Geng Merah Jambu..!

Monday, July 23, 2012

10 Perkara Yang Tak Best Tentang Couple..

Sahabat: Hani..(sahabat ini panggil aku dengan nickname Hani..),pada aku couple nie tak best    tau tak..tapi entahlah..aku macam terperangkap..takkan nak putus pulak kan...

Aku: =) memang tak best pon...

(^_^)firstly alhamdulillah aku panjatkan pada Allah SWT kerana memberikan sahabat yang aku kasihi suatu ilmu kesedaran yang mungkin saja tidak dimiliki oleh sebahagian manusia yang lain.. walaupun dia (sahabat aku) masih berada dalam ruang lingkup couple pada saat ini,namun kesedaran yang bermain di benak hati mudah-mudahan diperluaskan lagi dengan memahami dan melaksanakannya pula.InsyaAllah..

sebelum aku membebel menyatakan mengapa couple ini tidak best..mungkin saja aku patut menceritakan serba sedikit tentang perkataan sinonim jiwa muda remaja..COUPLE.

Menurut istilah bahasa omputih,couple means pasangan..pasangan doesnt mean boy n girl je..tapi merangkumi semua perkara yang berpasangan..seperti..tudung saji couple nye adalah tudung periuk..erk?pasangan husband n wife pun couple jugak tp lets say tu macam couple ada cop halal...hehe

 untuk entry kali ini,aku lebih berfokuskan pada couple boys n girl @ couple takda cop halal tok kadi nikah ye..,yg kini sudah menjadi seperti kitaran wajib seorang manusia.



10 perkara yang tak best tentang couple: 

1. Pergaulan yang terbatas.

secara jujurnya,pabila dua hati saling menyayangi ,pergaulan yang mesra teramat sangatlah diinginkan seperti bertepuk bertampar,,belaian mesra..dan sebagainya..paling tidak pun pasti gengaman tangan untuk menenangkan dan sebagainya. 

Namun persoalan yang semua sedia maklum tapi ramai tak ambil peduli adalah,adakah boleh seseorang yang bukan mahram itu bertindak sedemikian?apakah terlalu hebat kita sebagai hamba yang diberi pinjam nafas dan kehidupan untuk terlalu berani sesuka hati bersentuh-sentuhan dengan bukan muhrim?

2.Percakapan yang terbatas.

dalam couple,jujur saja dahku mengatakan pasti saja ada ucapan i love u sayang...sweet dream sayang.. itu belum dicampur dengan kata-kata berbaur zina ,suara mengada-ngada membangkit rasa. Seorang wanita itu harus sentiasa mengingatkan akan dirinya bahawa suara itu adalah aurat.
suara yang bagaimana?
suara yang sengaja dilenggokkan untuk menarik perhatian lelaki ajnabi.
namun,kerana kasihnya kita pada dia(lelaki bukan mahram itu)pasti saja kita akan berlenggok,berlagu manja... sekarang,mana satu yg menkadi pilihan?Allah atau dia?

3.Ikatan yang tak tahu pangkalnya.

sebagai seorang peperempuan pasti saja aku memahami perasaan seorang perempuan.Aku faham akan ketulusan seorang hati perempuan pabila menyayangi seorang klelaki yang benar-benar telah berjaya mencuri hati..pastinya pengakhiran hubungan couple tersebut diharap sampai ke jinjang pelamin angan..
namun..pasti saja dalam hati kita tetap meragui dan tetap mempersoalkan..bagaimana kalau pelamin anganku musnah?

4.Lupa mak ayah.

kerana kekasih,terkadang kita lebih melebihkan si dia daripada ibu dan ayah sendiri.Buka saja inbox mesej,dan kira saja bilangan mesej antara dia dan ibu bapa..siapa yang lagi banyak?kerana kekasih juga kita lupa pesan mak ayah agar dijaga elok maruah seorang wanita.lalu ,hanya kerana suatu ikatan yang belum tahu pangkalnya,dikau sanggup ,menjadi anak derhaka? 

5.Membazir banyak masa.

pada aku,buat apa membazir masa melayan seseorang lelaki yang bukan mahram sampai ke tengah malam? kadang-kadang entah apa-apa saja perkara yang dibualkan..bukankah lebih patut masa yang ada diperuntukkan untuk sesuatu yang lebih menjamin  masa depan spt siapkan assgment atau ulangkaji pelajaran..lebih bagus lagi,buat qiamulail..

lebih baik tidur rehatkan badan daripada menzalimi badan overnight hanya nak bergayut dengan kekasih yg tiada cop halal..ya.memang mencari bakal suami itu soal masa depan kita juga..tapi bukan dengan mengorbankan masa dengan sesuatu yang entah kan jadi entah kan tidak.apatah lagi mengorbankan diri dengan dosa.bukan kah Allah telah mengatakan bahwa soal jodoh,ajal dan maut itu urusan Allah. Jadi,janganlah terlalu nak menyibuk akan urusan jodoh nie.
  

