Geng Merah Jambu..!

Thursday, December 27, 2012

My Study Style.. exam mood!!!

Assalamualaikum...

Rase macam nak tampar-tampar je pipi kiri pipi kanan,cubit-cubit sampai lebam biar sedar sikit yang 'hei,Aiza a.k.a Hani,dah berapa zaman kau tak update??!!!' Oh well,im busy... Setiap hari i pergi class,balik class jer terus pergi library sambung buat revision tau,then balik library dah malam i sambung lagi study sampai esok paginye then i pergi kelas lagi. so mana sempat nak update?u tell me now bila??

**ok sila lah menyampah dengan statement tak boleh blah di atas tu,entah kurun ke berapa i study gila macam tu,excuse,thats not me..i think i busy jalan-jalan satu kampus ,penat singgah cafe beli air singggit,sambung gelak-gelak dengan member sekepala gila lepas tu jalan-jalan lagi sebab nak glamour. *sila tampar saya sekarang! 

sedar tak sedar tup tup je dah sampai study week. eh? study week ea? kalendar salah ke? baru sedar yang exam tinggal berapa kerat hari..tengok buku rasa sedih... 'aku tak study lagi.....' well,monolog biasa sejak azali tapi berubah tak jugak.hampeh....~~~

Apa-apa sekalipun,i have my own strategy..uhuk uhuk..poyonye...  this is what im gonna to tell,yang atas-atas tadi semuanya merepek.hui~~~ .. Ini bukan nak berkongsi resepi kejayaan macam ala-ala baru menang award gadis tercomel sebab saya rasa saya tak layak lagi nak berkongsi resepi kejayaan even resepi nasi goreng kampung sekalipun.. im just wanna to share apa yang saya buat,how my strategi apabila hadapi exam,or  dalam kalimah yang tepatnya.. 'how i study' ..

1. Sleeping Beauty In Class..

Honestly, thats my style yang saya harap no one follow me... that is my biggest weekness from dulu sampai sekarang.. I just mampu bertahan untuk 10 minit pertama.. kemudian mula lah melentokkan kepala ke bahu-bahu member yang menjadi mangsa.. mula lah letak kepala atas meja, mula lah membuat 'nota' sendiri berbentuk makanan,luahan hati,gambar otomen dalam buku..mula lah galih-galih tengok orang belakang ,main game..and last.. Tidur!!

saya sedar, saya tak sepatutnya buat macam tu..but how... penyakit tu datang tanpa disedari..ihik ihik ihik... lebih-lebih lagi pembelajaran yang agak sunyi..Comform!! muktamad!! Tidur!.

2. Always take a note... or.. collect a note..

Ya, even im kind of sleeping beauty dalam kelas, setiap note yang penting yang saya tiada akan tetap saya jot down even dalam keadaan mata tertutup sekalipun. haha. For me, mempunyai note sendiri sangat Penting.. i repeat, Sangat Penting!. dan note saya bukanlah umpama transkrip kepada apa yang pensyarah sampaikan.. saya tulis apa yang saya faham, apa yang saya suka dan suka hati saya lah..asalkan masih berada di mazhab yang benar. =)

Sebab, saya tak suka buang masa tulis note je.. nota memang penting tapi apa yg Double Penting adalah kata-kata cinta dari pensyarah mahupun guru kita. Setiap kata-kata yang keluar bersama renjisan saliva kadang-kala tu umpama Emas dan Rahmat tau!! bukan rahmat sebelah rumah peah, ni Rahmat dari Allah.. i repeat..Rahmat dari Allah.. dari situ lah akan datangnya pemahaman dalam setiap pembelajaran..

how saya nak dengar kata-kata guru sedangkan saya tidur???? hihihihihi... come on lah bro.. takkan i nak tidur tak ingat dunia dalam kelas.. umpama selubung selimut peluk bantal penyu macam dalam bilik.. hello..i have my own class ok nak tidur nyenyak macam tu.. bhahahahha...

3. make a subject per topic schedule..

This is my favourite. before study week.. i'll manage my subject per topic schedule .. whats that?? ianya macam list topic setiap subject berserta tarikh yang saya sepatutnya have done study the topic.like this;


  1. date: 22hb dec 2012 : Sistem Kebajikan Sosial = Peraturan Kelayakan/ bab 6.
  2. date: 23hb dec 2012 : Sistem Kebajikan Sosial = Jenis-jenis Kebajikan Sosial/bab 7
dan seterusnya lah.. and last..


  1. date 30hb dec 2012 : Sistem Kebajikan Sosial = last day of revision.
lebih kurang macam ni lah..  bila saya buat macam ni, saya akan nampak berapa topic yang saya patut study..tinggal berapa topic yang belum study.. berapa lama yang perlu saya ambil untuk habiskan semua topic.. tapi yang masalahnya adalah masa. sebab kadang-kadang tak follow gak tapi i have remind myself lah..kalau tak follow nanti at the end diri sendiri merana..ottoke???

4. study alone first.

gaya study saya agak bising sebab i'll teriak-teriak,jalan-jalan, pusing-pusing satu bilik and cakap sorang-sorang.. dats y i have to study first.. bukan tak suka study group tapi al-maklumlah bila study group subject study bertambah kepada kisah ni kisah tu,,ahakz! study alone,fahamkan then make a mind mape kalau rajin lah.. lepas tu baru boleh study group which is i considered tanye soalan yang tak faham atau main jawab-jawab soalan.. barulah membangkit minda..cewwah!!

5. tengok soalan exam lepas.

i repeat..tengok ye bukan jawab.hahahha... yup.. i'll just tengok je then i akan tanyer diri i sendiri boleh jawab atau tak... paling-paling pun i just akan rangka jawapan jer atas kertas kosong apa yang sepatutnya ada dalam jawapan. tak kuasa nak jawab ala-ala exam.. sebab tu lah time exam i akan guna sampai habis masa sebab i rangka dulu jawapan..hahahha.. then i set kan masa dalam exam..macam 30 minit utk soalan 1 30 minit soalan 2..lebih kurang cam tu lah supaya tak syok sendiri layan satu soalan lepas tu terkapai-kapai di akhir masa.

6. not really focus cz i dont wanna be mad

kadang-kadang time study i akan karang lagu.. i akan salin lirik lagu... mesej someone sudah tentu..facebook ermmm selalu.. makan. ofkos... tapi yang paling penting i'll sit kat meja study.. takkan berganjak.. itu penting.. dia lebih kepada biarlah aku ngadap buku walaupun tak baca buku..hahaha... tapi perkara-perkara tu saya akan buat bila dah lama study lah..awal-awal study mood masih membara.... so fokus tu up sikit... bila dah lama-lama..hello tolong..tak nak jadi gila sebab i belum kawen lagi ok. ihik!

7. gap masa exam hanya untuk revision.

bila ada gap masa tengah exam antara subject ke subject tu i'll buat revision sahaja..bukan study lagi..except untuk subject yang i rasa macam ok lah.. subject kenali abjad ke.. subject pasal aaron aziz ker.. hihihi.. so.. i'll habiskan semua topic subject before exam start.. bila dah start i just perlu buat revision sahaja.. sebab for me.. i akan jadi stuck kalau exam esok pagi,pukul 5 pagi baru nak study.gila kot!.

8. jgn fikir tentang ape yang belum study.

yup.. sepanjang pengalaman, bila kita fikir apa yang kita belum study, kita akan jadi risau..minda akan jadi serabut dan berat..last-last ambil bantal telungkup kat muka then tidur sebab tension.. for me.. saya tak suka fikir..belum study tu nasib saya tapi better buat tak tahu then guna masa untuk study slow-slow dengan tenang.. its better then kucar-kacirkan keadaan dengan risau memanjang..bukan membantu pun.

9. jawab exam dengan tenang n damai,,berhati-hati.

teknik masa jawab exam pun sangat penting..sebab tak nak lah salah jawab kan..orang nak lain kita jawab lain.. so.. ketenangan tu wajib ada..how nak dapatkan ketenangan?pandai-pandailah..


ok done..simple je gua punyer study.. saya tak kisah nak study macam mana,bila dan dimana... asalkan study lah.. sebab saya takda IQ 200.. n one more saya prefer cara yang suka hati saya lah nak study macam mana..hahhaa... saya tak suka ade faktor yang membuat saya wajib serius dan hard ..oh malas lah!!..  btw.. mesti tertanya..study-study nie takda doa-doa ker?

well..ini jawapan saya.. saya memang tak amalkan doa-doa,solat-solat untuk study..  sebab.. ? perkara-perkara tu sepatutnya kita buat sejak azali..setiap hari.. bukan untuk study semata.. tapi untuk dapatkan keredhaan Allah dalam setiap apa yang kita lakukan..

saya ulangi.. 

saya memang tak suka amalkan doa,solat hanya untuk study.. tapi saya amalkan awal-awal dan harapnya selalu sebab saya nak rahmat Allah..bukan nak study..

kalau Allah nak beri saya kefahaman,saya akan dapat.. kalau tak..taklah.. sebab the most important pada saya adalah Rahmat Allah dalam setiap apa yang saya lakukan.. bukan pencapaian dalam setiap apa yang saya inginkan..  

u got it???

this is my style.. kalau ada yang masih menerawang tak tahu nak study macam mana.. u may follow my style.. except yang tak bagus.. tu biar saya buat sorang. well.. i dont say that mine the best sebab aku bukan pelajar paling cemerlang di abad ini.. but i'll say that.. everybody have their own style how to get comfort with their study.. we are different..so have to cari mana cara yang paling mantop effectnyer pada kita..so suka hati lah!

