Geng Merah Jambu..!

Friday, April 20, 2012

HARI UNTUK MENUTUP AURAT..(^___^)

(gambar diambil dari tenet)
hari nie...miss comel B sangat comel mengenakan tudungnya...sempat snap pic lagi...


miss comel A: eh,miss comel B,sejak bile pulak kau pakai tudung nie???dan taubat ea.......................alhamdulillah..sejuk mata aku tengok kau...

miss comel B: haha...takdelah wei..aku saja jer..hari nie kan hari jumaat..so kenelah pakai tudng,tutup aurat sikit...afdal org kata...

miss comel A: oh yeke........................................ tet..................................(percakapan seterusnya dirahsiakan)
                                                                                                                                                    


firstly ,MmJ  nak ajak diri MmJ sendiri n u guys dan u huu diluar sana untuk perhatikan ayat ini.....

~~~Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya. (Surah An-Nur,ayat 24) ~~~


dah baca?belum??? Bacalah......takpe..MmJ tunggu...Baca jugak taw..kalau tak..MmJ merajuk...(ade sape heran ker???shedeh...)haha.=p

ok...thanks sbb sudi baca,...semoga Allah memberikan ganjaran pahala kerana menghayati kalamNYA..
amin..

ok then..Mmj nak MmJ dan u guys u huu cuba cari ayat ini dalam terjemahan ayat Al-Quran surah An-Nur diatas....
1)tutup belahan leher dengan tudung kepala pada hari sekian sekian
2)hari jumaat hari paling afdal untuk menutup kepala/aurat
3)pada hari lain dosanya kurang sikit drpd hari jumaat jika tidak menutup aurat
4)Ajnabi(org yg halal berkahwin dgn kita) boleh melihat aurat wanita yg bukan mahramnya pada hari selain jumaat
5)azab hanya akan dikenakan terhadap wanita yg tidak menutup aurat pada hari jumaat

ce cari ce cari....hmmmmmmmmmmmmmmm......................

erm.................

ada?

hurm...........

huh...........

ada ker??

err.....

takdakan????

inilah sikap yg MmJ dapat lihat dan mula menjadi trend dikalangan muslimah jaman sekarang.. hari lain free hair tp hari jumaat tutup aurat..MmJ TIDAK sesekali melarang/mengutuk/menghina/sabotaj/rasuah/ptptn/PRU(erk?motif?) apa yang dilakukan itu,bahkan MmJ bersyukur..at least..for that day... insyaALLAH tak lah dapat dosa sbb dedahkan aurat..

cuma..MmJ sangat tidak bersetuju dengan statement...''lebih afdal''.
kalau dikata tentang baca Al-Quran ke,baca surah Yassin ke..MmJ tak kisah,malah ada nas-nas yg mengatakan kelebihan berbuat demikian pada jumaat dan malam jumaat..

but..bukan soat aurat..tidak ada mana-mana nas Al-Quran yang mengatakan bahawa hari jumaat adalah hari yg lebih afdal menutup aurat..kalau ada..sila bgtau MmJ .SEGERA.

hamboi...............serius benau bunyinya tu...
yup..memang serius sbb hal ini boleh menyebabkan muslimah yg agak kurang tetap pendiriannya,yang suke ngikut-ngikut org akan ikut trend macam tu..sekaligus telah menanamkan satu fahaman dan kepercayaan yg tidak wujud dalam islam..

''aku pakai tudung sbb aku hormat hari jumaat lah...hari jumaat kn penghulu segala hari....''

ini lagi satu statement yg selalu MmJ dengar..

we have to understand y Allah menyuruh kita menutup aurat..
Aurat ini disyariatkan pd wanita yang sudah akil baligh bukan bersempena dengan keadaan tertentu,peristiwa tertentu atau hari tertentu sekalipun.

Tetapi,aurat ini disyariatkan khusus sempena wanita itu sendiri..untuk melindungi wanita,dan menjaga kemuliaan wanita... apakah kita tidak mahu memuliakan diri sendiri? apakah kita lebih menghormati hari drpd menghormati diri sendiri?