6. Membazir banyak wang.

topap telefon,belanja tambang bas,duit minyak kereta motor nak pergi dating,duit makan time dating,belanja tiket wayang plus popcorn,belanja pakaian cantik nak pergi dating, hadiah mahal untuk couple,boyfren pinjam Rm200 ..
kan lebih bagus andai sebahagian daripada duit yang dibazirkan macam tu disedekahkan pada pihak yang lebih memerlukan.kalau tak sedekah sekalipun..buat simpanan untuk diri sendiri.apa yang bestnya berhabis duit pd sesuatu yg kita tak pasti?


 7.Risiko serangan jiwa.

nama pun dah couple,pastilah pengakhirannya hanya dua..sama ada putus di pertengahan jalan atau selamat sampai ke destinasi impian. kalau yang selamat tu memey lah best..cuba kalau terkandas? tak ke merana yang oi...dah tu..best ke ??kalau jumpa pengganti pun ,pasti terkadang kita membandingkan suami dengan kekasih yang dahulu...hmmm..nak jadi isteri derhaka pulak?then rasa bersalah,lagi-lagi kalau suami sekarang ada kelemahan tertentu..manakala kekasih dulu banyak kelebihan..tak ke merana jiwa tu?dah tu sapa suh couple2?

8.Terlibat dalam masalah yang entah apa-apa.

hoho..nama pun couple.memang pasti ada masalah yg akn datang..macam masalah cemburu lah..marah pada pasanganlah...pasangan jeleslah..mcam-macamlah sehingga mengganggu penumpuan kita pada perkara yg lebih septutnya kita tumpukan..contohnya..:pelajaran..
tak ke mengerutu otak dirasakan bila berhapan dengan masalah yg datang daripada pasangan nie?lainlah kalau pasangan yg halal..itu lain cerita..ini pasangan yg entah kan jadi entah kan tidak..jgn nyesal tak sudah...

9.Membawa kita ke persimpangan antara nafsu dan iman.

inilah perkara yg paling tak best bila bercouple.Sebab,ianya akan bawa kita ke satu persimpangan antara nafsu dan iman.kadang kita turutkan nafsu tapi teringatkan iman..kadang2 kita turutkan iman tapi nafsu menari-nari menggoda kita.sudahnya,iman tergadai nafsu jua yang menjadi johan.tiada pasangan couple yang boleh melayari hubungan tanpa cop halal   tanpa digugat imannya kerana turutkan nafsu,walau sehebt mana pun ilmu agama yg dia ada!bukankah syaitan itu musuh kita yang nyata.!

10.Membawa kepada kemurkaan Allah kerana kealpaan kita padaNYa..

bila bercouple..tiap kali ada masalah dengan perkara luar,biasanya kita akan adukan pada kekasih..lalu dimana Allah?..terkadang,bila sakit..kita merengek-rengek mengadu pd kekasih..lalu dimana Allah?  bila bergembira...kita terlebih bergembira hingga tak sedar bahawa sudah pun membuka pintu-pintu zina..lalu dimana Allah? bila kesedihan..kita memaki hamun,dan mula menyalahkan takdir..lalu dimana Allah?

ini adalah sebab aku .kenapa aku merasakan bahawa couple ini tiada best nye ape pun..ya..aku faham,pasti kita rasa konon-konon bahagia..tp sebenarnya kita juga sedar yang kita sedang menipu diri sendiri...

sebab..apa guna kita berseronok dalam kemurkaan Allah? dan keseronokan itu pula adlah keseronokan yg tidak diredhai Allah...jadi..apa gunanya?sesungguhnya dalam hati kecil kita tetap mengatakan tidak pada kemungkaran dan sentiasa ingin kembali pada cara islam,cuma kita yang sentiasa tak mengendahkan..

jadi..adalah lebih baik aku mempersiapkan diri untuk dia yang bakal menjadikan daku suri hidup..kalau ada yang  sudilah. T_T'' dan masa tu..barulah ada kelas... couple ada cop halal kot.!


jumpa lagi..daaa....wallahukalam...

Sunday, July 22, 2012

Bila kawan baik menikam belakang kita..

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..berlalu sudah 1 ramadhan..syukur pada Allah kerana masih bagi peluang pada aku untuk melalui ramadhan sekali lagi ..