=) thats all after loooong time tak update..ni pun sebab boooosssan study.... so anggap jelah entry nie macam biskut merry di petang hari bersama teh panas secawan...

oh ya... pada yang nak exam..i wish u guys luck okeh!! may Allah bless us!!!..

thank uuu!! Assalamualaikum.

i wish i could have one,lapar nie!!!





Wednesday, October 31, 2012

Universiti Sultan Zainal Abidin


Assalamualaikum..
salam bau meggi dari akak....haha..
(baru telan 2 bungkus meggie)

kali nie akak nak buat post khas untuk adik-adik yang nak sambung study kat luar sana. sekarang kan sibuk nak spm kan..mestilah adik2 kat luar sana tu dah merangka masa depang nak dok study mane,bidang ape..tak lupe juga pada adik2 stpm yang pun hampir ke final.. 

so..kali nie..akak nak buat promotion sikit lah tentang sebuah Universiti awam ke 18 di Malaysia.promotion yg akak nak buat nie,,bukan bagi diskaun yuran okeh~! T_T""

UNIVERSITI SULTAN ZAINAL ABIDIN 

1st of all,kalau ada yang dok terbeliak mata,ternganga mulut tu sila sila dan silalah stabilkan wajah anda ye..sebab akak tahu sangat ramai di antara kita tak berapa nak kenal dengan universiti nie.. yelah..nama pun IPTA ke 18 jadi faham-faham jelah..agak jagung dalam dunia IPTA.

Universiti Sultan Zainal Abidin atau singkatannya UniSZA telah berusia 6 tahun sebagai IPTA di Malaysia. Sebelum ini dikenali sebagai Universiti Darul Iman dan nama UniSZA pula dirasmikan pada tahun 2010. Institut ini sebenarnya bermula dengan Kolej Ugama Sultan Zainal Abidin @ KUSZA. Bagi penduduk di pantai timur..Kolej KUSZA merupakan antara kolej yang fopular sebagai kolej ugama.

Terletak di negeri Darul Iman,Terengganu,Universiti ini mempunyai 3 cawangan iaitu:
  • UniSZA Kampus Gong Badak (Main Campus)
  • UniSZA kampus Kota
UniSZA Kampus Besut (dijangka akan beroperasi pada tahun hadapan /2013



mula-mula masa akak dapat offer masuk UniSZA nie akak memang akak terkesima lah kan sebab tak biasa mendengar namanya.. biasa yang akak dok dengar UKM,UM ,UITM,dan semualah yang familiar tu.. so,,1st thing yang akak buat terus search kat tenek cari guane rupenye UniSZA nie..

perasaan best ke tak best memang bermain-main dalam jiwa akak waktu tu..yelah..nama belum fopular lagi..bila orang lain dok tanye akak dapat mane..akak jawab UniSZA,ha,memey tercenganglah mereka hatta sambil menggaru kepala.


 tapi,impression akak bila sampai sini terus berubah dari ragu-ragu tergaru-garu terus boleh ucap that i love u.

UniSZA merupakan sebuah IPTA yang mengamalkan suasana islamik and tersendiri..boleh dikatakan ianya seperti UIA(Universiti Islam Antarabangsa) yang kedua lah. Suasana yang very the nyaman ,berhampiran dengan pantai memang memberikan angin yang sangat sesuai untuk kita as a student.Jadi dok tak yah heranlah kenapa Terengganu nie antara negeri pandai Malaysia.bukan saja dok makang ikang,tapi sebab suasana yang sejuk mata memandang,sedap jiwa merasa.(hamboi..tp dok tipu deh)

UniSZA nie dekat sangat dengan sebuah Universiti awam di terengganu yang lain UMT / Universiti Terengganu Malaysia yang terkenal dengan sains bio-marin. kedua-dua IPTA nie hanya dipisahkan dengan sebatang jalan dan pagar. serious,memang depan2 je..cool kan? boring jalan UniSZA masuk UMT,tak ke cool tu?? kat tempat lain takda tau. =)

Dari segi program nye pulak..macam-macam ade..meliputi berbagai bidang lah.. dan ya..meliputi semua level education lah..start dari Diploma hinggalah ke PhD.. 
tapi...ha,cek nak habaq mai....ada satu pengajian yang TIADA DI MANA-MANA IPTA SELURUH MALAYSIA.. which is..

Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial (Antropologi dan Dakwah) dengan kepujian.

yes,one and the only one..and most important is... 
a'ah...nie lah akak punyer bidang.. (memang saja nak havoc kan?heheh...) 

seriously...belajar kat sini memang nyaman..honestly sesuai bagi adik-adik yang tak nak terpengaruh dengan gejala negatif sosial sebab ikhtilaf di sini Alhamdulillah terpelihara..terutamanya di main kampus lah..sebab disitu backbone study adalah pengajian islam.
kepada ibu bapa yang mahu anak-anak berkembang dengan suasana islamik,selain UIA..UniSZA adalh pilihan anda. 

Masjid Unisza (day)
Masji Unisza (night)
Dewan Al-Muktafi bilal Shah
Kolej kediaman pelajar.
Kolej Kediaman Pelajar

Hall di dalam rumah Kolej Kediaman Pelajar

Dewan Kuliah Utama

Bangunan Akademik for kuliah and tutorial

Tasik di Kem Marang milik UniSZA .for kayak.

Bilik di kolej kediaman.


Meja Studi yang comfort.(cewwah)



Library























oh..kalau nak letak semua pic..alamatnya tak tidolah akak..hohohh0.. 

banyak lagi ada..but akak tak keep pic sangat...student mall ada...segala jenis gelangang ada.. macam-macam lah..

honestly memang akak promote pun UniSZA..sebab nak bagi adik-adik dan semua orang diluar sana kenal dgn Universiti Bongsu nie.. kalau tak kenal maka tak cinta..tak gitu kang?


so...kepada sesiapa yang nak mencari info lanjut tentang UniSZA just click meh masuk UniSZA
kat blog akak nie tak boleh lah nak bagi detail nanti jadi official web UniSZA pulak..tak pasal-pasal glamour tw..akak segan..hehe..
btw..sebelum apa-apa...selamat menghadapi SPM dan STPM nanti ,semoga peroleh result gempak and selamat buat planning utk masa depan.
 Salam UniSZA dari akak............peace!
(saja mention 'akak' konon bakal senior buat adik2...tak ke class kan..=) )

Monday, October 29, 2012

Antara Hipokrit Dan Tudung Labuh.

Assalamualaikum pengerat kasih,
menyebar cinta untukmu saudara/i ku..
aceceh..berfalsafah cinta pula Mak kan.. 

seriously u olls,sejak dua menjak nie tak dapat mak nak bagi komitmen dengan pinky blog mak nie sebab mak dilanda kesibukan yang amat sangat lah kan menyiapkan assigment mak yang bertimbun sampai mak tak balik cuti untk raya haji nie.. (hmm,motip sangat!)

haha,maaflah,'acting gedik was too fun' so,saya harap u guys semua happy-happy go lucky and insyAllah semuanya dalam rahmat Allah..amin..

actualy dah berapa kali dah bukak blog tapi just nak blogwalking je ,tadi nie pun dah sign out but suddenly terlintas someting yg telah berlaku..so i decide to put lah dalam penulisanku yg tak seberapa kali nie.. 

Antara hipokrit dan tudung labuh

amboi tajuk...bisa mencengkam jiwa si pemakai tudung labuh.whatever,saya tak berniat untuk mendownkan mana-mana pihak..i just want to give opinion dalam situasi ini.have a nice read.

Alhamdulillah,Allah menempatkan daku di bumi UniSZA.Satu tempat yang tenang lagi permai.. Jauh dari suasana sosial yang pernah aku lalui satu ketika dahulu.
Dengan fakulti pengajian islam kontemporari sebagai tulang belakang UniSZA,dan sejarah UniSZA itu sendiri yang merupakan bekas kolej agama terkemuka di pantai timur menjadikan suasana sosial disini sangat sederhana dan agak islamik.

Setiap mata yang datang ke sini,dijamukan dengan pemandangan yang tenang oleh anak gadis dan perawan-perawan muslim yang merupakan pelajar disini.Setiap jantung adam berdegup nyaman melihat para gadis menutup aurat dengan sempurna..
ya..hampir semua..rata-rata pelajar wanita disini Alhamdulillah mengamalkan penutupan aurat yang sempurna kerana undang-undang UniSZA itu sendiri yang mewajibkan penutupan aurat.

