Geng Merah Jambu..!

Friday, March 23, 2012

k-pop fever!

-teringat masa zaman U dulu-dulu,ramai rakan kuliah yg gilerkan k-pop.
super junior
g-generation
wonder girl
dan bermacam-macam korea movie yg popular2..
(maaf,ini jer yg Mmj tahu..huhu..)

kim hyuun juung.
sweeet giler!
ramai yg cair bile lihat pic die..
malah..
ehem2..
Mmj pun pernah 'terjatuh hati' dgn si juung nie..hehe

G-generation
antara gerup yg popular dgn kecomelan ahli-ahlinya..
Mmj sangat teruja bila melihat peminat k-pop sanguup berhabis ringgit demi menonton konsert k-pop walaupun mendapat tempat yg paling nun jauh dari pentas.nmpak ape je kot.bukan beratus,malah ada yg mencecah ribuan ringgit dik oiiii....banyak tu...(bg MmJ lah..)

malah ada yg sanggup berkorban uwang semata-mata mahu mendapatkan hot stuff ala-ala korean style vs k-pop yg terus drpd korea via internet... dari segi pakaian,gadget,keychain,kipas,malah kosmetik pun made in korea..(nk dpt muka ala-ala k-pop)(^__^)

sangat bagus bila anak muda skg mula menjebakkan diri mereka dgn tarian k-pop(katanya nk jadi super junior..)

serius to say..ramai yg menghafal nama-nama mereka walaupun belit lidah nak menyebutnya..hehe
bg para gadis pula,sudah tentulah kecomelan heroin k-pop menjadi pujaan dan ikutan.penampilan,style,wajah yg mulus malah ade yg sanggup bertukar watak jd over cute gara-gara K-pop Fever!

nobody nobody.....
dasyat!itu yg Mmj mampu katekan bile melihat k-pop fever yg sedang menular dgn pantasnyer skg nie..malah ramai yg sanggup bersusah payah belajar bahasa korea..hebat,,tahniah!

tersenyum Mmj melihat telatah anak muda skg..Mmj sendiri pun pernah dijangkiti k-pop fever masa zaman u dulul-dulu..malah smpai skg Mmj guna ringtone k-pop.hehe(rentaknya rancak so semangat sikit bila dgr walhal satu ape pun tak phm..adeh..haha)ringtone je...hehe..(cover diri sendiri..)

tapi bila difikir-fikir balik..ape yg ada pd k-pop sampai gejalanya sangat hebak?
comel?seksi?tampan?menarik?menawan?
ya!cantik nafsu melihatnya....(-___-)''

pengaruh k-pop nie baru jer dlm dunia nie tapi kesannya sngt cepat sampai pd kite.mengapa??
adakah kerana nafsu kita seronok dgnnya?

kenapa bila disebut Nabi Muhammad takda pulak yg histeria keterujaan?
kenapa bile dicakap-cakap soal Saidatina Aisyah ,gadis-gadis kurang memberi perhatian?
malah ada yg tak kenal lansung..dasyat...!

bukankah Allah telah berfirman

 “Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat”. Katakanlah kepada wanita yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya” (QS. An-Nuur : 30-31).

menahan pandangan?apa semua nie?

semua tahu,k-pop terkenal dgn keseksian mereka,baju sekerat-sekerat,seluar mcm seluar dalam..baik hero mahupun heroin..apa hukumnya melihat aurat mereka?walaupun mereka bukan islam Tapi aurat mereka tetap haram bagi kita untuk melihatnya.bukan kah begitu??walaupun badan mereka tidak seseksi omputih tapi aurat tetap aurat(ehem-ehem Mmj nie mcm pernah tengok jer..honestly,kalau dh tengok korea punye filem komponlah tengok mereka berpakaian sebegitu rupa..adeh..malu seh...istigfar bnyk2..(-___-)''

lagi satu mengapa sih mahu dijadikan mereka yg non-muslim itu sbg idola sampai sanggup berhabis ribuan uwang?better ribuan uwang itu kite sedekahkan pd jalan Allah,...tak pun lebih afdal bg jer kt MmJ..lagi bagus..hehe..

