Geng Merah Jambu..!

Monday, July 23, 2012

10 Perkara Yang Tak Best Tentang Couple..

Sahabat: Hani..(sahabat ini panggil aku dengan nickname Hani..),pada aku couple nie tak best    tau tak..tapi entahlah..aku macam terperangkap..takkan nak putus pulak kan...

Aku: =) memang tak best pon...

(^_^)firstly alhamdulillah aku panjatkan pada Allah SWT kerana memberikan sahabat yang aku kasihi suatu ilmu kesedaran yang mungkin saja tidak dimiliki oleh sebahagian manusia yang lain.. walaupun dia (sahabat aku) masih berada dalam ruang lingkup couple pada saat ini,namun kesedaran yang bermain di benak hati mudah-mudahan diperluaskan lagi dengan memahami dan melaksanakannya pula.InsyaAllah..

sebelum aku membebel menyatakan mengapa couple ini tidak best..mungkin saja aku patut menceritakan serba sedikit tentang perkataan sinonim jiwa muda remaja..COUPLE.

Menurut istilah bahasa omputih,couple means pasangan..pasangan doesnt mean boy n girl je..tapi merangkumi semua perkara yang berpasangan..seperti..tudung saji couple nye adalah tudung periuk..erk?pasangan husband n wife pun couple jugak tp lets say tu macam couple ada cop halal...hehe

 untuk entry kali ini,aku lebih berfokuskan pada couple boys n girl @ couple takda cop halal tok kadi nikah ye..,yg kini sudah menjadi seperti kitaran wajib seorang manusia.



10 perkara yang tak best tentang couple: 

1. Pergaulan yang terbatas.

secara jujurnya,pabila dua hati saling menyayangi ,pergaulan yang mesra teramat sangatlah diinginkan seperti bertepuk bertampar,,belaian mesra..dan sebagainya..paling tidak pun pasti gengaman tangan untuk menenangkan dan sebagainya. 

Namun persoalan yang semua sedia maklum tapi ramai tak ambil peduli adalah,adakah boleh seseorang yang bukan mahram itu bertindak sedemikian?apakah terlalu hebat kita sebagai hamba yang diberi pinjam nafas dan kehidupan untuk terlalu berani sesuka hati bersentuh-sentuhan dengan bukan muhrim?

2.Percakapan yang terbatas.

dalam couple,jujur saja dahku mengatakan pasti saja ada ucapan i love u sayang...sweet dream sayang.. itu belum dicampur dengan kata-kata berbaur zina ,suara mengada-ngada membangkit rasa. Seorang wanita itu harus sentiasa mengingatkan akan dirinya bahawa suara itu adalah aurat.
suara yang bagaimana?
suara yang sengaja dilenggokkan untuk menarik perhatian lelaki ajnabi.
namun,kerana kasihnya kita pada dia(lelaki bukan mahram itu)pasti saja kita akan berlenggok,berlagu manja... sekarang,mana satu yg menkadi pilihan?Allah atau dia?

3.Ikatan yang tak tahu pangkalnya.

sebagai seorang peperempuan pasti saja aku memahami perasaan seorang perempuan.Aku faham akan ketulusan seorang hati perempuan pabila menyayangi seorang klelaki yang benar-benar telah berjaya mencuri hati..pastinya pengakhiran hubungan couple tersebut diharap sampai ke jinjang pelamin angan..
namun..pasti saja dalam hati kita tetap meragui dan tetap mempersoalkan..bagaimana kalau pelamin anganku musnah?

4.Lupa mak ayah.

kerana kekasih,terkadang kita lebih melebihkan si dia daripada ibu dan ayah sendiri.Buka saja inbox mesej,dan kira saja bilangan mesej antara dia dan ibu bapa..siapa yang lagi banyak?kerana kekasih juga kita lupa pesan mak ayah agar dijaga elok maruah seorang wanita.lalu ,hanya kerana suatu ikatan yang belum tahu pangkalnya,dikau sanggup ,menjadi anak derhaka? 

5.Membazir banyak masa.

pada aku,buat apa membazir masa melayan seseorang lelaki yang bukan mahram sampai ke tengah malam? kadang-kadang entah apa-apa saja perkara yang dibualkan..bukankah lebih patut masa yang ada diperuntukkan untuk sesuatu yang lebih menjamin  masa depan spt siapkan assgment atau ulangkaji pelajaran..lebih bagus lagi,buat qiamulail..

lebih baik tidur rehatkan badan daripada menzalimi badan overnight hanya nak bergayut dengan kekasih yg tiada cop halal..ya.memang mencari bakal suami itu soal masa depan kita juga..tapi bukan dengan mengorbankan masa dengan sesuatu yang entah kan jadi entah kan tidak.apatah lagi mengorbankan diri dengan dosa.bukan kah Allah telah mengatakan bahwa soal jodoh,ajal dan maut itu urusan Allah. Jadi,janganlah terlalu nak menyibuk akan urusan jodoh nie.
  