jawab MmJ ,jawab tum me zindagi sapna(haha,ape daaaaaa...)

walau apa pun..MmJ tetap menyatakan tahniah kpd u guys u huu yg selalu mengambil hari jumaat untuk menutup aurat,cuma MmJ ingin mengambil kesempatan...untuk memberikan pandangan yg sangat humble...

alang-alang menyeluk pekasam,biar sampai ke pangkal lengan..alang-alang berlitup sehari,biar kekal sampai mati..

kesudiaan u guys u huu menutup aurat pd hari jumaat adalah bagus,tapi lebih bagus,lebih baik,lebih AFDAL jika menutup aurat smpai bila-bila.. pahala menutup aurat sehari mungkin saja tidak cukup untuk menampung dosa mendedahkan aurat 6 hari selagi kita tidak bertaubat..

MmJ tidak sesekali memandang kecil atau hina pd uguys u huu yg free aurat mahupun yg tutup aurat ikut hari..sbb MmJ juga sangat hina...malah mungkin saja lebih hina drpd semua..MmJ turut ada kekurangan dan kelemahan serta kealpaan yg berdouble-double bnyaknyer...

cume..MmJ inginkan sampaikan apa yang Junjungan Nabi Muhammad SAW dah terima daripada Allah.. itu jer....

tutuplah auratmu duhai sahabat...
tak kira siapa,bila dan dimana..
segeralah bertaubat wahai sahabat..
agar dikau tidak terseksa DISANA..

wahai u guys u huu yg memang tutup aurat dan jaga aurat,,syabas Alhamdulillah..teruskan istiqamah meraih redha Illahi..dan jom..kite sama-sama doakan sahabat-sahabat kita yang lain agar diberikan hidayah dan dibukakan pintu hatinya untuk menutup aurat dgn sempurna dan..no more skip skip....
jgn sesekali kita rasa dah bagus sangatlah sbb dah tutup aurat perfect level 5 star..nanti ujub..tak memasal je kot nanti...tet..................... akhirat kelak..Allah saja yg MAHA MENGETAHUINYA...

Wallahualam....
tata..................(^____^)
bila hari jumaat..MmJ suka pakai baju warna pink....sebab Mmj cuma banyak
baju warna pink jer...nak buat macam mana...hehehe....
(kurusnyer MmJ..alangkah.......)












   









Thursday, April 19, 2012

Biarkan cinta itu dihatimu..

~Cinta tidak semestinya perlu dicanang,dalam diam tanpa kata..cinta tetap cinta..
~Cinta tidak semestinya memiliki,tetapi cinta semestinya memberikan kebahagiaan..walaupun perlukan pengorbanan...
                                                                                                                                          


setiap manusia punyai fitrah untuk bercinta dan dicintai.. walau siapa pun kita,keinginan untuk bercinta dan dicintai itu pasti ada..termasuklah Mmj sendiri..
nampak tak MmJ tengah malu giler..sebab..pssst,MmJ suka kat guys tu..tapi MmJ taknak dia tahu..
MmJ malu.....^__^''


OPS!!!!jangan salah sangka..MmJ bukan nak story cinta MmJ disini.. ..im single u..! tralalallalala.....(^__^)

actualy MmJ baru je lepas tengok hindustan .. Mujehse Dosti Karoge.. ha gitu lah tajuknyer..kot.
dats y tetibe MmJ terngiang-ngiang nak buat entry nie..postpone tidur u!

                                                                                                                                
pandangan pertama..sama ada dari mata atau dari hati..
kemudian bertukar menjadi suka...lama-lama menjadi cinta..
biasanya..cinta itu akan dicanang,sehingga semua orang tahu bahawa kita sedang bercinta..dan akhirnya bila cinta itu sudah tiba ke penghujungnya...perpisahan kita juga akan dicanang,sehingga semua orang membuat spekulasi tersendiri..