Mmj bukan nak kata yg k-pop itu haram!no!Mmj tak kate gitu..tp kok ye pun..agak-agak lah........minat gitu-gitu sudah....tak perlu fanatik berbagai...

daripada dulu-dulu kala lg islam dh syariatkan pemakaian kita sbg muslim tp WHY kite buat endah tak endah?tp kalau k-pop style..laju jer..malah ader yg sanggup ubah2 jd ala-ala muslim style..kalau betul takpe lh jugak..nie dh mcm rojak.tutup ye,bukak pun ye..(hamboi Mmj..sedap kau mengutuk org..kau tu mcm mana?bagus sngt ker?huhu....)

sorry to say...ini oponion Mmj.. (opinion k)..bukankah lg hebat kalau kita s a muslim ini junjung tinggi style kite??? muslimah dgn auratnya yg terjaga...tudung labuh menutup dada..muslim dgn auratnya..songkok atau kopiah di kepala..malu????MALU???? sedih Mmj dengar alasan klise mcm nie..bukak aurat tak malu,pakai lambang agama lain tak malu,disuruh tutup badan,junjung agama sendiri malu pulok?? ok.....

ini pandangan Mmj semata-mata tentang k-pop fever..Mmj pun tengok jugak k-pop nie..adalah dalam setahun sekali dua..bukan nak tunjuk baik tak tengok k-pop tapi sebab Mmj busy bekerja..tak sempat dok depan tv main remote deh..!hehehe...  tapi kite s a human yg diberi akal dan pilihan wajiblah menggunakannya utk mengawal diri... bukankah begitu wahai sahabatku yg bijak pandai....(^___^)

mengapa kite perlu junjung tinggi cara hidup dan style org lain sedangkan mereka takda pun junjung tinggi cara hidup dan style agama islam.malah memperlekehkan lg...

siapa lg yg nk junjung tinggi islamic style 100% pure takda mix n match k kalau bukan muslim sendiri???

renungan buat MmJ sendiri..huhuhuhuhu...

