Geng Merah Jambu..!

Thursday, January 19, 2012

Dilema Kawan Berubah Selepas Masuk Universiti..

Assalamualaikum u guys....>__<''
hope u guys sume sihat2 n dirahmati Allah olowes..amin....

DILEMA KAWAN BERUBAH SELEPAS MASUK UNIVERSITI...huuuuuu~~~
entry kali nie berbicara soal kite-kite yg memang dh sedia maklum tentang soal persahabatn...

sy pasti..mesti ramai diantara kita yang dh melalui macam2 pengalaman bersama kawan2...
ada yg best...
ada yg seronok...
ade yg syiok...
ade yg sengal2 ubi..
ade yg kurang asam,...
ade yg kurang ajar...
dan ade yg memang nk kene makan ajar..
huuuuuu~~~

tp ape yg sy nak mention kat entry sy nie adalah tentang kawan kite yg BERUBAH bila dh masuk universiti,,,
nie kira kawan sekolah2 lah nie senang cerita...
sbb bnyak2 kwn..kwn sekolah lah yg paling banyak kenangannya dgn kite..
dan kwn sekolah lah yg kita always feeling habis bila nak berpisah...(tamat form 5)
means... kite mengakhiri zaman sekolah vs zaman gila2..

perubahan yg sy maksudkan meliputi SEMUA.. sama ada perubahan yg baik...(alhamdulillah)..
mahu pun yg kurang baik..(doakan supaya diberi hidayah..amin..)

masa zaman sekolah.. kita dah sedia maklum perangai dan sikap kawan kita...begini dan begini..
masa berlalu..zaman berubah...manusia turut berubah... universiti..ataupun tempat kerja..@ destinasi mana2 pun yg dtuju oleh setiap kawan kita..memberikan persekitaran yg baru buat diri masing2..secara tak lansung..sedikit sebanyak mengubah sikap dan pemikiran kawan kita yg sudah lama kita kenal...

kadang2..u guys mesti perasan...
'eh..kenapa die mcm nie..?
'eh..kenapa die dh jd mcm tu?
'wah...die dh gini?
'pergh...die dh mcm tu?

sometime pulak perubahannya agak menyakitkan hati...macam..
1.mesej seribu patah....balas sepatah...walhal dulu ok jek balas mesej berpatah2..
2.tak bagi no. telefon baru..hilang mcm tu jer.....
3.chat fb mcm nak tak nak...balas pun mcm tak nak balas..
4.perbualan dh lain..ade eksen2 sikit...
5.bila berjumpa...topik perbualannyer takda bende lain..asyik nk cerita soal kwan universiti,n kehidupan universiti yg best dan gempak jer..walhal kita berjumpa untuk berbual tentang kita..bukan tentang kawan die yg kita tak kenal..sikit2 boleh lah..
6.tak wish befday..dh lambat pun tak wish..senang citer tak wish lansung..walhal dulu masa sekolah siap bg hadiah lg..
7.bila berbual dalam telefon..lebih sibukkan hal dgn kwn yg di sekeliling die..walhal kite sanggup top-up semata2 nak tanyer kbr die...
8.oleh kerana die masuk u,kite tak... siap boleh memerli lg kite yg tak masuk u...alahai......sedih.

dll... kalau nk ckp semua memang tak habis...lalalala >__<

so..mesti korang pernah rasa kn?huuuu~~~

memang sedih bila kawan berubah seperti tak kenal kite lepas masuk universiti atau mana2 lah destinasi die..
padahal kita...sepenuh hati sayang perhubungan dgn die..
kenangan manis...seronok..suka duka..macam nothing...
janji takkan lupa antara satu sama lain..
air mata yg kite keluarkan masa nak berpisah..
macam sia2..
sebab.. bukan mudah untuk kita mencari seorang kawan yg setia bersama kita..walau apa pun keadaan dia dan kita..sampai akhir hayat..

so.. bila kawan kite berubah jd mcm tak kenal kite.. berubah yg agak memeritkan hati kite... kite telan perkara tu bulat2..tak perlu berdendam...tak perlu menangis sangat..(sikit2 sudah)..
ikhlas kan semua kasih kita..ikhlaskan semua kenangan kita..ikhlas semua kisah kita yg lalu..tersenyumlah..sbb Allah akan membalas keihlasan kite dgn ganjaran yg baik..insyaAllah..

dan ingat.... kite tak rugi sbb kwn kite lupakan kite..tp......kwn kite yg rugi sbb tak pedulikan seorang kwn yg setia menyayanginya...

so...bila kawan berubah jd mcm tu...its normal...
tp....kalau kwn kita tak berubah jd mcm tu..selepas masuk u...dpt keje bagus2..eksekutif..lepas kawin..beranak..bercucu..jd tan sri..atau apa2...
tahniah!anda bertuah...=)
dan.. sekiranya kwn kita berubah jd mcm tu..tp u guys tetap sayang die.. tak berdendam walau kecewa... Alhamdulillah..syukur...u guys insan yg mulia...=')

perubahan yg baik pulak meliputi mcm2...tak kisahlah ape2 pun..asalkan baik...tp..bila dh berubah jd baik..jgn u guys gosip bukan2 pulak..jgn mkn daging kwn sendiri pulak...sbb manusia belajar dan sentiasa belajar...manusia yg bermuhasabah..akan sentiasa mengimprove diri ke arah yg lebih baik.. belajar dari kwn baru..persekitaran baru..azam baru..tekad baru..dan pemikiran baru...

sama jugak kalau kwn kite berubah ke arah yg kurang baik... tak perlu kita makn daging die... sbb dasar perubahannya adalah sama..persekitaran..dan pemikiran..bila dh mcm nie... ape yg kite harus buat..adalah doakan utk dia..cuba slow talk dgn die...jgn jauhkan diri pulak...

huuuu~~~
so u guys... agak2 dilema,sedih...kagum...terpinga2 WHY kwn kite BERUBAH....
jawapannyer senang dan standard.. fitrah manusia berubah dan terus berubah..cuma yg membezakan adalah bagaimana kita berubah..dan bagaimana kita mengawal perubahan itu..

so...cool..n chill... just go on with your life..on the right road...with Allah in your heart...with islam as your light..u will survive..walau mcm mana pun kwn2 kite berubah...(berubah yg agak menyakitkan hati)...

jumpa lagi....aneyong hasseyo...~!!!! Allah yubarik Fiq..salam ukhwah...