itulah yang sering berlaku tak kira dalam kehidupan siapa,,orang biasa,mahupun artis..termasuklah kite2..(i mean student yang average umur baye2 MmJ)

Cinta itu memang indah..sangat indah..
sama ada indah kerana nafsu..atau indah kerana keredhaan Allah..kedua-duanya memberikan keindahan dalam hidup kita..cuma bezanya..

Cinta yang indah kerana nafsu,,hanyalah palsu semata...hanya setakat mengenyangkan nafsu,dan membuat syaitan happy giler atas cinta kita tu.masa tu,kita mula menghalalkan apa yg haram dan mewajibkan apa yang shubhah..ada saje alasan kita asalkan nafsu kita puas dan kenyang..! dan kita akan terdesak memiliki cinta kita itu.

tapi,cinta yg indah kerana keredhaan Allah..sangat luas maknanya..sangt suci kasihnya.. sebab kita takut untuk berlebih-lebih dan sentiasa mengawasi diri kerana takutkan Allah..memang nmpak macam skema giler,very polite dan alim2 gitu..and sometime agak menderita jugak sebab terpaksa menahan nafsu yg bergelora...nafsu untuk meluahkan,nafsu untuk bersama..yelah..org lain dating,aku ada? org lain balas msj2..aku ada? org lain declare cinta masing2..aku ada?semua tu memang perlukan ketabahan dan kesabaran yg sangat superp!

pengorbanan dan penderitaan nafsu yang kita hadapi semata-mata kerana keredhaan Allah sebenarnya mengajar kita erti pergantungan semata-mata kerana Allah..totally ! sebab,bila kita serahkan cinta kita terhadap sipulan ini pada Allah kita akan redha terhadap jawapan kisah cinta kita..dan tak akan terdesak untuk memiliki,malah bersedia untuk melepaskan dia demi andai itu yang membahagiakan dia..

seriously...its so sweet... tak ada dendam,tak ada paksaan,redha pada ketentuan,pada masa yang sama,hati antara satu sama lain tidaklah kecewa,merana,kenangan antara satu sama lain yg memang tak ada sebab cinta dalam diam membolehkan si dia hidup tanpa dihantui kenangan dgn kita.. sangat indah,sangat suci,dan sangat menenangkan..

cintailah seseorang itu sedalam mana selagi tidak melebihi cintamu pada Allah,Rasulullah,Islam dan kedua ibu bapamu..namun..janganlah kau canang cinta itu sebelum waktunya..kerana sesungguhnya sekiranya cinta itu gagal dipertengahan,kesannya amat memeritkan..
biarkan cinta itu dihatimu..buktikan cinta itu melalui doamu khusus untuk dia tanpa diketahui oleh sesiapa..biar Allah sahaja yang tahu betapa dalamnya kasihmu pada dia..dan kerana dalamnya kasihmu pada dia..pasti Allah akan membahagiakan si dia,,dengan kebahagiaan yang terbaik...

andai cinta itu bukan milik kita...percayalah..cinta itu tetap menjadi milik kita untuk selamanya kerana sudah terpatri dalam doa..dan hanya Allah menjadi saksi..dan pastinya Allah juga menyediakan kebahagiaan yang terbaik untuk kita...
CINTA YANG SEJATI TIDAK MEMERLUKAN BALASAN,CUKUPLAH SEKADAR,DIKAU BAHAGIA,MAKA,AKU JUA TURUT BAHAGIA..

MAKA...biarkan cinta itu dihatimu....=)

pergh!!!!!apsal MmJ jiwang karat mengarat giler tetengah malam nie???
haha..(^___^) MmJ memang mcm nie,,bila bab cinta..MmJ memang serius..sebab MmJ paling pantang kalau cinta itu dipermainkan..sebab bagi MmJ,cinta itu terlalu suci..serius to say,MmJ memang tak suke cinta monyet,cinta muka buku,cinta pakai buang,cinta dua minit, dan cinta untuk nabila.(erk,,motif?)

soalan cepu mas,,
MmJ ada cinta kat sesapa tak?

MmJ: errrrrrrrrrr.......emmmmmm.................biarkan cinta itu dihatimu,,,haha..konon adalah kn...

