Geng Merah Jambu..!

Sunday, July 14, 2013

Tips : Buang rasa Angau dengan 5 Step!

Assalamualaikum... =)
  Hi u guys! hope u guys really well today.. Oh ya.. dah ramadhan yang ke-4 kan hari ini... so how your fasting? it is Ok? al-maklumlah cuaca kan panasnye bak hang...kenkadang memang menduga Iman ye tak?? 

Entry kali nie Aiza lebih consider nak buat soal perasaan pulak. lagi-lagi bile umur menjengah puluh-puluhan, soal hati tidak asing lagi dikalangan kite-kite kan. tengok member baik,ada yang dah tunang, tengok classmate sekolah ade pulak yang dah kahwin atau dah nak kahwin.. tengok classmate sekolah rendah pulak ade yang anak dah masuk 2. Oh!! yang kite nih, dok lagi main anak patung sebelum tidur, itu belum dicampur bermain kejar-kejar dan tahap urus rumah yang sangat terabur. masak jangan cerita lah, mampu goreng telur dah kira macam master sangat lah tuh. gadis apakah ini??Oh!!! T_T''

simpan jelah angan nak kahwin!sob sob! oh berdesing telinga tw!

waktu-waktu macam nie jugaklah kite akan mula ada hati kat someone. kengkonon nak dijadikan calon pilihan hati bakal suami isteri yang dicintai..hmmmmmbhahbhahbhah. (apsal aku ketawa evil sangat nieh!)

tengah-tengah dok baik punya usha tetiba clash pulak... tak kisahlah kau nak buat drama teduhan kasih ker, SSID ker, atau yang latest nieh ha, kampung girl ker.. peduli hape.. yang Aiza peduli nyer..ni ha.. Aiza nak bagi tips lah..macam mana kite buang rasa Angau kat seseorang tu... atau dalam erti kate lain.. macam mana kite lupekan seseorang yang pernah kite ade feeling-feeling hindustan dengan die?? nak tau ke idak...?? hu........ (mcm ader orang kisah lah kan nak tanyer-tenyer macam tu...Oh sedih!)


Credit to jujal


daripada kau bertarung nyawa nak hadapi kenyataan yang kau baru putus atau ditolak (apsal evil sangat dari tadi nieh!!),, nafas pun sangkut-sangkut nak hidup kan.. T_T", atau kau tension tahap karma sebab cinta kau tak sempat nak luah... kepala sampai bengkak nak oi nak lupekan someone tuh,or nak buang perasaan tuh... boleh jadi barah tau..ha,jangan memain soal perasaan nih!

So,hape kate..korang try tips yang seciput dua nih.. ceh, macam perkenal produk je kan... memperkenalkan Cream BB Anti-Angau..terlajak laris (intonasi jawa pekat), buat muke senyum duck face #okeh,sangat laris#
dari duck face terus macam nieh sebab tak laku.. credit to jujal..

  • step fertamah, I rasa u olls kene fikirkan yang buruk-buruk pasal die tuh.. carilah ape saje yang u rasa  tak berkenan dengan die tuh.. I tahu..step nie nampak macam evil kan,, tapi kau hingatlah balik ape aim kau tadi,kau nak lupekan die kan... bukan nak tambah sayang kat die.. u bace step I nieh sampai habis yer nok..

    Okeh, berbalik dengan step tadi.. u cari lah ape-ape pun... sepanjang dating die tak pernah belanja makan ker.. (itu kudukut punyer orang), die korek hidung depan orang ramai ker.. (eyyyuw,macam mana u boleh date dgn die nih.Ops,,cinta itu bute kan..), gigi kuning-kuning oren berserta bau yang teramatlah memualkan, atau obvius sekali..die tak hormat parents u olls. selamba badak jer ber hoi-hoi dengan mak bapak u olls.
  • andai lah kan..die tu ala-ala Malaikat..T_T".. takda buruk lansung la hai..... semua perfect merfect... walhal ketyhak die bau ikan masin, korang jer yang bau macam lavender.. Ops,Cinta itu bute kan... . Perangai pulak uih.............. punyalah baik, punyalah tawaduk tawakal semua hade.. so macam mana bedah Oi??? kau carilah keburukan korang sendiri..har har har.. lagi evil kan??

    pandai-pandai lah kau buat drama mekukut tepi gantang..siapalah aku berbanding engkau yang sempurna.. aku umpama belacan tatkala Spagheti dan Lasagna dihidangkan bersama... ha.. gitu lah!! eh..bukan aku okeh..u olls!! herherher.. haper? kau hingat kau perfect sgt sampai takde kelemahan dan keburukan... piiiiiiigilah.. Aiza tahu u olls suke kentut dalam lif tengah orang ramai kan?? kan kan?
     
  • bile dah gituh...korang mesti akan ade rasa berjauh hati dengan die...u olls akan mula ade rase gap antara u olls dengan die..yeerlah..selama nieh u olls ingatkan u olls nie pasangan merpati dua empat joli.. eh dua sejoli lah! so.. Step kehdue,, sila lah remove line connection ape sahaja yang berkaitan dengan die.. phone No.,facebook,twitter,blog, wechat,wassup,weline,bbm dan sehmuahlah yang boleh menghubungkan u olls dengan dieh.