Wednesday, March 14, 2012

Hadiah yang paling berharga buatku..

~~~satu bungkusan plastik berwarna merah jambu berada dicelah-celah barang-barang yang belum sempat aku kemas.esok aku bakal melangkah kedunia baru..satu dunia impian..Dunia Universiti..dunia angan-angan,penuh cita-cita.. Baru sebentar mama menjengah kamarku,meninggalkan bebelan rutinnya pabila melihat aku masih belum berkemas barang..argh,!jam menunjukkan 12 malam..cepat saja aku kaut semua barang termasuk bungkusan plastik merah jambu ke dalam beg rodaku.huh,esok hari baruku..selamat datang Universiti Teknologi Mara..~~~

                                                                                                              


-pertengahan semester 1...
argh......!jiwa aku menjerit bosan dengan semua ini!aku penat bergaya,penat belajar,penat bersaing tp jatuh juga dengan pesaing baru di UiTM.terasa begitu canggung bila gagal dalam ujian kimia sebentar tadi,tambah lagi,nama aku yg disebut dahulu sbg pelajar yg gagal ujian kali pertama.terasa seperti seluruh kelas mentertawakan aku.diam! aku benci kegagalan!benci!

resahnya hati Allah saja yang tahu..,gelodaknya jiwa bukan kepalang..bergalih aku di atas katil tiap malam,usahkan tidur,,lelap pun tidak dapat aku rasa..fikiran terasa begitu serabut bagai nak gila,hati terasa begitu kosong,menjerit sayu ingikan sesuatu..tp apa??apa lg?cemerlang tatkala ujian?the best student dlm class?tidak..sudah lama aku tenggelam sejak kegagalan dalam ujian yg lepas,sukar sekali utk aku bangun,meskipun tidak lg gagal tp aku belum menang..pesaing aku begitu hebat..otak apa agaknya!

sebulan hidup bagai orang gila..semakin hari semakin parah rasanya..teman sekuliah mula perasan keadaan aku yg mula memencil diri..terperosok dlm dunia sendiri..sampai di bilik,aku menyepi,melayan movie,menjamah cikedis buat penenang hati...

sahabat kuliah mengajak aku ke pesta buku..aku ikutkan saja buat gumbirakan jiwa..hmmm apa pun tak best..buku motivasi,agama,bimbingan...oh,,bosan! lantas buku pengajaran perancis dan komik jd pilihan..konon nak belajar bahasa baru..baru puas agaknya,ada kelebihan berbanding org lain

termenung aku menatap syiling,buku bahasa perancis dan komik bersepah dibawah katil..puas aku 'telaah' tp kosong jua rasa hati ini..apa lg yg kau inginkan ha!!!!! tatkala aku menjerit kekosongan,tertancap pandanganku ke arah sekeping buku biru kecil..dia atas meja roomate,.

buku nie main amek kt google jer..buku yg real ada ni ha depan mata,malas nak kelik-kelik..=)



~sehelai demi sehelai lembaran aku selakkan..sesekali jatuh jua air mata seorang gadis angkuh ini..yang kononnya dahulu penuh aura,penuh jiwa..kini tewas hanya kerana sekeping buku biru kecil..matiku disudut katil,memeluk bantal yang sudah basah dek air mata..sebak jiwaku dgn sendu,berat hatiku dengan penyesalan..


dalam sendu..aku teringat bungkusan plastik merah jambu yg pernah ku angkut sekali sewaktu aku ingin ke sini dahulu.. aku tahu isinya..sekeping buku agama..untuk wanita seperti aku..tidak pernah sekali pun jiwa aku terusik dgn tajuknya,jauh sekali ingin membacanya..

ini buku jilid 1,gambar buku jilid 2 tak jumpe lah..hehehe...

~sekeping buku agama..dari seorang sahabat yg pernah aku suka ,pernah aku benci,pernah aku buang dia dari hidup hanya kerana perbezaan pendapat dan aliran pemikiran dan sedikit perselisihan. hanya kerana itu juga..hampir semua hadiah dan kenangan dengannya telah aku buang dalam tong sampah!sungguh aku sahabat yg kurang ajar,tidak tahu nilai seorang yg sayangkan aku.kasihnya aku balas dengan mencampakkan kenangannya ke dalam tong sampah!

~lembaran terakhir aku habiskan dengan rasa bagai nak putus jiwa,,hancur hati aku dengan keangkuhan dan pendirian aku selama ini..impiannya hanya inginkan aku menjadi wanita solehah,tapi aku tak nampak semua itu.. hati aku buta dgn keegoan!jujur aku katakan,tidak pernah aku rasa sebodoh ini.bodohnya aku dgn pendirian yg selama ini aku pegang.bodoh!(maaf mencarut)

''wanita adalah perhiasan dunia tetapi seindah hiasan adalah wanita solehah,cuba meraih gelaran wanita solehah..tak rugi..'' sekeping ayat bertulisan cakar ayam sempat ditulis sebelum menyerahkan buku ini kepadaku..ayat yg hanya aku pandang enteng selama ini..

dua buku ini..hadiah yg paling berharga buatku..tiada bandingnya dengan apa pun hadiah yg pernah aku dapat..satu aku beli sendiri,aku jdikan hadiah buat mama,tp mama hadiahkan kembali pada aku.. satu lg hadiah paling cikai pernah aku dpt..hanya berbalut plastik merah jambu yg biasa bungkus rangka ayam goreng dipasar malam..tp isinya lebih bernilai dari seluruh kehidupan yg pernah aku lalui..

JADILAH WANITA YANG PALING BAHAGIA@LA TAHZAN
&
NASIHAT DAN LARANGAN RASULULLAH UNTK WANITA SOLEHAH

dua buku ini amat bernilai buat aku.. sukar untuk aku kongsikan isinya kerana sangat bermakna buat sesiapa yg mencari makna,..palsu sungguh andai aku hanya men'copy' dari buku hanya untuk tatapan.. apa yang pasti..dua buku ini amat bermakna dan berharga walaupun sekadar berbungkus plastik pasar malam..

wallahualam...

Tuesday, March 13, 2012

Menawankah aku?