Alis wajah yang redup,tunduk ketika berjalan,
alunan tudung labuhnya tak pernah menampakkan mahkota,
sesekali ada satu dua wajah yang hanya menampakkan mata,
tanda malunya dijunjung tinggi,
wajahnya hanya untuk suami..



boleh dikatakan penampilan sebegini mendominasi keadaan disini..jadi,secara tidak lansung ia memang boleh menarik golongan wanita yang bertudung biasa dimana kadang tidak menutupi bahagian dada dan sbgnye lah.

cuma..satu persoalan yang sering dibangkitkan. Hipokrit.
ya..ramai teman-teman yang mula terpanggil untuk melakukan perubahan tak kisahlah sebab apa,hidayah Allah,segan,atau ape2 sekalipun..namun perubahan tersebut selalu dihalangi dengan rasa..

"aku tak mahu jadi hipokrit"

btw,in my oponion,hipokrit nie sesuatu yang tak elok sebab pada saya,if kita nak berubah kepada sesuatu yang lebih better,kita wajib ikhlas.Perubahan yang tidak disertai dengan ikhlas  akan mengundang satu perasaan benci terhadap apa yang kita lakukan itu sendiri.

seprti soal pemakaian tudung labuh@bidang 60 nie, if kita tak ikhlas,buat sebab ikut trend kat tempat tu,i think,kita takkan mampu bertahan sbb kita akan rasa rimas dan panas. We have to know that penutupan aurat nie adlah salah satu ujian bagi kita,andai kita tidak ikhlas,perasaan serba tak kena akan selalu datang pada hati kita.so.tak best lah kan..

tapi dalam masa yang sama,i dont say that u should wait for long time to make a btter change. ya..maybe u dont have to be hipokrit.,.but we have to remember lah yang kita hidup nie sebagai hamba Allah.so ikut perintah Allah tu wajib right?then i think we have to make a step to change into better way of life.

so..bab tudung labuh nie..takda pun Allah berfirman suruh mengenakan tudung labuh/tudung labuh bulat/bidang 60. tapi apa yang Allah perintahkan adalah melabuhkan tudung ke bawah paras dada seperti yang terkandung dalam surah An-Nur ayat 31.boleh cek lah yer..

so a step yang kita harus buat adalah dengan mengubah fesyen tudung kita,daripada selimpang atas bahu,,turun sikit pin kat bahu so..cover lah kn bahagian dada tu..  daripada lengan terdedah..cover sikit dengan guna handsock atau lengan baju yg panjang yang boleh cover bukan balut ok.. so many thing that u can do..so many easy step that u can start with..
try dulu to make a step..dont just make simply judge before u experience sesuatu perkara tu...
u may love it.

beb,kalau dah begini..marilah make a step yunk... i know,u wanna be better right?


so...as a conclusion after long writing.. memanglah jangan be hipokrit bila nak tutup aurat dengan sempurna but ape2 sekalipun we have to remind ourselves that bila lagi kita nak jalankan perintah Allah tu.. once u got your Hidayah.u should appreciate it before it is too late..sebab ramai lagi yang tak dapat hidayah Allah and it is sangat berharga giler if kite dapat HIdayah Allah.bukan Nur Hidayah sebelah rumah ok~!

so..please,please and please lah..lets make a step to go better..yang rasa dah tutup dengan sempurna tu pun u should make a step to sempurnakan dalaman u olls pulak.Janganlah luar bertutup indah tapi dalam bernanah busuk...sebab.. maybe,girls yang tutup aurat dengan sempurna but just sempoi2 je better ketaqwaannya than girls yang tutup aurat dengan sempurna with labuh-labuh style or purdah one..

im wondering...which level of my taqwa?masih adakah hari esok untuk aku??


im not racist..but ya..saya dah nampak situasi macam nie..so..thats why im telling u lah.
janganlah kecil hati atau kembang hidung sbb kita sama-sama dalam perjalanan menuju ketaqwaan dan meraih rahmat serta redha dari Allah..

and lastly..maybe perasaan "aku tak nak jadi hipokrit " tu adalah bisikan dari syaitan sebab ya..u know syaitan right?taknak kita ikut perintah Allah.so..sama-samalah kita fikir-fikirkan..

salam muhasabah sempoi dari saya....tapi penuh bermakna..daaaaaaaaaaaaaaa..... Assalamualaikum.. (^_^)'' 











Friday, October 12, 2012

Mulut,antara penawar dan bisa.

Assalamualaikum.. hallow uguys..hope u oll jz fine and cheers..
lets muhasabah dengan ceria..fighting!(^_^)


Tanpa kita sedari dalam kehidupan seharian kita,kita dikelilingi dengan suatu benda yang boleh menjadi penawar kepada masalah,kekusutan serta kesusahan yang kita alami..

Manakala dalam masa yang sama,suatu benda itu jugalah yang mampu menjadi racun berbisa,mengundang kemendungan pada jiwa,menyebabkan rasa sakit di dada,dan kekusutan pada minda..

Fizikalnya kecil sahaja,tidak sampai separuh wajah..namun peranannya sangat besar sehingga dia mampu meletakkan kita dimana pengakhiran kita nanti..syurga mahupun neraka.. nikmat atau azab..bahkan rahmat mahupun kemurkaan..

''kerana mulut badan binasa''
pepatah fopular dikalangan kita..senantiasa kita mention pepatah sebegini kepada mereka yang bermulut celupar,barangkali kita lupa..mereka yang berlidah pedang turut sama mampu menjadi racun.

dari sudut pandang yang lain,,kata-kata semangat,senyuman,bacaan ayat Quran,Zikrullah serta kata-kata yang baik..turut datang dari tempat yang sama..namun pada sudut ini ,ia berubah menjadi sebagai penawar,meskipun tanpa bermadah dan ayat berbunga,cukuplah dengan kata-kata yang menyenang jiwa..sudah mampu menjadi herba mengubat duka.

Semakin banyak ilmu,semakin lancang kita bersuara.Ya itu perkara biasa,hasrat ingin mendominasi keadaan dengan pengetahuan yang ada. Bukan itu yang menjadi masalah disini tapi apa yang harus diingat dan diwaspadakan adalah hak dan sensitiviti masing-masing. Perbincangan,,ya,.perbincangan sepatutnya menjadi suatu aktiviti yang sihat..namun tatkala kita lancang melontar kata,tanpa kita sedar kita telah meracuni seseorang.

Racun mulut bukan hanya disembur melalui penghinaan,kata-kata kesat,mahupun maki hamun.Tapi melalui kata-kata yang boleh menjatuhkan seseorang, mengaibkan,serta melemahkan.

Dalam perbincangan khususnya,adakah kata-kata menyindir tahap pengetahuan seseorang itu dikatakan sebagai sesuatu yang sihat?bagaimana pula dengan kata-kata yang sibuk ingin berbicara sehingga kita melanggar hak berkata-kata dalam perbincangan tersebut? Mungkin perkara ini tampak remah bagi sesetengah individu.,namun tidak pada yang lain.Dalam hal macam ni,muhasabah sangat diperlukan.

Be Honest,berterus-terang..dua perkara ini menjadi amalan anak muda sekarang. Satu amalan yang sangat bagus,,namun jika diguna pada tempat yang salah..maka ia mengundang kemendungan jiwa.

Contoh:

~suasana dikhalayak ramai bersama teman-teman yang rapat

miss A: alamak,,muka aku tampak kusam lah..macam nie....
miss B: la..kau baru tahu ke?bukan kusam je,tu tampak muka kau dah berkedut tu,pori besar,berminyak kat hidung and dahi..kau tak jaga muka kau ke?kau tak basuh eh muka kau? tak guna mask ke?ke kau bajet nie?nak pinjam duit aku tak?

T_T''  itu cuma contoh..(sebab nak bagi contoh berat sikit jadi tak faham pulak..)

walaupun bersama teman rapat namun kata-kata sebegitu tetap bisa meninggalkan kesan mahupun sebijik zahrah dalam jiwa Miss A itu tadi.
It same goes kita dengan rakan-rakan..adik beradik..dan semualah yang terlibat dalam hidup kita.

malah..Rasulullah juga telah berpesan agar sentiasa bersederhana dalam berkata-kata..andai kita tiada apa pengetahuan atau tak pasti dengan apa yang kita nak katakan ,lebih baik kita pilih untuk diam.itu lebih baik daripada kata-kata yang tidak bermanfaat apatah lagi yang menyakitkan.

Even dalam berdakwah sekalipun,menegur keaiban dan kesalahan haruslah dengan dilakukan dengan personally, which is,kita bertemu dengan person yang kita nak tegur just to of us..tanpa pengetahuan orang lain. Dalam bab ini,kita boleh lihat bagaimana islam sangat menjaga maruah umatnya walaupun maruah umat yang melakukan kesilapan.