so u guys,u huuu .....
ples ples n plessssssssssssss...
kalau nak bercinta,cintalah dgn seikhlas hati...utamakan mana yg dulu mana yg kemudian..jaga cinta itu baik2..biarkan dihati dulu..then bile esok nak nikah..dah nikah..baru declare..sebelum nikah kasi bayang2 je tau..hak hak hak..main nyorok-nyorok sikit,,

n JANGAN!!
jangan sesekali kita sentuh kehidupan orng yg kita tak cinta sehingga orang itu merasakn yang kita mencintai dia..sebab takut dia pula yang akan merana..hoooohooohooohooooo......

hamboi kau mak temah...berjela kau mengarut..bila nak habis nih??
(^___^) ok lah...MmJ kene berhenti type jugak sebab nanti bmakin berjela sampai ke mane nanti..sudah cukupcukup sudah..cukup sampai disini saja..semua ini hindustan punye penangan..btw..im not just joking...

oraite...selamat menjaga kesucian cinta...teruskan berdoa untuk si dia...dan biarkan cinta itu dihatimu...salam sayang!
wallahualam...

Tuesday, April 17, 2012

DILEMA 'AKU NAK GLAMOUR' KAU ADA???


--ASSALAMUALAIKUM + SALAM UKHWAH..=) –

SIAPA TAK MAHU JADI TERKENAL? SEMUA ORANG SANA SINI KENAL KITA,SEMUA ORANG JADIKAN KITA SEBAGAI IDOLA MEREKA + KITA DIJADIKAN ROLE MODEL BAGI MEREKA.. SAMA ADA DARI SEGI KEJAYAAN,STYLE,SIKAP,TINDAKAN DAN GAYA HIDUP.
POSING GLAMOUR MMJ..HEHE..GLAMOUR KAN???

MmJ pun macam tu juga... (diingatkan..Mmj adalah wanita biasa + sangat biasa + sentiasa biasa) haha.. Mmj pun ada hati,ada keinginan untuk jadi glamour.And kompom u guys pun ada keinginan yang sama juga.. ha..jangan tipu ea....we just human being...yang biasa2..lain lah kalau yang sedang baca entry Mmj nie orangnya luar biasa...wow...congrates!!! realy admire u...(^__^)

Thats why lh muncul berbagai-bagai jenis perkongsian mengenai diri sendiri...ada yang berkongsi tentang life seharian mereka..ada yang share pasal fesyen mereka,gadget,kerjaya + kejayaan.

MmJ didn’t say yang segala share2 begitu nak menunjuk belaka..tidak.. Mmj bukanlah paranoid sehingga nak berkata begitu tapi hakikatnya dalam setiap diri manusia biasa macam MmJ ada satu keinginan untuk menonjol dan terus menonjol..dan keinginan untuk menonjol tidak semestinya satu keinginan yang NEGATIF.


‘’semuanya bergantung kepada niat...’’YES EXACTLY..everything is depend on your niat...(niat dalam bahasa omputih ape ek?)=_=’’ ngeeeeeee....


‘’aku ingin menjadi pejuang.Pejuang yang akan menegakkan syiar islam sekaligus membangkitkan kembali semangat khalifah di bumi ini’’ makanya..hamba Allah ini akan menonjol sebagai seorang pejuang agama.. ianya akan menjadi POSITIF apabila..

“sesungguhnya setiap apa yang aku lakukan adalah kerana Allah semata..’’

Dan akan menjadi NEGATIF apabila...

“haha..biar satu dunia kenal aku sbg pejuang agama.. makin ramai orang kenal aku,makin kuat aku berusaha untuk jadi pejuang..haha..kau ada???’’ =_=’’ sengal.

Haaaa...gitu sih kisahnya....

Dapat bezakan kn?

tetapi ramai di antara kita sekarang nie tengah dilemma ‘’aku nak popular’’ dalam keadaan nie..

‘aku tak cantik...aku tak bergaya..tak ramai orang suka kawan dgn aku..takda sorang pun laki yg nak kat aku..jgn kate nak berkenalan..nak usha pun tak ada....’