Sahabat,kawan dan teman..mereka semua ibarat warna dan cahaya neon malam yang menyerikan lagi kehidupan kita.Tanpa sahabat,kawan dan teman,hidup kita umpama malam yang kurang cahayanya ..teraba-raba mencari arah. Ada cahaya dan warna yang kita temui pada malam hari membawa kita ke arah yang kita inginkan,dan begitulah sebaliknya. Malah,ada juga cahaya yang nampak seperti membuahkan harapan,rupanya kelam pabila kita sampai ke cahaya tersebut.

begitulah kawan ,ada yang kita rasa dia boleh membawa kita ke arah kebaikkan namun sebaliknya.. Ada juga yang kita rasa,dia tidak layak menjadi kawan kita,tapi dialah yang mendatangkan kebaikkan kepada kita. Malah,ramai juga yang mempunyai sahabat sehati yang disayangi,namun entah mengapa dalam diam,hati kita pula dihancurkan dengan selumbar halus..sikit-sikit tidak terasa namun pedihnya sangat berbisa..

Mungkin sahaja,ramai diantara kita yang turut berada dalam situasi tragedi ngeri kemalangan hati yang disebabkan musnahnya kepercayaan terhadap kawan baik/rapat/teman sehati sendiri, well..aku juga baru sahaja disahkan menghidapi kehancuran hati dek kerana dilumatkan oleh kawan sendiri..

rasa yang pedih hingga satu malam tak dapat lelapkan mata,(satu malam jelah) memikirkan mengapa perlu daku diperlakukan sebegitu?.apalah dosa dahku?semuanya berlegar-legar dikepala tak mahu duduk diam-diam.

Hancur dan terkilannya jiwa dapat aku rasakan sehinggalah ke saat ini,bukan berdendam namun sangat terkilan..

pernah aku persoalkan pada diri sendiri,mengapa kasihku dibalas dengan selumbar?cepat-cepat aku redakan dan ingatkan diri sendiri,bahawa kasih yang sejati tak pernah mengharapkan apa-apa balasan.

ya..memang hancur dan sedih hati ini bila kawan yang rapat dengan kita sewenangnya memperlakukan sedemikian,tapi perkongsian yg dapat aku pelajari adalah,jangan sesekali kita menghembus kembali segala apa yang kita geramkan,jangan sesekali kita mengungkit kembali segala masa yang telah diluangkan dan jangan pula sesekali kita memburukkan dia dengan teman yang lain..

andai sebaliknya yang kita lakukan,bermakna kita juga menikam dia kembali,maka,memang layak lah dikau punyai teman seperti itu!walau hati sudah tertutup untuk menerima dia,bukalah sedikit untuk meredakan kesalahannya kerana sesungguhnya hidup ini adalah sementara.

yang baik dibalas baik,yang buruk dibalas buruk.kesudahannya,Allah jua yang Maha Mengetahui.. 

dalam bersahabat,ingatlah..kasih yang sejati tak pernah meminta sebarang balasan walaupun dengan sepinggan KFC.erk?

malahan,terima kasih wahai dikau yang menghancurkan hati dahku,sesungguhnya dikau mengajar daku erti kekecewaan agar aku tidak lalai dalam kesenangan. 

just chill and smile...Allah kan sentiasa ada..=')



  

Saturday, July 14, 2012

Destinasi Ilmu seterusnya : UNiSZA

Assalamualaikum wbk..

er..er..er.. lidah kelu ingin menutur bicara,terasa bagai tidak percaya dengan apa yang telah ditakdirkannya..terasa hangat jari menerima cincin dari suami tercinta,sebagai tanda telah diijabkabulkan..hahaha! hei..mana kau menerawang ha....???!!

Alhamdulillah..semalam result upu lepasan stpm dah pun keluar .Kalau ikut pada arahan semakan,aku kene semak pukul 12 tengahari,tapi akibat kerakusan hati dan ketidaktentuan jiwa yang berkobar-kobar,pukul 11.25  dah buat semakan dah..tup tup dah ada rupanya.

secara jujurnya,aku tidak pernah menjangkakan rezeki yang bakal aku dapat sebegini besar nikmatnya. Sebelum nie,aku lebih berminat dan bermimpi pada tawaran daripada Ipta yang lain,which is selama nie menjadi impian dari kecil.

Bila mendapat tawaran daripada UNiSZA,kaku mata menatap lappy tercinta,kelu lagi lidah untuk berkata apa-apa..hanya hati besar rasanya,seperti tidak percaya apa yang aku baca.Kerana aku mohon megikut hati kecilku,ingin tapi tak yakin.