Mungkin kita terfikir..''ala..sensitif sangat..ngada-ngada lah kaw nie..''
tapi kita harus ingat,titik sensitiviti setiap orang adalah berbeza.mungkin kali ini kata-kata itu belum sampai kepada titik sensitiviti kita.tapi.. what goes around,must come arounds.. satu masa,pasti ada kata-kata yang akan sampai pada titik sensitiviti kita.

pada saat itu,mungkin kita sudah lupa bahawa kita pernah meracuni ramai orang,lalu kita balas dengan persoalan ''mengapa kau kata aku begini'',''aku tak pernah nak cakap yang buruk kat kau''.. seolah-olah kita tidak bersalah.. tapi sebenarnya,pada masa itu,seluruh dunia mengatakan..''padan muka kau..baru kau tahu apa yang aku rasa.'' (jahatnya aku...T_T)

sudahnya,semua bertelagah..semua mahu menang..semua itu hanya angkara mulut,si kecil yang berbahaya. bercakap hingga lupa, di akhirat nanti,mulut yang sewenang menabur bakti pada timbangan dosa akan senyap,,takkan mampu menjawap persoalan dari Allah Yang Mengetahui.

huh...aduhai mulut..ajaibnya dikau..mampu menjadi pedang,menikam semua hati, mampu juga menjadi kasturi,harumnya mendamai semua jiwa,memberi rasa bahagia..

 andai disuruh beri pilihan,antara ingin jadi pedang atau kasturi..pasti semua memilih kasturi.. namun sebenarnya,ramai menjadi pedang..

wahai diri pinjaman Allah.. muhasabahlah setiap kata-katamu..kerana semua itu bakal ditanya di hari pengadilan nanti.. adakah kata-kata ku ini telah menyakiti saudaraku,adakah kata-kata ku ini membuatkan teman berjauh hati denganku,bagaimana dengan ibu bapaku?sejauh mana kata-kataku mendamaikan mereka?

lidahku pedang atau kasturi?

wallahualam..
                                                           












Disini..Aku Puas!

Assalamualaikum..Ya Allah,Ya Allah Ya Allah....rasa terharu tak terkata bila akhirnya jemari ini mampu menutur kata keyboard semula dilaman blog kuh..Ya Allah,Ya Allah Ya Allah.. betapa besarnya hati,kembangnya hidung bila mampu menaip lagi...(kau dah kenapa?jari kaw kemana sebelum nie???)

ah..biarlah..u guys nak kata ape..yg penting..aku bahagia.. (^_^)\/ memang betul..selama sebulan nie..aku kehilangan jari aku.. mana dia pergi?holiday?bawah katil?tidur tak bangun-bangun?haha..stop merapu Aiza... im just realy busy sebulan nie..aku busy nak adapt diri aku pada  bumi bertuah..negeri orang..Terengganu..=)

ceh,cakap macam busy study jer...!konon! aku rasa rutin aku banyak kepada..siang pergi kelas,malam tengok muvie then tido..weekend pergi Mydin..(the almighty shooping complex kat sini)jgn maen2! . but stilll then..yes..im study too... lagi-lagi a few last week..tired week juga lah..

Rasa cepat masa berlalu..haha(walhal menghitung hari bila nak cuti midterm) dah sebulan lebih aku disini..berhijrah ke negeri orang..belajar budaya orang ,makan masakan orang laen... semuanya memang berbeza disini.. Terengganu,negeri penuh budaya yang memang lain daripada yg lain.. Alhamdulillah..aku rasa bersyukur dipilih oleh Allah untuk berada disini.. Sebuah tempat yang tak pernah aku harapkan..tapi sebenarnya beri aku kebaikkan..

Bersama teman sekelas... buat aku lebih gembira..telatah mereka,perbezaan kami,persengketaan kami,semuanya sangat berharga,, walaupun aku  masih tak ingat kesemua 84 ahli kelas,tapi yg penting..aku mula menyayangi mereka semua...

Angin,hujan,cahaya,,awan..bintang,,pohon serta rumput yang tumbuh melata..mula meyerap dalam jiwa aku.. bukanlah bermakna aku menyerap bersama-sama dengan terengganu style yang banyak G ending tu.. i mean.. Unisza World..  suasana kat sini sangat mendamaikan jiwa aku... aku rasa sangat puas berada kat sini.. aku rasa sangat bebas dalam kebahagiaan aku..tersenyum sendiri bila pergi kuliah sorang-sorang..even pergi beli lunch sorang-sorang..tapi entah mengapa..aku rasa macam seluruh penduduk bumi disini berada dengan aku...



Disini..aku tak pernah rasa risau tntang ikhtilaf,,tentang jejaka liar..mahupun gadis sosial..yang mengjengkelkan mata.. even ada,tapi just 2%.. komuniti yang lain disini sangat mendamaikan mata.. apa yang aku maksudkan bukanlah penampilan semata-mata.. bukanlah imam muda dan istazah pilihan semata-mata.. (walaupun hakikatnya Pelajar Fakulti Pengajian Islam mendominasi keadaan)tapi masih  ramai pelajar fakluti laen yang berpenampilan biasa2..tapi yang paling penting..semuanya menjaga adab dan aurat.. paling cikai pun..tudung parat-parat kat dada pun jadilah..if selimpang atas bahu..bajunya besar..yang lelaki pula tak suka tunjuk peha..manalah tak sejuk mata hatiku melihat?

Bila belajar..aku jadi bersemangat.. sebab..setiap ilmu yang aku dapat..aku rasa sangat suka dan bahagia..rasa sangat kuat chemistry yang ada.. walaupun aku selalu jugak lah mengantuk..tapi tak bermakna aku tak menghargai ilmu yang dapat..entah kenapa..aku rasa..setiap kata-kata yang keluar dari guru..adalah mutiara..yang sangat membahagiakan seorang wanita.

 hahahhaha... tak boleh blah rasa kepuasan tu... but ya..honestly.. ini yang dikatakan cinta..aku jatuh cinta pada tempat nie..aku jatuh cinta pada ilmu ...dan aku jatuh cinta padaMU.. terima kasih.. Ya Rabbi..

 *macam puisi pun ada hehe..

Monday, September 17, 2012

UniSZA,perjalananku bermula disini.!

Assalamualaikum...pejam celik pejam celik dah 2 minggu aku bermukim di sini..dari Johor menuju ke Terengganu,perjalanan selama 9 jam membuatkan aku letih untuk berulang alik selalu..last week ada cuti 3 hari,tapi aku decide untuk stay kat kolej bila memikirkan 9 jam yang perlu ku tempuh.macam tak berbaloi je balik Johor..huhu..

Kehidupan aku disini pastinya bermula dengan Minggu Mesra Siswa yang sememangnya minggu derita bagi mahasiswa baru.Namun sangkaanku meleset sama sekali.Disini,MMS nya lain drdp MMS yang pernah aku lalui semasa di UITM dan form 6 yang seminggu je dulu.. MMS disini bersifat perikemanusiaan,kau dah besar buat apa aku arah kau macam-macam,and just be matured dalam melalui program.nice and simple,even penat berjalan dari kolej menuju ke dewan gimnasium selama 20 minit,but its ok rather than MMS week yang penuh dgn teriakan fasilitator senior.uhh..

Dalam MMS juga ada program bercamping yang perlu dihadiri,semua pelajar dibawa ke KEM MERANG,UniSZA untuk melalui sesi LDK dan outdoor game.. Kem yang sepatutnya digeruni kerana ketegasan penyelia menjadi kem yg seronok kerana penyelia kem tegas tegas kucing..hahaha.. Tegas tapi penuh berhati perut.

Bila tiba masa untuk LDK,pelajar yg telah dibahagikan group mengikut fakulti akan diberi seorang fasilitator untk menguruskan kiteorang..Aku dapat Dr.nazri dan Pn, erk..alamak lupe pulak.Dalam LDK tu pulak we have to speak in english,just english.Aku yang dah lama tak speaking omputih nie,haha..just do it..lantak pi lah orang nak kata apa..

xtvt yang paling aku suke adalah river cross dan jungle tracking..River cross memang best giler sbb aku memang suke main air even tak reti berenang.Main terapung-teraapung memang dah hobi sejak kecik,ase macam taknak kuar je dari laut tu..huhu..

jungle tracking pulak more to hiking...sangat mencabar.Dengan tanah yang licin,gaung yg dalam,bukit tinggi macam 90 degree,all of that make me ase seronok sangat.. lebih seronok daripada mendaki Gunung Lambak di kluang dulu..

bab panjat2,main air memang menjadi kegilaan tapi janganlah suruh aku berlari..aku tak suka sebab menyebabkan kesakitan pada dada.huhu..sedih.

now..dah habis dah MMS,kuliah pun dah start..even Kuala terengganu pun aku dah mula jelajah sikit demi sikit.. kat sini memang best,tenang and relax..

aku harap,,di UniSZA nie ,merupakan titik untuk aku terus istiqamah dalam berhijrah... aku student Fki,(bidang islamic study) .aku patut dalami islam tu dengan sebenar2nya walaupun aku baru dalam dunia nak belajar islam secara mendalam.

uhh..aku buat entry nie mcm terpaksa pulak,sbb tak boleh nak upload gmbr kat sini..ade prob hanset..buat setakat ada-ada..n at least,aku abadikan juga minggu2 pertama aku disini..

btw,next time kalau rajin update lg.. Assalamualaikum...=)

Wednesday, August 8, 2012

Bukan Cinta yang aku minta,tapi sebuah hubungan Persahabatan.