    yerrrlah, sambil-sambil tengah ade rasa gap tuh, sambil-sambil hangin sebab baru nampak keburukan die tuh...sambil-sambil baru sedar tak padan dgn die tuh.. sambil-sambil tu lah u olls remove semua connection tuh.. mase nie u olls tak payah lah nak tengok updates terbaru die... nanti tak jadi pulak nak remove nyer..!!
  • Step ketiga , buang segala haper barang yang berkaitan dengan die.. kot-kot dulu die pernah bagih u olls teddy besar punyer... u pergi bagi itu teddy dekat itu kanak-kanak anak yatim larh.... fakir miskin ke... berjimba mereka u olls dapat teddy besar... atau die pernah bagi u olls gambar duckface die... u pergi bakar saja die punyer gambar lah.. u blend gune mixer ker.. u rendam dalam air ker.. atau u post dekat luar negara.. hahaha.. itu jahat. habis,kalau die pernah bagi darah kat I? u kasi pulang balik lah.. u pergi cucuk itu u punyer darah.. donate balik lah... kalau u tak takut itu jarum lah.... anggap amal jariah saja..
  • Step kehempat. bila dah buat semua di atas... kite mula buat bahan yang keempat ye puan-puan semua..ha.... eh..jap... acaner kalau die tuh member kiter..takkan nak remove..Oh.. nie kire u olls feeling-feeling dengan member sendiri lah nieh ea? u olls remove jugak!!kalau tak boleh nak remove u olls tutup je akaun u olls! buat akaun lagi satu ker..hide list ker ..ala...bukan susah pon... free pulak tuh..!

    okeh..step kehempat,, dengan cara yang before nie sebenarnyer u olls dah menjauhkan u olls dengan die tw... so next adalah u olls kenelah Istiqamah dalam menjauhkan hubungan u olls dengan die.. perit,,memang perit... payah memang payah... kengkadaang tuh memakan masa yang lama,bukan sehari,bukan due hari bukan tiga hari tapi bertahun-tahun pon boleh jugak.. (eh,,mcm klise jer kan)
  • last step..u doalah banyak-banyak kat DIA.. yang Maha Mendengar akan segalanya.. yeerrlah... u buat semua nieh bukan sajer-sajer.. u buat semua nie secara tak lansung u elak zina hati tau tak.. Aiza ulangi yer.... Zina hati.... bende baik..bende elak maksiat.. bende nak dekatkan diri pada DIA.. InsyaAllah... Allah kan Penolong yang Maha Hebat... U doa lah banyak-banyak...

    lelame nanti,,,, dengan izin Allah.. perasaan u olls akan jadi neutral jer... takda haper dah... ha..... nampak tak permainan syaitan yang selama nieh dah buat hati n kepala hutak u olls jadi mereng dan hampir giler..? nampak tak??

    bile dah gini u olls takkan ade rase benci lagi,takkan ade ase sedih mahupun pedas serta masin... malah... u olls boleh sekali sekala doakan die yang baik-baik... yeeerrrlah..... kite nie sesama umat Islam kene jugak jaga Ukhwah walau mcm mana pon.... dan Ukhwah tu tak semstinya kene ditonjolkan...dalam doa pun bulleh.. kalau bukan Muslim pun...u doalah yang baik-baik...semoga die dapat hidayah ker...hape kerr...

    TAPI.. rasanya lagi bagus kalau u olls doakan untuk semua Muslim.. tak payah nak mention die sgt lah kan... Muslim lain pon nak doa drpd kite jugak ye dak... kalau nak sangat mention nama orang..kau mention lah name parents atok nenek segala keturunan korang..lagi baguih!

afe-afe pon... tips yang Aiza bagih nie..pada Aiza baguslah digunakan sebab jaman sekarang nie..semua dok sibuk hangat nak kahwin awal....iyer..... Aiza tahu....kahwin awal tu bagus.. tapi kalau angau dah terlebih..aper yang bagusnya disitu?? sedangkan dalam Islam kite sangat di syariatkan untuk jaga seketul darah nieh yang bernama hati.. ha... macam tajuk lagu kau.. "Seketul Darah Bernama Hati.." nyanyian Aiza the Muslimah Merah Jamboo!

okeh andai kate korang nieh dah nak kahwin..tapi angau terlebih ..acaner... boleh jer u olls ikut step kat atas...cumer maybe tak payah nak buang-buang lah kan... minimumkan segalanyer.. macam sebulan sekali baru hallo-halllo tu pon kalau ade hal penting..

ala...jgn risau lah... hidup jer buat macam tu..takde yg putus nyawa pon..melainkan ajal dah sampai... huhuhuhu. u ollss diskus lah bebaik... hei............ingat.. sape u olls skg adalah sape anak -anak u olls di masa hadapan tau.. bijaknyer u olls buat keputusan yang baik utk jaga hati u olls..bijaklah anak u olls utk jaga hati die termasuk jaga maruah die taw.!

tapi.....! kalau u olls rilex jer.. memang lah ade suke someone tp takdelah angau..takdelah nak ingatkan die jer..eh.. tak kuasa! tu maknenyer u olls tak bermasalah lah... lagipun u olls bace balik tajuk entry nie.. Tips Buang Rasa Angau.. bukan tips nak putuskan silaturahim..!

 okeh..Aiza chow dulu..papehal kite jumpe next entry okeh? Aiza harap sgt dapat tolong korang yang ade masalah jiwa nieh..  Aiza bukan ade PhD pon nak bagi tips lebih-lebih..nie cume ape yg mampu jer sebab Aiza tahu sakitnyer penyakit  Jiwa.. hamboi ayat!! drama kau.~~!


2 comments:

Zuhaira Hamzah said...

Xley blaa.. tpi boleh pakai kottt.. hehehee ** buat acc baru**

Zuhaira Hamzah said...

Xley blaa.. tpi boleh pakai kottt.. hehehee ** buat acc baru**