Aku ditawarkan untuk berada di bawah lembayung Fakulti Pengajian Kotemporari Islam,Bahagian Jabatan Dakwah program Sains Antropologi dan Dakwah. Besar kenikmatan yang telah Allah SWT beri namun di suatu sudut hatiku tidak semena-mena merasa berat dan beban.Tidak semena-mena juga,aku meletakkan diri aku jauh di hujung tempat yang paling hina untuk mendapat kenikmatan dan tanggungjawab serta amanah seperti ini.

Hati dan jiwa mula dihentam syaitan menyatakan tidak kepada rezeki yang telah diberikan.Walaupun aku sendiri yang membuat permohonan,tapi entah mengapa jiwa dan diriku seperti tiada iman.Berbolak=balik dan bergelodak.Pabila memikir tentang mama dan adik,bertambah terasa beban dibahu ini!.

Panggilan telefon ku hadapkan pada seorang sahabat yang aku harap dapat mengusir kebengongan dikepala dan keresahan di jiwa. serius to say,teruk aku dihentamnya sehingga dikata bodoh sekiranya menolak tawaran berharga ini.tambahnya lagi,menolak tawaran ini just same macam menolak hidayah yang Allah ingin beri.

sekarang,aku baru sahaja berjumpa seorang ustaz,kenalan rapat keluarga dan juga arwah ayah aku yang banyak memberikan pandangan serta khidmat nasihat sekiranya kami memerlukan.Alhamdulillah..setelah mendengar hentaman dari seorang sahabat,serta nasihat berharga dari Ustaz Muhammad Rosli,..jiwa aku sembuh daripada kebuntuan.

Pandangan mama pada saat ini memang tidak boleh aku pakai,sebab mama sangat berat untuk melepaskan aku jauh nun ke Terengganu nanti.Mujurlah Ustaz Rosli telah membantu menenangkan mama yang kesedihan.

Bahagian Dakwah yang aku dapat ini merupakan doa daripada arwah ayah yang meninginkan aku memenuhi hajatnya:sama ada aku bergelar seorang guru,ataupun seorang pendakwah islamiah.Secara jujurnya,inilah program pengajian yang amat aku inginkan disudut hati kecilku semenjak selepas UPSR lagi..

tiba-tiba terasa macam nak nanes...='(

Alhamdulillah..my next journey ..UNiSZA,Fakulti Pengajian Kotemporari Islam,Bahagian Jabatan Dakwah,Program Sains Antropologi dan Dakwah.

can i start crying now...or..can i start my ganu loghat? haha..

c u again..Wallahualam..Assalamualaikum.. 


Wednesday, July 11, 2012

Berniqab:sifat mulia yang sering dipandang pelik.

Assalamualaikum wbk..

lama rasanya jari jemari tidak menekan keyboard lappy tercinta dek terlalu busy dengan kehidupan dunia.oh..kalau mengejar dunia memang beginilah jadinya,takkan pernah ada masa untuk diri sendiri,apatah lagi masa untuk bermesra dengan penulisan yang serba daif ini.

masa singkat yang aku ada,aku pergunakan untuk menurkilankan kata hati sejak kelmarin mengenai isu berniqab yang kini sering sahaja menjadi perhatian.(hahaha..kenapa aku terasa seperti buat karangan form 5 nie??) =D

                                                                                                                                   

apabila aku berfikir tentang berniqab atau berpurdah ini selalunya aku membayangkan perkara-perkara yang positif yang sentiasa ada pada wanita tersebut.Bermula daripada keteguhan imannya,ketabahan jiwanya sehinggalah kepada kesantunan tingkahnya dan keredupan hatinya pada Allah SWT.

Namun demikian,rupanya bukan semua manusia di muka bumi Allah ini berfikir sebegitu rupa juga.Masih ada pihak yang memandang negatif dan pelik kepada wanita yang berada di dalam kemuliaan ini.Jadi,aku ingin sekali cuba berkongsi sedikit sebanyak mengenai isu berpurdah yang aku dapatkan daripada pembacaan dan juga pemerhatian.Hypothesis yang telah pun aku simpulkan diharapkan dapat membantu meningkatkan pemahaman kita tentang isu berniqab @berpurdah ini.  

Hukum Berniqab
Umum mengetahui bahawa aurat seorang wanita baligh itu adalah seluruh tubuhnya kecuali muka dan pergelangan tangan.Sudah menjadi kebiasaan masyarakat muslimat di Malaysia,cukup dengan berbaju kurung dan bertudung menutup dada.Lalu mengapa pula mahu menutup wajah?nampak seperti ekstremis bukan?seperti tidak menghormati kepelbagaian kaum di negara kita.

