haya atau ape2 lah yang korang nak,asalkan tidak riak dan nak menunjuk-nunjuk bila pakai tudung macam tu..boleh?

dan mengenai tudung labuh sekolah yang lebih menjadi perhatian bila dikaitkan dengan tudung labuh..aku sangat menyukai juga.sebab?.tudung labuh sekolah bagi tripple protection pd diri seorang wanita eh gadis ok..macam aku.. cume dia taklah trendy.

aku tak boleh nak nafikan bahawa sbg wanita hei gadislah! kita mesti terasa nak berfesyen sikit kan?tak salah..asalkan hati jangan riak,fesyen mesti ikut syariat,tutup apa yang patut...

aku pun gadis sama macam semua..tetap ada rasa a little bit nak fesyen ciput..pandai2 lah kita cari tudung yg betul..jgn main ikut jer apa yg ada kat pasaran sebab banyak yg dijual atas nama busana muslimah tapi takdelah muslimah mananye..

dan sebenarnya??

tudung labuh nie(tak kiralah fesyen macam mana) bagi kita banyak kelebihan dan juga double protection pada keselamatan diri kita.

dan ramai juga yang kata bertudung labuh nie mesti kene iman tinggi,alim bangat,sopan bangat dan semuanya yang baik belaka.

tolonglah hentikan pemikiran mcm tu..tudung labuh untuk semua muslimah bukan hanya untuk mereka yang alim2 je..alim ke?

bila kita bertudung labuh nie.
kita akan dapat benefit yg ini:

  1. kehormatan yang lebih tinggi
  2. tidak mudah dipermainkan
  3. lebih matang dalam setiap tindakan
  4. lebih sabar dan berbudi bahasa
  5. lelaki akan pandang hormat dan takut untuk 'dekat'@menggatal!
dan macam2 lagi..tatapi semua nie hanya dapat dinikmati jika kita IKHLAS..

ramai orang yang akan anggap kita nie level dah tinggi bila bertudung labuh then sedikit sebanyak menjauhi diri kita..walhal kita hanya nak menjadi yang lebih baik dan takda bagus mana pun level iman tu..masih bertatih dan masih pening2..bila macam tu,semangat dan niat yang dah dipendam terus pudar dan hilang dibawa angin kus kus.

sebenarnya takdalah teruk sangat semua tu jika dibandingkan dengan apa yang bakal kita dapat kelak.

next entry nanti.aku akan cuba post tentang persediaan yang perlu ada jika kita nak bertudung labuh.tak kisahlah fesyen apa sekalipun.. ok?

jom muhasabah lets perfom beter for ous tomorrow !=)

percaya atau tidak,entry nie ambil masa selama 3 hari untuk disiapkan.peh~! im quite busy u know..buat pun sikit2 bila ada kelapangan...

jumpa pada next entry..daaaaaa semua!
Assalamualaikum..!







Tuesday, June 5, 2012

SEXY,why not..i like!

Assalamualaikum..hai semua!

SEXY,why not..i like! hamboi kau makcik markonah..memang nak kene hembus dengan orang kampung buat kenyataan begini rupanya.!

satu kenyataan meriah dari seorang artis wanita tanah air yang baru menang award..(ala-ala wartawan gosip metro gamaknyer kan?)

bukan sekali dua aku dengar kat melodi atau pun propaganda statement tak mengenal sensitiviti islam secara war-war di kaca LCD.sekarang tak main dah TV.berlagak !

siapa retis tersebut..?hei..aku tak kuasa nak memburukkan retis negara..tapi aku banyak masa nak menyatakan tidak puas hati dengan gaya retis (tak semua) yang kadang-kadang lupe ke yang mereka nie ehem ehem..anda seorang muslimah ok?ples tengok ic dengan mata yg dibesarkan..tak nampak lagi?nah cermin mata murah aku cuma seratus lebih buat tahan tengok lappy.

 kenapa ye banyak pihak yang nak mempertahankan artis2 pujaan nie walaupun pakaian yg dipakai macam terjolok anak tekak bukan takat mata jer?sebab apa kalau di publish di laman sosial tentang 'aku tak suka artis nie sebab dia pakai seksi' pasti ramai yg pertahankan artis tersebut.Then ,,mereka-mereka yang cuba pertahankan agama pula terpinggir ditolak ,diganyang,disepak,diterajang malah diceramah kembali pula..apa salah mereka hoi...

tsk tsk tsk...aku cukup sedih melihat anak-anak muda yang bagai lupa ic mereka bercopkan

agama : islam.