6. Membazir banyak wang.

topap telefon,belanja tambang bas,duit minyak kereta motor nak pergi dating,duit makan time dating,belanja tiket wayang plus popcorn,belanja pakaian cantik nak pergi dating, hadiah mahal untuk couple,boyfren pinjam Rm200 ..
kan lebih bagus andai sebahagian daripada duit yang dibazirkan macam tu disedekahkan pada pihak yang lebih memerlukan.kalau tak sedekah sekalipun..buat simpanan untuk diri sendiri.apa yang bestnya berhabis duit pd sesuatu yg kita tak pasti?


 7.Risiko serangan jiwa.

nama pun dah couple,pastilah pengakhirannya hanya dua..sama ada putus di pertengahan jalan atau selamat sampai ke destinasi impian. kalau yang selamat tu memey lah best..cuba kalau terkandas? tak ke merana yang oi...dah tu..best ke ??kalau jumpa pengganti pun ,pasti terkadang kita membandingkan suami dengan kekasih yang dahulu...hmmm..nak jadi isteri derhaka pulak?then rasa bersalah,lagi-lagi kalau suami sekarang ada kelemahan tertentu..manakala kekasih dulu banyak kelebihan..tak ke merana jiwa tu?dah tu sapa suh couple2?

8.Terlibat dalam masalah yang entah apa-apa.

hoho..nama pun couple.memang pasti ada masalah yg akn datang..macam masalah cemburu lah..marah pada pasanganlah...pasangan jeleslah..mcam-macamlah sehingga mengganggu penumpuan kita pada perkara yg lebih septutnya kita tumpukan..contohnya..:pelajaran..
tak ke mengerutu otak dirasakan bila berhapan dengan masalah yg datang daripada pasangan nie?lainlah kalau pasangan yg halal..itu lain cerita..ini pasangan yg entah kan jadi entah kan tidak..jgn nyesal tak sudah...

9.Membawa kita ke persimpangan antara nafsu dan iman.

inilah perkara yg paling tak best bila bercouple.Sebab,ianya akan bawa kita ke satu persimpangan antara nafsu dan iman.kadang kita turutkan nafsu tapi teringatkan iman..kadang2 kita turutkan iman tapi nafsu menari-nari menggoda kita.sudahnya,iman tergadai nafsu jua yang menjadi johan.tiada pasangan couple yang boleh melayari hubungan tanpa cop halal   tanpa digugat imannya kerana turutkan nafsu,walau sehebt mana pun ilmu agama yg dia ada!bukankah syaitan itu musuh kita yang nyata.!

10.Membawa kepada kemurkaan Allah kerana kealpaan kita padaNYa..

bila bercouple..tiap kali ada masalah dengan perkara luar,biasanya kita akan adukan pada kekasih..lalu dimana Allah?..terkadang,bila sakit..kita merengek-rengek mengadu pd kekasih..lalu dimana Allah?  bila bergembira...kita terlebih bergembira hingga tak sedar bahawa sudah pun membuka pintu-pintu zina..lalu dimana Allah? bila kesedihan..kita memaki hamun,dan mula menyalahkan takdir..lalu dimana Allah?

ini adalah sebab aku .kenapa aku merasakan bahawa couple ini tiada best nye ape pun..ya..aku faham,pasti kita rasa konon-konon bahagia..tp sebenarnya kita juga sedar yang kita sedang menipu diri sendiri...

sebab..apa guna kita berseronok dalam kemurkaan Allah? dan keseronokan itu pula adlah keseronokan yg tidak diredhai Allah...jadi..apa gunanya?sesungguhnya dalam hati kecil kita tetap mengatakan tidak pada kemungkaran dan sentiasa ingin kembali pada cara islam,cuma kita yang sentiasa tak mengendahkan..

jadi..adalah lebih baik aku mempersiapkan diri untuk dia yang bakal menjadikan daku suri hidup..kalau ada yang  sudilah. T_T'' dan masa tu..barulah ada kelas... couple ada cop halal kot.!


jumpa lagi..daaa....wallahukalam...