Assalamualaikum..

Hai..how's your day?great?
how's your mood?is everything fine?

tetengahari begini di bulan puasa terkadang sangat menguji anak tekak dan juga perasaan.Janganlah sesiapa yang cuba nak buat  onar  pada perasaan di tengahari begini..Saat kesabaran kian menipis dan makin menipis..hanya zikriullah penebal iman. 

F.R.I.E.N.D.S

Everybody have friends.Beside,without friends,our life will be nothing,no mean at all,no colour,no laugh and of course no teddy bear to hug when we are upset.

kadang-kadang,kita merasakan sahabat yang kita ada merupakan sahabat yang terindah dalam kenangan,sehinggakan ada sesetengah yang mengiktiraf persahabatan itu jauh lebih penting daripada percintaan.

aku pun setuju juga dengan statement ''persahabatan lebih penting daripada percintaan kerana melalui percintaan lah,sebuah persahabatan itu boleh dibina''

Percintaan bukan hanya sekadar antara teruna dan dara,percintaan antara dara dan dara mahupun teruna dan teruna juga termaktub dalam ruang percintaan.

jangan pula gatal nak kata aku lesbian kerana mencintai sahabat sejantinaku.-__-

dan dari percintaan itu lah,terjalinnya sebuah persahabatan dimana kita akan menyayangi setiap kelemahan ,kekurangan apatah lagi kelebihan.

Dalam persahabatan juga,kita tidak pernah rasa risau untuk menegur sebarang kesilapan,menjadi penghibur dikala tangis,menjadi pembimbing dikala terlalu suka,.Senang kata,kau adalah aku,salah kau salah aku,salah aku salah kau.duit kau,duit aku,duit aku duit aku lah.erk?hehe..

Dan antara rahsia bahagia rumahtangga..suami isteri perlu menjadi sahabat,bukan sekadar cinta semata.gelak together,lepak2 sama..gaduh baik semula sama-sama ,tak puas hati cakap sama-sama,tepuk tampar sama-sama,semua lah sama..dah tak kisah...

so,macam mana kita nak jadikan hubungan yang ada nie mencapai taraf persahabatan?
1. jadilah seorang yang sentiasa menyenangkan hati sahabat
2. jangan sesekali mengumpat,menghina atau mengutuk sahabat pada orang lain.
3. ikhlaskan hati dalam bersahabat,bukan kerana harta,duit,mahupun simpati semata.
4. mengingatkan sahabat dalam setiap tindakan yang akan dilakukan,sama ada baik atau sebaliknya.
5. menjadi radio,teddy bear serta sapu tangan buat sahabat
6. sentiasa mendoakan sahabat diluar pengetahuan sahabat
7. walaupun tidak sentiasa berkepit,tetapi selalulah bertanya khabar bila terluang.2 3 bulan sekali pun ok,dan ingati hari-hari istimewanya.
8. sentiasa jujur dengan sahabat dan menerima segala baik buruk sengal bebalnya.
9. tidak memendam perasaan marah,dendam atau tidak puas hati dengan sahabat.
10. bersahabatlah kerana Allah. 

percayalah,walaupun dia(kawan yang kita sayang)tak tahu bahawa kita mencintai dia,alunan keredhaan Allah sentiasa mengalir dalam hubungan itu dan lantas hanya hati yang bisa memahami.

walau kita tidak punya sahabat didunia,pasti Allah akan kirimkan Malaikat yang sentiasa menjadi peneman kala sunyi dan duka,saat manis dan tawa.Malaikat pun turut akan berdoa banyak-banyak untuk kita.

Marilah kita menjadikan semua kenalan kita sebgai sahabat,bersahabatlah banyak-banyak...

Friends,,u r always be my sahabat,
walau madu kukirim,
cuka kau balas,(amboi sadisnya!)
senyum tetap aku kirimkan
walau sudah berapa kali muka ku cuba kerutkan 
percaya pada daku,
kehadiranmu memberi sejuta hikmah buatku

BFF..all of u.














Tuesday, August 7, 2012

Kita lebih buruk daripada Jahililyyah.?

Assalamualaikum..

Alhamdulillah,segala puji bagi Allah daku panjatkan kerana masih memberi aku kesempatan untuk bernafas di bumi bertuah ini.Syukur daku ke hadrat Illahi kerana aku dipilih untuk berada pada zaman ini,zaman dimana islam telah berkembang luas melata keseluruh dunia.

Zaman dimana ilmu agama islam mudah untuk dipelajari dimana-mana,sama ada melalui pembacaan,pembelajaran ataupun pencarian maya.

Bersyukur daku juga kerana sekali lagi telah dipilih dalam takdir Allah menentukan bahawa aku dilahirkan di Malaysia,bumi yang aman,tiada pergolakan  antara agama yang ekstriem,tiada perperangan yg mengorbankan banyak nyawa.

Tiada bom melayang-layang di udara,apatah lagi raungan tangisan anak kecil dan ibu tua,Apa yang ada hanyalah layang-layang berayunan gembira,dimainkan oleh si anak yang teruja,bersama ibu bapa yang bahagia,dalam suasana yang sungguh damai bersama angin petang yang menyegarkan rasa.

                                             

(panjang jugak intro aku )

Dahulu..sebelum lahirnya junjungan mulia Nabi Muhammad SAW di tanah Arab,disitu duduknya sekelompok masyarakat yang telah pun Allah SWT patrikan mereka dalam Al-Quran sebagai masyarakat yang jahil,tidak bertamadun,tiada agama,bodoh,sombong dan kufur.

Satu masyarakat yang tidak asing lagi namanya iaitu masyarakat Jahiliyyah. 

well,all of us rata-ratanya tahu tentang masyarakat Jahiliyyah yang tak bertamadun ni.Kisah si bapa yang menanam anak perempuannya hidup-hidup sangat sadis bila didengarkan oleh cikgu kita masa belajar sejarah kat sekolah.Dengan berpegang kepada anak perempuan boleh membawa sial mana-mana perempuan yang melahirkan anak perempuan akan ditanam hidup-hidup bayi perempuan tu.

entah mana letaknya akal mereka,tak fikir ke tanpa perempuan,,tang mana nak sambung keturunan?well,Nama pun Jahiliyyah,memang Jahil lah..

Bangsa Jahiliyyah juga  turut manjadikan wanita itu simbol seks semata,diperlakukan dengan sangat murahan dan hina,ditambahkan lagi dengan assabiyah yang menjadikan mereka selalu saja bergaduh sesama sendiri walaupun kerana masalah yang kecil.

Namun begitu...kesemua kejahilan mereka-mereka itu adalah kerana mereka jahil.Bangsa Arab pada masa itu tidak memiliki ilmu pengetahuan dan juga pendedahan agama yang terang tang tang macam sekarang nie.Kerana itu mereka bertindak macam tiada akal.

Kita lebih buruk daripada Jahiliyyah? 

Now.sekarang.tekan tenet klik-klik saja ceramah agama ada kat YOUTUBE..

                                          

klik-klik kat google BLOG kerohanian islamiah berderet berjela tunggu dilawat.


                            
tengok-tengok kat wall FACEBOOK banyak yang post link islamik.


                                          
pusing-pusing kat bandar e'eh banyaknya kedai buku,kompem-kompem ada buku tentang agama.
                                         
belek-belek surak khabar,ha..tu,sisipan keagamaan ada kat celah tu.

                                           

tekan-tekan punat remote astro,tv Al-Hijrah,Astro Oasis sentiasa siarkan rancangan keagamaan,belum campur stesen tv lain punya program,lagi-lagi bulan Ramadhan nie 

                                       
                                  


sedap-sedap  bawak kereta,terdengar pulak ceramah agama dari IKIM fm,belum campur pesanan dari Dr Izzie kat hot fm.Dr fadhilah kamsah kat sinar,

                                     

look..banyakkan ruang-ruang dan jalan yang kita ada untuk dapatkan pemahamam agama?kita nie kat Malaysia.bukan kat Palestin.

dont u see that?

dengan ilmu agama yang sekarang nie petik jari je boleh dapat,why sifat Jahiliyyah tu duk ada pada kita?

kes buang bayi tak payah cakaplah.
kes zina usah dikiralah.
kes murtad pun ada.rindu pada Saidina Abu Bakar dalam usahanya memerangi golongan murtad.

itu yang terpampang di dada akhbar.
macam mana pula dengan kes tinggal solat,kes tinggal puasa..segala kes macam tiada agama.macam tiada Tuhan untuk disembah! macam kita nie lahir kat dunia dengan sendirinya. Allahu Rabbi,masih tak nampakkah dikau kejahilan yang berlaku?

belum masuk lagi semangat Assabiyah yang turut ada pada kita.Pertelagahan antara parti politik yang berpuak-puak menghuru-harakan keadaan dengan fitnah dan penghinaan.walaupun tidak bermandikan darah tetapi tetap bermandikan dosa dan noda.saling memburukkan antara satu sama lain seperti tiada kesudahan.Masing-masing ingin menjaja kemegahan sendiri.Sama seperti bangsa yahudi yang berperang demi kemegahan.