Jangan meludah sebelum meninjau tempat untuk meludah.Sebelum kita menghambur kata,adalah lebih baik rasanya kita meninjau hukum Berniqab ini.

Ramai para ulama kotemporari yang tegas seperti Sheikh Ibn Baz rhm mengatakan bahawa wajah seorang wanita itu adalah aurat.Makanya,wajah itu wajib ditutup dengan secebis kain niqab. Namun,para ulama sepakat mengatakan bahawa seseorang muslimah itu wajib menutup wajahnya apabila keindahan pada paras rupanya boleh mendatangkan fitnah dan  membuka pintu kerosakan.

Pintu kerosakan yang bagaimana?
hmmm...well,wajah yang cantik hingga mengundang perhatian dan menarik pandangan Ajnabi sehingga memberi effect negatif pada hatinya. 

Hello,lelaki,memang dah lumrah mereka suka melihat kecantikan wanita.even wanita yang tak berapa nak cantik pun dia suka juga!. 

Muslimah boleh bergantung kepada dua pandangan. 
Perlu dihighlightkan disini,seorang wanita muslimah itu mempunyai dua pilihan sama ada ingin memilih pandangan bahawa Niqab itu wajib atau sebaliknya tanpa memandang hina dan buruk kepada pandangan yang bukan menjadi pilihannya.

Contohnya,aku memilih pandangan bahawa berniqab itu tidak wajib..pakai tudung sudah...tetapi dalam masa yang sama,aku sama sekali tidak boleh memandang muslimah yang berpurdah itu sebagai pelik dan memelikkan.Dan begitulah sebaliknya.ngerti ya? =)

Berniqab sifat mulia,tidak pula berdosa bila tidak melakukannya. 

Seseorang muslimah itu harus bersungguh-sungguh dalam menjaga auratnya serta perlu memiliki kefahaman tentang ketaqwaan kepada Allah sama ada anda seorang yang berniqab ataupun tidak.

Sekiranya anda memilih untuk berniqab,fahami mengapa anda berniqab?mengapa anda perlu menutup wajah anda?janganlah pula hanya disebabkan mengikut trend 'alim' . seorang wanita yang berniqab,rasanya kurang sesuai sekiranya gambarnya berniqab di upload dengan lirikan mata yang menggoda.lebih tidak menepati keperluan Niqabnya,apabila gambar tanpa niqab turut diupload sama.sudahnya,apa tujuan anda berniqab?

Seorang wanita yang tidak berniqab pula bukan bermakna anda bebas menjaja gambar dengan aksi comel lagi menggoda.Sehingga berjela-jela jejaka memuja.Terkadang bersama tasbih umpama memuji keindahan Pencipta .

''Subhanallah...cantiknya..''.tolonglah..adakah itu sebenar-benar tasbih semata-mata kerana Allah,atau dek kerana nafsu yang dikaburi dengan zikrullah?sedangkan seorang abid sahaja mampu goyah inikan pula jejaka kini yang sangat jauh daripada zaman salafussoleh?
bukan mahu memandang negatif  tapi ingatlah bahawa syaitan sentiasa ada.

Kembali semula kepada mengapa kita disyariatkan menutup aurat?adakah kerana sekadar menyarung tudung di kepala?atau sekadar secebis kain penghalang habuk di wajah?

Seorang wanita yang menutup wajah bererti dia telah melakukan kebaikan,manakala yang tidak menutup wajahnya tidak pula berdosa.Namun adalah lebih baik kita beramal dengan memahami keperluannya.bukan hanya mengikut trend semata..it will be nothing u know.no soul.

Ubah pandangan negatif terhadap wanita berniqab 

aku harap,penulisan yang serba daif ini dapat mengubah pandangan negatif kita terhadap wanita yang mengorbankan kecantikan wajahnya utuk ditutupi.itu adalah sifat yang mulia serta pilihan yang mendatangkan kebaikkan.aku tak kata,wanita yang tak berniqab itu tidak mulia..kerana kemuliaan yang sebenar datang daripada hati yang bertaqwa kepada Allah SWT.remember that orite??

yang pastinya,sama ada anda berniqab atau tidak,menutup kepala sehingga labuh ke bawah dada itu wajib!no kompromi at all..jangan kau mengada-ngada nak berniqab tapi tak menutup kepala hingga bawah dada,kau dah kenapa?ala-ala gipsy girl ke?? 

no gipsy
no korean
no american
no 'hawaian' 
we
are 
MUSLIM.
so
lets 
act
exactly 
like a 
MUSLIM.



wallahualam..c u again!