(sekali lagi menggunakan idea ic akibat kehausan analogi)

lagi sedih bila aku juga pernah bersikap seperti anak-anak muda tersebut .huuwaaaaaaaaaa....!

ape kobondo idiotnyer aku time tu..time tuh lar... jahil didada menyebabkan aku semberono mengatakan its ok to artis yg seksi..

hei,aku dan kamu! dengar sini ya....erk sorry,baca sini ya..

kalau kamu itu wanita muslimah...ya enggak kira sih kamu itu artis pemes,ataunya lo itu v.v.i.p atau bini menteri sekalipun...

aurat tetap aurat sayang... dari kepala hingga hujung kaki kecuali muka dan pergelangan tangan ,tiada terkecuali bagi sesiapun.. pangkat dan nama tidak pernah bisa membantu kamu membebaskan diri dari dosa dan azab.hanya taubat nasuha yang penuh dengan penyesalan..

*entry ini bukan sahaja dirujuk pada artis,ha kamu tu yg seksi juga,,dan aku nieh,jgn pandai cakap saja..jaga diri juga,..(wah,entry kedua dalan masa terdekat)

Wallahualam,jom muhasabah and perfom beter for our tomorrow
Assalamualaikum..

JODOH.usah campur urusan Allah.

Assalamualaikum..hai semua!(entry kali ini agak panjang)

Dikala usia mencecah senja..(hoi,aku belum tua lah! ) erk..i mean..dikala usia menginjak dewasa..hati seorang  wanita menjadi lebih feminin..mula tercari-cari..mula terlooking-looking siapa bakal zaujahku..(erk..betul ke apa aku cakap ni,arab pangkat 8 kot!) mula terlooking-looking siapa bakal adam dihatiku..menjadi pemimpin hidup sampai akhir nyawaku..

 well..it same goes happen to me.. pernah melalui satu situasi dimana aku sibuk nak amik port dalam bab siapa jodohku..mula mencari siapa mr right yg kononnyer ada chemistry,fizik dan tidak terkecuali biology dgn aku.

sungguhpun aku berada dikalangan gadis comel yg tak suka berdating dan berboypren.perasaan ingin menyibuk dalam urusan mencari partner tersesuai tetap menyinggah dibenak qalbu ku..acecceeewah.suka korang ye!

lantas mengambil satu keputusan besar yang meninggalkan kesan dalam hidupku selepas itu.tragis bunyinya kan?ye..satu hubungan yg kita pandai-pandai bina atas dasar dan keinginan utk bersama selamanya TATAPI apabila hubungan itu hancur berkecai walau dgn apa sebab sekalipun..rasanya seperti baru sahaja menerjunkan diri dari bangunan kondomaniam di Bukit Antarabangsa.

tidak semua insan berkepala satu,bermata dua,berhibung satu,berlubang dua dan bertelingakan dua akan merasakan keperitan sampai begitu sekali hiperbolanya.hanya mahkluk-mahkluk yang konon setia dan konon susah jatuh ke dalam perhubungan seperti itu sahaja yg akan alami rasa mcm tu..perhaps..macam..aku.  T_T kadang merasakan..

'yang kaw idiot sangat mengapa???(idiot,satu kata kurang pandai yg bunyinya agak supan ditelinga)'

biasalah tu,bila dah sedar baru terasa diri tu idiot..tapi lagi berdouble idiot kalau dah sedar tapi buat lagi..bukan nak bertaubat..tapi 'tau buat'. maasalah betul.

mungkin ramai yg kurang stuju dgn opinion gadis kurang ilmu macam aku.mungkin saja ada yang mencelah menggunakan microfon

'hei..kalau tak cari macam mana nak jumpa''

well..kalau nak cari,carilah..aku tak kisah pun..even nak buat list pon boleh..suke hati hang lah..cari lah sampai mana pon tapi tak payah lah nak buat hubungan couple konon halal tu.

enough lah dengan madah manis kau yang konon sweet.
enough lah dengan janji poyo kau walhal hati masih bercabang
enough lah dengan ayat cinta islamik konon beriman

just enough!

aku mula beremosi merasakan tubuh menjadi besar dan menghijau..tinggi dan makin tinggi..yes..memang boleh jadi hulk bila aku dengar ada sahabat menderita kerana kehancuran cintanya.alolololololo....

 kesakitan yg dirasa bukan calang-calang sakit.. tapi alangkah bagus jika sakitnya derita itu kita pindahkan pada sakitnya derita kerana terlalu lama kita mensia-siakan diri dengan satu urusan yg sememangnya Allah dah nyatakan..bahawasanya dengan rasmi jodoh adalah urusan Allah.tak paham2 lagi ke???

aku faham akan gelora jiwa muda dan kesunyian seorang uda dan dara tapi kita wajib juga faham akan kesan dan akibatnya pabila menurutkan gelora jiwa hang tu.


hentikan usaha mencari dengan bersungguh-sungguh..siapa bakal suami/isteri.semua itu hanya sia-sia belaka.setakat minat tak salah.bila sampai masanya nnti.taulah hang sedia duit.

tapi..
alangkah baik andai usaha itu dipindahkan pada menjadikan diri daie muda yang mengembangkan sayap perjuangan dan dakwah yang semakin kering dijiwa anak muda walhal yg tua turut sama.

mungkin,eh memang ada sahaja yg berjaya dalam perhubungan mereka.
tapi kita kene ingat..jodoh ini datangnya dari 3..