Masyarakat Jahiliyyah jahil kerana tiada agama,tiada ilmu dan ulama.
Kita bersikap seperti Jahiliyyah kerana ada agama,ada ilmu,ada ulama.
lalu dimana kesilapan kita?
Penghayatan 

-saya tidak sama sekali bukan berpihak kepada mana-mana parti politik.buahahaha..

Mari sayang,kita renung dan muhasabah..jahiliyyah kah kita?? 

Sunday, August 5, 2012

Being Solo Does Not mean You tak laku.

Assalamualaikum..

Oh..before i start my entry kali nie..sukacita i nak maklumkam yang sesungguhnya daku dah pun berhenti kerja..It such a very nikmat tau...Alhamdulillah..finally i dapat masa untuk berpesta..i mean berpesta ibadah...such a great sound right tapi bukan mudah..nafsu nak tidur tu memanjang ajer menerjah..hehe..



being solo does not mean you tak laku 

 Arakian..hatta..dan segala bagai..sekarang nie fenomena mencari pasangan sangat teruja menular dikalangan remaja.Even remaja sekolah rendah sekalipun..Rasa macam terkejut pun ada jugak bila adik-adik sekolah rendah pegang hanset lama-lama..tersenyum sumbing sorang-sorang..and bila ditengok hansetnya..alahai..bersayang..taking care bagai...
amboi..kecik-kecik dah pandai ye dik!

macam dah matang sangatlah memahami apa itu cinta.alahai..kelakar rasanya..

kalau dah budak sekolah rendah begitu,apatah lagi pelajar menengah dan Ipt..memang bermacam ragam dan karenah dalam bercinta.



Bila semua anak muda bercanda asmara..mereka2 yang tiada pasangan mula berasa terpinggir dan agak ketinggalan zaman..Bagaikan mempunyai pasangan itu satu kemestian sejak dari kecil..Oh pleslah..is not the end of the world kalau u r solo pun.. in fact,the truth is..by being solo means u r moden ok.mean thats u focus on what u do..and sedar bahawa sekarang bukan masanya untuk mempunyai pasangan yg tak sah taraf.

By being solo too mean u berjaya mengelakkan diri drpd mendekati fitnah akhir zaman dan bunga-bunga zina.bila u berada selari dengan syariat islam itu bermakna u r moden!
tahukah anda mendekati zina dan sedaya upaya mencari pasangan untuk keseronokan itu adalah sifat jahiliah?bukankah sifat jahiliah itu merupakan sifat pada zaman yg lampau.

so..siapa yg ketinggalan zaman?

im talking does not mean im perfect..in fact.aku juga pernah mempunyai pasangan semasa aku ketinggalan zaman dahulu..semasa aku berada dalam kelambu jahililah..

sekarang baru aku faham kenapa Allah berfirman:

''katakanlah kepada lelaki-lelaki yang beriman : hendaklah mereka menundukkan pandangannya dan memelihara kemaluannya''

kemudian Allah menyambung lagi pada ayat seterusnya..

''katakanlah kepada perempuan-perempuan beriman ":hendaklah mereka menundukkan pandangan dan kemaluannya''

surah An-Nur ayat 30 dan 31.

ha..nmpak tak tu kawan-kawan..Allah dah pun berfirman bahawa dari mata yg tidak terjaga boleh terjadinya zina..dengan mempunyai pasangan yg tidak sah taraf menyukarkan kita untuk menjaga pandangan kita..aiseh..geng..u dating tutup mata ka?

zina juga tidak bermakna dalam selimut saja..ia boleh terjadi melalui zina hati yg kita tak sedar tapi sebenarnya ia umpama virus yang sangat bahaya untuk kesihatan iman dan jiwa..

jadi..kepada anda yg solo..jgn risau..anda bukan tak laku..malah anda sangat bernilai kerana telah menjaga hati dan nafsu..ingatlah janji Allah..lelaki yang baik untuk wanita yang baik,manakala perempuan yag baik untuk lelaki yang baik..

 kepada mereka yg sedang berpasangan..segerakanlah pernikahan..andai tidak mampu mengapa perlu membina perhubungan yg sukar?sukar untuk mengawal hati dan iman..
relaxlah..kalau jodoh..berpisah seribu tahun pasti bersatu jua..kalau bukan jodoh..berkepit 40 juta tahun pun tetap berpisah jua..

jom kita betulkan yang biasa dan biasakan yang betul...=)
muhasabah sama-sama ye sahabat...

Asssalamualaikum..=)

Monday, July 23, 2012

10 Perkara Yang Tak Best Tentang Couple..

Sahabat: Hani..(sahabat ini panggil aku dengan nickname Hani..),pada aku couple nie tak best    tau tak..tapi entahlah..aku macam terperangkap..takkan nak putus pulak kan...

Aku: =) memang tak best pon...

(^_^)firstly alhamdulillah aku panjatkan pada Allah SWT kerana memberikan sahabat yang aku kasihi suatu ilmu kesedaran yang mungkin saja tidak dimiliki oleh sebahagian manusia yang lain.. walaupun dia (sahabat aku) masih berada dalam ruang lingkup couple pada saat ini,namun kesedaran yang bermain di benak hati mudah-mudahan diperluaskan lagi dengan memahami dan melaksanakannya pula.InsyaAllah..

sebelum aku membebel menyatakan mengapa couple ini tidak best..mungkin saja aku patut menceritakan serba sedikit tentang perkataan sinonim jiwa muda remaja..COUPLE.

Menurut istilah bahasa omputih,couple means pasangan..pasangan doesnt mean boy n girl je..tapi merangkumi semua perkara yang berpasangan..seperti..tudung saji couple nye adalah tudung periuk..erk?pasangan husband n wife pun couple jugak tp lets say tu macam couple ada cop halal...hehe

 untuk entry kali ini,aku lebih berfokuskan pada couple boys n girl @ couple takda cop halal tok kadi nikah ye..,yg kini sudah menjadi seperti kitaran wajib seorang manusia.



10 perkara yang tak best tentang couple: 

1. Pergaulan yang terbatas.

secara jujurnya,pabila dua hati saling menyayangi ,pergaulan yang mesra teramat sangatlah diinginkan seperti bertepuk bertampar,,belaian mesra..dan sebagainya..paling tidak pun pasti gengaman tangan untuk menenangkan dan sebagainya. 

Namun persoalan yang semua sedia maklum tapi ramai tak ambil peduli adalah,adakah boleh seseorang yang bukan mahram itu bertindak sedemikian?apakah terlalu hebat kita sebagai hamba yang diberi pinjam nafas dan kehidupan untuk terlalu berani sesuka hati bersentuh-sentuhan dengan bukan muhrim?

2.Percakapan yang terbatas.

dalam couple,jujur saja dahku mengatakan pasti saja ada ucapan i love u sayang...sweet dream sayang.. itu belum dicampur dengan kata-kata berbaur zina ,suara mengada-ngada membangkit rasa. Seorang wanita itu harus sentiasa mengingatkan akan dirinya bahawa suara itu adalah aurat.
suara yang bagaimana?
suara yang sengaja dilenggokkan untuk menarik perhatian lelaki ajnabi.
namun,kerana kasihnya kita pada dia(lelaki bukan mahram itu)pasti saja kita akan berlenggok,berlagu manja... sekarang,mana satu yg menkadi pilihan?Allah atau dia?

3.Ikatan yang tak tahu pangkalnya.

sebagai seorang peperempuan pasti saja aku memahami perasaan seorang perempuan.Aku faham akan ketulusan seorang hati perempuan pabila menyayangi seorang klelaki yang benar-benar telah berjaya mencuri hati..pastinya pengakhiran hubungan couple tersebut diharap sampai ke jinjang pelamin angan..
namun..pasti saja dalam hati kita tetap meragui dan tetap mempersoalkan..bagaimana kalau pelamin anganku musnah?

4.Lupa mak ayah.

kerana kekasih,terkadang kita lebih melebihkan si dia daripada ibu dan ayah sendiri.Buka saja inbox mesej,dan kira saja bilangan mesej antara dia dan ibu bapa..siapa yang lagi banyak?kerana kekasih juga kita lupa pesan mak ayah agar dijaga elok maruah seorang wanita.lalu ,hanya kerana suatu ikatan yang belum tahu pangkalnya,dikau sanggup ,menjadi anak derhaka? 

5.Membazir banyak masa.

pada aku,buat apa membazir masa melayan seseorang lelaki yang bukan mahram sampai ke tengah malam? kadang-kadang entah apa-apa saja perkara yang dibualkan..bukankah lebih patut masa yang ada diperuntukkan untuk sesuatu yang lebih menjamin  masa depan spt siapkan assgment atau ulangkaji pelajaran..lebih bagus lagi,buat qiamulail..

lebih baik tidur rehatkan badan daripada menzalimi badan overnight hanya nak bergayut dengan kekasih yg tiada cop halal..ya.memang mencari bakal suami itu soal masa depan kita juga..tapi bukan dengan mengorbankan masa dengan sesuatu yang entah kan jadi entah kan tidak.apatah lagi mengorbankan diri dengan dosa.bukan kah Allah telah mengatakan bahwa soal jodoh,ajal dan maut itu urusan Allah. Jadi,janganlah terlalu nak menyibuk akan urusan jodoh nie.
  

