Geng Merah Jambu..!

Monday, March 12, 2012

Indahkah memendam cinta..?

''aku telah jatuh cinta,tp aku takut untuk meluahkan sebab aku khuatir,cinta itu akan membunuh hati aku''

''sungguh aku keliru,arah mana yg harus aku tuju,pendam atau luah?''

''Allahu Rabbi,berdosakah aku,mencintai seorang hambaMU?''

COUPLE ITU HARAM
statement couple itu haram mmbuatkan ramai yg menelan air liur.yelah,mana taknye hati dh ada perasaan pd orang tu mestilah nak meluahkan,nak bersama dan macam2 lah... so,ramai yg mencari alasan kukuh,malah ramai yg membongkar kitab hadis nak cari hadis mana yg boleh menghalalkan couple nie..hehe...

pd zaman Rasulullah dulu,perkataan couple memang takda..(i mean kt tanah arab lh)so,,hadis yg khusus utk couple nie memang samar2 tp bnyk lg hadis lain yg bersangkutan dgnnya.. kenapa couple tu haram? carilah kt google..tanyalah ustaz dan ustazah anda.eden bukan ustazah..hehe...

CINTA ITU FITRAH
td kata couple ni haram,skg cakap cinta itu fitrah pulak..kalau dh cinta,mestilah nk couple,,ye tak?
TAK JUGAK.
saidatina Fatimah dan saidina Ali mencintai satu sama lain sebelum bernikah tapi mereka tak bercouple,malah mereka memendamkan perasaan itu,lalu menyerahkan segalanya pd Allah..lantas,Allah membalas penyerahan mereka dgn menyatukan cinta mereka.. indah kan?

INDAHNYA MEMENDAM RASA
ya,bagi MmJ cinta yang dipendam itu lebih indah..sebabnya? cinta itu lebih suci drpd diluah..khuatir akan diselitkan dgn bunga-bunga zina.. lagi pula,bila dh meluah,mula lah terbit bibit-bibit harapan.. sedangkan jodoh sudah Allah tentukan,kalau ditentukan kita takda jodoh dgn dia..tak ke merana nanti?(MmJ lh...)

so..bg sesiapa yg sedang memendam rasa..takpe..its ok..you all tak rugi apa2 pun..malah,you all berada dalam condition yg selamat.. selamat drpd fitnah,drpd kecewa,dan harapan..

TETAPI..
MmJ tak cakap meluahkan cinta itu haram..!(bukan ulama' kot suka suki jer buat hukum)
haha..
it is just..feel beter if u keep it..sampai masa yg sesuai dan bersedia utk menikah,luahkanlah..bertunanglh dlm masa yg singkat(kalau boleh)dan segeralah menikah.
tp..kalau rasa boleh elak bunga-bunga zina,fitnah,godaan syaitan dan boleh tahan jika dikecewakan..why not?just go on... but r u sure that u r realy can face it?

Cinta itu anugerah Allah yg perlu dijaga dan dipelihara elok2..Allah menitipkan rasa cinta utk kita rasa bahagia..jgn pula kita menodai cinta itu dgn mengkhianati pemberiNya.. jagalah ia baik2 dlm hatimu..

bersyukurlah dgn menyerahkan kesudahan cinta kita padaNya..insyaAllah,ALLAH akan menyatukan cinta kita itu sepertimana Allah sudah menyatukan cinta saidatina Khadijah dan Nabi Muhammad,serta Fatimah dan Ali..

jika tidak..percayalah..pasti Allah sudah menyediakan ganjaran yg hebat kerana kita telah menjaga hati kita dgn bergantung kepadaNYa..Allahuakhbar..Indahnya memendam cINTA..