‘aku bukan macam YUYU ******** yang popular tu..dia semua ada..ipad,ipod,tablet,table..semua dia ada...aku?hanset pun butterfly lagi...lapptop pun jenama cap ayam gedabak nie je ha.... mane nak glamournyer....’

Then kita pun duk berusaha giler2 nak CHANGE INTO PRINCESS..dari baju kurung + tudung bawal jadi skirt kembang +tudung belit2 smpai nak tercekik leher..dari kasut macam kasut sekolah terus jadi high heel... dari muka pucat..terus jadi muka opera cina... sampai kadang-kadang,apa yang di make over kn tu tak sesuai lansung pd kita... (amboi mulut......... nakal!)


‘’Xkuss me.....helo Mmj yang perasan bagus....salah ke kalau nak berubah,salah ka nak change into princess??salah ke kalau aku nak jadi yg lebih baik,salah ke kalau aku jadikan somebody s aku punyer role model..?? takkan nak duduk bawah tempurung aje!!!


Zasssss....adui...tempelias muka kene sembur....

‘’jadikan hari ini lebih baik dari semalam..so for sure..we have to change jadi yg lebih baik dan baik... perubahan yang kita lakukan tidak beerti kita mencari nama dan glamour..berbalik pd apa yang MmJ mention kat atas..

‘’semuanya bergantung kepada niat kita’’

Bila kita nak berubah kearah yang lebih baik,lebih maju,lebih advanced,apa yg penting ialah HATI kita...ikhlaskan hati semata-mata kerana Allah..dan untuk kebaikkan dan mencari keredhaan bukannya untuk menunjuk-nunjuk...’kau ada??’

Kalau kita sibuk mencari glamour,kita akan dapat kehinaan...BUT kalau kita sibuk cari keredhaan Allah,,kita akan dapat kemuliaan..

Glamour atau tidak bukan pokoknya..tapi redha Allah itu yang paling utama... NIAT MESTI BETUL..GLAMOUR ATAU TIDAK ITU REZEKI..DAN UNTUNGLAH..........HAHA

Dan..kita mesti ingat..makin kita GLAMOUR..makin banyak risiko yang kita hadapi..risiko terbesar adalah..RIAK..SOMBONG,,TAKABUR..HASAD DENGKI..SIHIR..SANTAU...BUNUH...BAKAR....( amboi..merapu sudah MmJ nie..) tak percaya???u guys semua boleh nmpak bukti2nyer kn?

We just human being..sometime memang ada nak menunjuk sikit..biar glamour kejap... tapi bila dah macam tu kita WAJIB ingat kan balik diri kita...berbalik pada Allah..dan ingat...kita tak punya apa-apa lansung untuk ditunjukkan.. nak share apa yang kita.nak share apa yg kita dh capai tak kisah... boleh ajer..asalkan niat kita nak share semua tu tak menyimpang..khuatir jadi riak....bangga tak tentu pasal...macam MmJ sekarang yg share entry nie pun sama juga keadaannya..niat MmJ kene betul...kalau tidak..MmJ TAK AKAN DAPAT APA2...malah...takda redha Allah..

Its same goes on share status islamik..blog islamik...dan semuanya lah... AWAS..jgn dilakukan semata-mata mahu mencari nama...atau..u will got NOTHING..

Masih dilemma aku nak glamour????

Agak-agak bila kita mati nanti,glamour yg kita SENGAJA CARI tu dapat tolong kita tak kat kubur n akhirat esok?

Tapi..kalau kita dapat glamour atas KEMULIAAN yang Allah beri pd kita..yang memey kita TAK CARI...seriusly glamour itu insyAllah dapat bantu kita...at least,orang yg kenal kita akan doakan kita...kan???

So...daripada kita dilemma aku nak glamour..lebih baik kita dilemma ‘’AKU NAK DAPAT KEREDHAAN ALLAH’’

Ok???deal!jom berusaha sesame yok..t kat akhirat t kite senyum sama-sama k..insyAllah..

Wallahualam..