6. Membazir banyak wang.

topap telefon,belanja tambang bas,duit minyak kereta motor nak pergi dating,duit makan time dating,belanja tiket wayang plus popcorn,belanja pakaian cantik nak pergi dating, hadiah mahal untuk couple,boyfren pinjam Rm200 ..
kan lebih bagus andai sebahagian daripada duit yang dibazirkan macam tu disedekahkan pada pihak yang lebih memerlukan.kalau tak sedekah sekalipun..buat simpanan untuk diri sendiri.apa yang bestnya berhabis duit pd sesuatu yg kita tak pasti?


 7.Risiko serangan jiwa.

nama pun dah couple,pastilah pengakhirannya hanya dua..sama ada putus di pertengahan jalan atau selamat sampai ke destinasi impian. kalau yang selamat tu memey lah best..cuba kalau terkandas? tak ke merana yang oi...dah tu..best ke ??kalau jumpa pengganti pun ,pasti terkadang kita membandingkan suami dengan kekasih yang dahulu...hmmm..nak jadi isteri derhaka pulak?then rasa bersalah,lagi-lagi kalau suami sekarang ada kelemahan tertentu..manakala kekasih dulu banyak kelebihan..tak ke merana jiwa tu?dah tu sapa suh couple2?

8.Terlibat dalam masalah yang entah apa-apa.

hoho..nama pun couple.memang pasti ada masalah yg akn datang..macam masalah cemburu lah..marah pada pasanganlah...pasangan jeleslah..mcam-macamlah sehingga mengganggu penumpuan kita pada perkara yg lebih septutnya kita tumpukan..contohnya..:pelajaran..
tak ke mengerutu otak dirasakan bila berhapan dengan masalah yg datang daripada pasangan nie?lainlah kalau pasangan yg halal..itu lain cerita..ini pasangan yg entah kan jadi entah kan tidak..jgn nyesal tak sudah...

9.Membawa kita ke persimpangan antara nafsu dan iman.

inilah perkara yg paling tak best bila bercouple.Sebab,ianya akan bawa kita ke satu persimpangan antara nafsu dan iman.kadang kita turutkan nafsu tapi teringatkan iman..kadang2 kita turutkan iman tapi nafsu menari-nari menggoda kita.sudahnya,iman tergadai nafsu jua yang menjadi johan.tiada pasangan couple yang boleh melayari hubungan tanpa cop halal   tanpa digugat imannya kerana turutkan nafsu,walau sehebt mana pun ilmu agama yg dia ada!bukankah syaitan itu musuh kita yang nyata.!

10.Membawa kepada kemurkaan Allah kerana kealpaan kita padaNYa..

bila bercouple..tiap kali ada masalah dengan perkara luar,biasanya kita akan adukan pada kekasih..lalu dimana Allah?..terkadang,bila sakit..kita merengek-rengek mengadu pd kekasih..lalu dimana Allah?  bila bergembira...kita terlebih bergembira hingga tak sedar bahawa sudah pun membuka pintu-pintu zina..lalu dimana Allah? bila kesedihan..kita memaki hamun,dan mula menyalahkan takdir..lalu dimana Allah?

ini adalah sebab aku .kenapa aku merasakan bahawa couple ini tiada best nye ape pun..ya..aku faham,pasti kita rasa konon-konon bahagia..tp sebenarnya kita juga sedar yang kita sedang menipu diri sendiri...

sebab..apa guna kita berseronok dalam kemurkaan Allah? dan keseronokan itu pula adlah keseronokan yg tidak diredhai Allah...jadi..apa gunanya?sesungguhnya dalam hati kecil kita tetap mengatakan tidak pada kemungkaran dan sentiasa ingin kembali pada cara islam,cuma kita yang sentiasa tak mengendahkan..

jadi..adalah lebih baik aku mempersiapkan diri untuk dia yang bakal menjadikan daku suri hidup..kalau ada yang  sudilah. T_T'' dan masa tu..barulah ada kelas... couple ada cop halal kot.!


jumpa lagi..daaa....wallahukalam...

Sunday, July 22, 2012

Bila kawan baik menikam belakang kita..

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..berlalu sudah 1 ramadhan..syukur pada Allah kerana masih bagi peluang pada aku untuk melalui ramadhan sekali lagi ..

Sahabat,kawan dan teman..mereka semua ibarat warna dan cahaya neon malam yang menyerikan lagi kehidupan kita.Tanpa sahabat,kawan dan teman,hidup kita umpama malam yang kurang cahayanya ..teraba-raba mencari arah. Ada cahaya dan warna yang kita temui pada malam hari membawa kita ke arah yang kita inginkan,dan begitulah sebaliknya. Malah,ada juga cahaya yang nampak seperti membuahkan harapan,rupanya kelam pabila kita sampai ke cahaya tersebut.

begitulah kawan ,ada yang kita rasa dia boleh membawa kita ke arah kebaikkan namun sebaliknya.. Ada juga yang kita rasa,dia tidak layak menjadi kawan kita,tapi dialah yang mendatangkan kebaikkan kepada kita. Malah,ramai juga yang mempunyai sahabat sehati yang disayangi,namun entah mengapa dalam diam,hati kita pula dihancurkan dengan selumbar halus..sikit-sikit tidak terasa namun pedihnya sangat berbisa..

Mungkin sahaja,ramai diantara kita yang turut berada dalam situasi tragedi ngeri kemalangan hati yang disebabkan musnahnya kepercayaan terhadap kawan baik/rapat/teman sehati sendiri, well..aku juga baru sahaja disahkan menghidapi kehancuran hati dek kerana dilumatkan oleh kawan sendiri..

rasa yang pedih hingga satu malam tak dapat lelapkan mata,(satu malam jelah) memikirkan mengapa perlu daku diperlakukan sebegitu?.apalah dosa dahku?semuanya berlegar-legar dikepala tak mahu duduk diam-diam.

Hancur dan terkilannya jiwa dapat aku rasakan sehinggalah ke saat ini,bukan berdendam namun sangat terkilan..

pernah aku persoalkan pada diri sendiri,mengapa kasihku dibalas dengan selumbar?cepat-cepat aku redakan dan ingatkan diri sendiri,bahawa kasih yang sejati tak pernah mengharapkan apa-apa balasan.

ya..memang hancur dan sedih hati ini bila kawan yang rapat dengan kita sewenangnya memperlakukan sedemikian,tapi perkongsian yg dapat aku pelajari adalah,jangan sesekali kita menghembus kembali segala apa yang kita geramkan,jangan sesekali kita mengungkit kembali segala masa yang telah diluangkan dan jangan pula sesekali kita memburukkan dia dengan teman yang lain..

andai sebaliknya yang kita lakukan,bermakna kita juga menikam dia kembali,maka,memang layak lah dikau punyai teman seperti itu!walau hati sudah tertutup untuk menerima dia,bukalah sedikit untuk meredakan kesalahannya kerana sesungguhnya hidup ini adalah sementara.

yang baik dibalas baik,yang buruk dibalas buruk.kesudahannya,Allah jua yang Maha Mengetahui.. 

dalam bersahabat,ingatlah..kasih yang sejati tak pernah meminta sebarang balasan walaupun dengan sepinggan KFC.erk?

malahan,terima kasih wahai dikau yang menghancurkan hati dahku,sesungguhnya dikau mengajar daku erti kekecewaan agar aku tidak lalai dalam kesenangan. 

just chill and smile...Allah kan sentiasa ada..=')



  

Saturday, July 14, 2012

Destinasi Ilmu seterusnya : UNiSZA

Assalamualaikum wbk..

er..er..er.. lidah kelu ingin menutur bicara,terasa bagai tidak percaya dengan apa yang telah ditakdirkannya..terasa hangat jari menerima cincin dari suami tercinta,sebagai tanda telah diijabkabulkan..hahaha! hei..mana kau menerawang ha....???!!

Alhamdulillah..semalam result upu lepasan stpm dah pun keluar .Kalau ikut pada arahan semakan,aku kene semak pukul 12 tengahari,tapi akibat kerakusan hati dan ketidaktentuan jiwa yang berkobar-kobar,pukul 11.25  dah buat semakan dah..tup tup dah ada rupanya.

secara jujurnya,aku tidak pernah menjangkakan rezeki yang bakal aku dapat sebegini besar nikmatnya. Sebelum nie,aku lebih berminat dan bermimpi pada tawaran daripada Ipta yang lain,which is selama nie menjadi impian dari kecil.

Bila mendapat tawaran daripada UNiSZA,kaku mata menatap lappy tercinta,kelu lagi lidah untuk berkata apa-apa..hanya hati besar rasanya,seperti tidak percaya apa yang aku baca.Kerana aku mohon megikut hati kecilku,ingin tapi tak yakin.