  1. jodoh dari jin
  2. jodoh dari syaitan
  3. jodoh dari Allah.
memey lah Jodoh tu dari Allah secara rasminya tapi siapa yg menyibuk ditengah itu persoalannya,,jin kah(guna ilmu halus),syaitan kah,,(perhubungan banyak nafsu sampai terkeluar baby baru yg tomei.dan jodoh dari Allah (perhubungan yg diredhai).so,jangan ingat kau madah islamik tu akan diredhai lah yer..hati dan ketaqwaan tu main peranan beb .hati.!

orang kata tu..(eh.ke aku jer yg kate..) kalau nak berumah biarlah kukuh pacak tiangnya,biar sempurna bentuknya..agar selamat dikemudian hari..bukan main taram nanti roboh cabut lari..
atau goyah kemudian laki bini caci maki,anak merempat tak cukup kasih then lompat tingkap terus lari.

 so.perkongsian aku insan kurang ilmu nie cume nak mengatakan..tak usah lah kita campur urusan Allah tentang siapa yg bakal menjadi imam ku nanti..alolololo...tak payah nak kami merinduimu wahai bakal imamku.alalalalala....so geli.....

andai hati sudah berbunga..malu lah pada Allah..senyum simpul tersengih lah sorang-sorang..minta perlindungan ketat-ketat dari Allah..

wallahualam..jom muhasabah and lets perfom better for our tomorow
Assalamualaikum..





Monday, June 4, 2012

Bila zikir dialunkan wanita..

Assalamualaikum..hai semua!

Dalam sedang berfokus pada jalan saat remang-remang senja,perjalanan pulang ke Johor disusuli dengan gelak tawa bersama pakcik bongsu ku..(ayat ala novel !)
well..time nie aku baru saja pulang dari kenduri kawen sedara kat Seremban.highway time tu memang busy giler..cume bila sampai kat alor gajah baru sedap sikit memandu..

sedang kami berbual kosong (i mean with my uncle lorh) tibe radio ##### time tu mengudarakan Zikir Asma Ul Husna yang dialunkan oleh penyanyi wanita terkemuka. sebut saja namanya kompom satu dunia kenal..jadi aku decide taknak sebut nama sebab.aku bukan nak burukkan die..cumenye...

serius to say..aku tak dapat nak hayati bait-bait kata Nama Allah yg dialunkan..rasa macam bebal dan sengal time tu..WHY i tak boleh nak hayati Zikir tu,WHY i tak boleh nak let the Zikir resap dalam jiwa aku lantas membangkitkan semangat cinta aku pd Kekasih kU..

apa yang aku rasa time tu..telinga aku hanya menangkap suara merdu menghayati capaian not tinggi dan lunak serta lemaknya suara penyanyi pemes tu..itu jer

 berbeza dengan zikir yg dialunkan oleh lelaki pemes jugak..aku lebih boleh nak mendengar isinya daripada suaranya..

adakah ini dikatakan tarikan magnetik?aku lebih tertarik untuk mendengar suara lelaki drpd wanita?

ataupun memang hakikat bahawa suara wanita tu sangat bahaya dan tidak sesuai untuk mengalunkan zikir secara war war nya?

tp pd apa yg aku rasa lh kan..on my humble opinion,wanita memang tak patut mengalunkan zikir secara kuat apatah lagi dilentokkan suaranya hingga menarik hati insan utk dengar suaranya bukan zikir tersebut.Pd apa yg aku dengar,nyanyian zikir tu macam kosong, dan memang kosong lah.!padat dengan suara2 high not n low not...

ini baru aku sbg wanita yg dengar..bagaimana pula bagi dia atau mereka atau anda sbg lelaki pula yg dengar.. ?

thats y lah Allah dh pesan..,,suara wanita itu adalah aurat...suara yg dilentok-lentok itu haram..tp...who care?

well,aku juga pernah menjaja suara di pentas nyanyian (eceh,sekolah je kot!)dan aku juga paham keinginan untuk melontar suara yg konon nyer sedap..tapi aku rasa lebih baik kita fikirkan apa yg Allah dh pesan..daripada ikutkan apa yang syaitan bisikkan..

Wallahualam..lets muhasabah n perfom beter for tomorrow
Assalamualaikum..