Aku ditawarkan untuk berada di bawah lembayung Fakulti Pengajian Kotemporari Islam,Bahagian Jabatan Dakwah program Sains Antropologi dan Dakwah. Besar kenikmatan yang telah Allah SWT beri namun di suatu sudut hatiku tidak semena-mena merasa berat dan beban.Tidak semena-mena juga,aku meletakkan diri aku jauh di hujung tempat yang paling hina untuk mendapat kenikmatan dan tanggungjawab serta amanah seperti ini.

Hati dan jiwa mula dihentam syaitan menyatakan tidak kepada rezeki yang telah diberikan.Walaupun aku sendiri yang membuat permohonan,tapi entah mengapa jiwa dan diriku seperti tiada iman.Berbolak=balik dan bergelodak.Pabila memikir tentang mama dan adik,bertambah terasa beban dibahu ini!.

Panggilan telefon ku hadapkan pada seorang sahabat yang aku harap dapat mengusir kebengongan dikepala dan keresahan di jiwa. serius to say,teruk aku dihentamnya sehingga dikata bodoh sekiranya menolak tawaran berharga ini.tambahnya lagi,menolak tawaran ini just same macam menolak hidayah yang Allah ingin beri.

sekarang,aku baru sahaja berjumpa seorang ustaz,kenalan rapat keluarga dan juga arwah ayah aku yang banyak memberikan pandangan serta khidmat nasihat sekiranya kami memerlukan.Alhamdulillah..setelah mendengar hentaman dari seorang sahabat,serta nasihat berharga dari Ustaz Muhammad Rosli,..jiwa aku sembuh daripada kebuntuan.

Pandangan mama pada saat ini memang tidak boleh aku pakai,sebab mama sangat berat untuk melepaskan aku jauh nun ke Terengganu nanti.Mujurlah Ustaz Rosli telah membantu menenangkan mama yang kesedihan.

Bahagian Dakwah yang aku dapat ini merupakan doa daripada arwah ayah yang meninginkan aku memenuhi hajatnya:sama ada aku bergelar seorang guru,ataupun seorang pendakwah islamiah.Secara jujurnya,inilah program pengajian yang amat aku inginkan disudut hati kecilku semenjak selepas UPSR lagi..

tiba-tiba terasa macam nak nanes...='(

Alhamdulillah..my next journey ..UNiSZA,Fakulti Pengajian Kotemporari Islam,Bahagian Jabatan Dakwah,Program Sains Antropologi dan Dakwah.

can i start crying now...or..can i start my ganu loghat? haha..

c u again..Wallahualam..Assalamualaikum.. 


Wednesday, July 11, 2012

Berniqab:sifat mulia yang sering dipandang pelik.

Assalamualaikum wbk..

lama rasanya jari jemari tidak menekan keyboard lappy tercinta dek terlalu busy dengan kehidupan dunia.oh..kalau mengejar dunia memang beginilah jadinya,takkan pernah ada masa untuk diri sendiri,apatah lagi masa untuk bermesra dengan penulisan yang serba daif ini.

masa singkat yang aku ada,aku pergunakan untuk menurkilankan kata hati sejak kelmarin mengenai isu berniqab yang kini sering sahaja menjadi perhatian.(hahaha..kenapa aku terasa seperti buat karangan form 5 nie??) =D

                                                                                                                                   

apabila aku berfikir tentang berniqab atau berpurdah ini selalunya aku membayangkan perkara-perkara yang positif yang sentiasa ada pada wanita tersebut.Bermula daripada keteguhan imannya,ketabahan jiwanya sehinggalah kepada kesantunan tingkahnya dan keredupan hatinya pada Allah SWT.

Namun demikian,rupanya bukan semua manusia di muka bumi Allah ini berfikir sebegitu rupa juga.Masih ada pihak yang memandang negatif dan pelik kepada wanita yang berada di dalam kemuliaan ini.Jadi,aku ingin sekali cuba berkongsi sedikit sebanyak mengenai isu berpurdah yang aku dapatkan daripada pembacaan dan juga pemerhatian.Hypothesis yang telah pun aku simpulkan diharapkan dapat membantu meningkatkan pemahaman kita tentang isu berniqab @berpurdah ini.  

Hukum Berniqab
Umum mengetahui bahawa aurat seorang wanita baligh itu adalah seluruh tubuhnya kecuali muka dan pergelangan tangan.Sudah menjadi kebiasaan masyarakat muslimat di Malaysia,cukup dengan berbaju kurung dan bertudung menutup dada.Lalu mengapa pula mahu menutup wajah?nampak seperti ekstremis bukan?seperti tidak menghormati kepelbagaian kaum di negara kita.

Jangan meludah sebelum meninjau tempat untuk meludah.Sebelum kita menghambur kata,adalah lebih baik rasanya kita meninjau hukum Berniqab ini.

Ramai para ulama kotemporari yang tegas seperti Sheikh Ibn Baz rhm mengatakan bahawa wajah seorang wanita itu adalah aurat.Makanya,wajah itu wajib ditutup dengan secebis kain niqab. Namun,para ulama sepakat mengatakan bahawa seseorang muslimah itu wajib menutup wajahnya apabila keindahan pada paras rupanya boleh mendatangkan fitnah dan  membuka pintu kerosakan.

Pintu kerosakan yang bagaimana?
hmmm...well,wajah yang cantik hingga mengundang perhatian dan menarik pandangan Ajnabi sehingga memberi effect negatif pada hatinya. 

Hello,lelaki,memang dah lumrah mereka suka melihat kecantikan wanita.even wanita yang tak berapa nak cantik pun dia suka juga!. 

Muslimah boleh bergantung kepada dua pandangan. 
Perlu dihighlightkan disini,seorang wanita muslimah itu mempunyai dua pilihan sama ada ingin memilih pandangan bahawa Niqab itu wajib atau sebaliknya tanpa memandang hina dan buruk kepada pandangan yang bukan menjadi pilihannya.

Contohnya,aku memilih pandangan bahawa berniqab itu tidak wajib..pakai tudung sudah...tetapi dalam masa yang sama,aku sama sekali tidak boleh memandang muslimah yang berpurdah itu sebagai pelik dan memelikkan.Dan begitulah sebaliknya.ngerti ya? =)

Berniqab sifat mulia,tidak pula berdosa bila tidak melakukannya. 

Seseorang muslimah itu harus bersungguh-sungguh dalam menjaga auratnya serta perlu memiliki kefahaman tentang ketaqwaan kepada Allah sama ada anda seorang yang berniqab ataupun tidak.

Sekiranya anda memilih untuk berniqab,fahami mengapa anda berniqab?mengapa anda perlu menutup wajah anda?janganlah pula hanya disebabkan mengikut trend 'alim' . seorang wanita yang berniqab,rasanya kurang sesuai sekiranya gambarnya berniqab di upload dengan lirikan mata yang menggoda.lebih tidak menepati keperluan Niqabnya,apabila gambar tanpa niqab turut diupload sama.sudahnya,apa tujuan anda berniqab?

Seorang wanita yang tidak berniqab pula bukan bermakna anda bebas menjaja gambar dengan aksi comel lagi menggoda.Sehingga berjela-jela jejaka memuja.Terkadang bersama tasbih umpama memuji keindahan Pencipta .

''Subhanallah...cantiknya..''.tolonglah..adakah itu sebenar-benar tasbih semata-mata kerana Allah,atau dek kerana nafsu yang dikaburi dengan zikrullah?sedangkan seorang abid sahaja mampu goyah inikan pula jejaka kini yang sangat jauh daripada zaman salafussoleh?
bukan mahu memandang negatif  tapi ingatlah bahawa syaitan sentiasa ada.

Kembali semula kepada mengapa kita disyariatkan menutup aurat?adakah kerana sekadar menyarung tudung di kepala?atau sekadar secebis kain penghalang habuk di wajah?

Seorang wanita yang menutup wajah bererti dia telah melakukan kebaikan,manakala yang tidak menutup wajahnya tidak pula berdosa.Namun adalah lebih baik kita beramal dengan memahami keperluannya.bukan hanya mengikut trend semata..it will be nothing u know.no soul.

Ubah pandangan negatif terhadap wanita berniqab 

aku harap,penulisan yang serba daif ini dapat mengubah pandangan negatif kita terhadap wanita yang mengorbankan kecantikan wajahnya utuk ditutupi.itu adalah sifat yang mulia serta pilihan yang mendatangkan kebaikkan.aku tak kata,wanita yang tak berniqab itu tidak mulia..kerana kemuliaan yang sebenar datang daripada hati yang bertaqwa kepada Allah SWT.remember that orite??

yang pastinya,sama ada anda berniqab atau tidak,menutup kepala sehingga labuh ke bawah dada itu wajib!no kompromi at all..jangan kau mengada-ngada nak berniqab tapi tak menutup kepala hingga bawah dada,kau dah kenapa?ala-ala gipsy girl ke?? 

no gipsy
no korean
no american
no 'hawaian' 
we
are 
MUSLIM.
so
lets 
act
exactly 
like a 
MUSLIM.



wallahualam..c u again!