~wajahku yg ayu,senyuman memikat sesiapa sahaja yg memandang aku..mata ku pula melirik comel dengan suaraku yang manja..ramai jejaka tergoda,tidak terkecuali yg berkopiah dikepala..mereka melirik ke arah aku tatkala aku melintasi mereka..tubuhku yg genit dan comel disertakan dengan gaya ala-ala muslimah sentiasa menjadi perhatian.. skirt kembang bersama kemeja comel merah jambu,selendang putih berbunga merah jambu menyerlahkan lg kecomelan aku..perfect!

~kemeja unggu sendat dengan slack berona putih suci,digayakan bersama kasut bertumit tinggi..rambut blowing beralun lembut tatkala angin sepoi bahasa mula menyapa,langkah rapi aku aturkan dengan penuh keyakinan,ya..aku wanita korporat..terkadang aku berjalan penuh gaya dan yakin sehingga aura keyakinan dan kekorporatan aku tersebar luas bersama detap detup kasut tumitku..sempurna!

~tudung labuhku menampakkan keayuan semulajadi..cahaya keimanan terpancar disebalik wajahku yg mulus.,suaraku yang lembut menarik hati sesiapa sahaja yg mendengarnya..halus bunyinya..ramai para adam yg menginginkan aku..kata mereka aku sempurna sebagai wanita solehah..begitu juga kaum hawa yg cemburukan keayuanku..ya..akulah wanita yg paling menawan.. 

dimanakah kita?segenit comel?wanita penuh aura?atau ayu bertudung labuh?
dimana pula MmJ??(rahsia....hehehehehe)

MmJ sdg berangan jadi puteri jepun...konon-konon nak jadi menawan...hehehehe..


Cantik,menawan dan jelita adalah dambaan bg setiap wanita..begitu juga dengan MmJ..wanita dan cantik memang best friend forever!!

namun..ini bukan hakikatnya..menawan itu bukan datang dari penampilan..tapi dari dalaman.. sudah2lah berdandan cantik bagai sampai bukak2 aurat..sudah2lah bertudung labuh litup bagai purdah segala kalau hanya nak kelihatan menawan..kerana itu lansung bukan menawan...itu hanyalah..godaan dan hasutan syaitan ...tidaklah salah untuk kelihatan cantik,tapi,apa niat kita?hanya utk kelihatan cantik?atau inginkan perhatian?bukanlah tak boleh nk berdandan atau berbusana..MmJ pun suka berbusana..tAPI.....jaga hati kita...jgn menunjuk bagai..lebih baik..bersederhanalah dan yg paling UTAMA..tutup aurat tw..

so,menawankah aku?u guys dan Mmj?
mcm mana nk kelihatan menawan?

Menawan itu terpancar dari hati yg takutkan ALLAH,taat dan tawaduk lagi bertaqwa..lahir dari sifat ingin berjaga-jaga dalam setiap langkah kerana khuatir kecantikkan yg ada mengundang fitnah..

Menawan itu lahir dari hati yg bersih,sentiasa merendah diri,suci dari hasad dengki,hatinya diletakkan ditempat yg serendah-rendahnya sehingga tiada ruang untuk dia meninggi diri mahupun ujub.keihklasan memenuhi jiwanya,senyuman nya hanya semata kerana Allah dan bukan kerana perhatian manusia..

amat jelita lg bila dia adalah isteri mithali,menjaga diri demi suami,berdandan hanya utk suami,seksi meksi menyenangkan hati suami,harum semerbak hanya utk suami...

nah,sungguh sempurna dan menawanlah dia sbg seorang wanita walaupun dia adalah wanita yg paling hodoh sekali pada mata manusia..

ramai wanita cantik tapi selalu terasa mereka ini tidak menawan...mengapa?
kerana kecantikkan yg mereka ada telah hilang serinya kerana digunakan pd jalan yg salah.
dan kerana mereka ingin menggunakan kecantikan mereka semata2 utk mendapatkan perhatian..
kerana itu timbullh rasa tidak puas hati,tidak bersyukur walhal diri dah cantik bagai....

hakikatnya....menawan itu bukan dari segi penampilan..tak kisahlah tutup aurat atau bukan..tapi dari segi hatinya yg tawadu' pd Allah..

jom sama2..kita menawankan diri kita mulai saat ini agar kita menjadi wanita yg paling bahagia di abad ini dunia dan akhirat..insyaAllah.......(^____^)

Monday, March 12, 2012

Indahkah memendam cinta..?

''aku telah jatuh cinta,tp aku takut untuk meluahkan sebab aku khuatir,cinta itu akan membunuh hati aku''

''sungguh aku keliru,arah mana yg harus aku tuju,pendam atau luah?''

''Allahu Rabbi,berdosakah aku,mencintai seorang hambaMU?''

COUPLE ITU HARAM
statement couple itu haram mmbuatkan ramai yg menelan air liur.yelah,mana taknye hati dh ada perasaan pd orang tu mestilah nak meluahkan,nak bersama dan macam2 lah... so,ramai yg mencari alasan kukuh,malah ramai yg membongkar kitab hadis nak cari hadis mana yg boleh menghalalkan couple nie..hehe...

pd zaman Rasulullah dulu,perkataan couple memang takda..(i mean kt tanah arab lh)so,,hadis yg khusus utk couple nie memang samar2 tp bnyk lg hadis lain yg bersangkutan dgnnya.. kenapa couple tu haram? carilah kt google..tanyalah ustaz dan ustazah anda.eden bukan ustazah..hehe...

CINTA ITU FITRAH
td kata couple ni haram,skg cakap cinta itu fitrah pulak..kalau dh cinta,mestilah nk couple,,ye tak?
TAK JUGAK.
saidatina Fatimah dan saidina Ali mencintai satu sama lain sebelum bernikah tapi mereka tak bercouple,malah mereka memendamkan perasaan itu,lalu menyerahkan segalanya pd Allah..lantas,Allah membalas penyerahan mereka dgn menyatukan cinta mereka.. indah kan?

INDAHNYA MEMENDAM RASA
ya,bagi MmJ cinta yang dipendam itu lebih indah..sebabnya? cinta itu lebih suci drpd diluah..khuatir akan diselitkan dgn bunga-bunga zina.. lagi pula,bila dh meluah,mula lah terbit bibit-bibit harapan.. sedangkan jodoh sudah Allah tentukan,kalau ditentukan kita takda jodoh dgn dia..tak ke merana nanti?(MmJ lh...)

so..bg sesiapa yg sedang memendam rasa..takpe..its ok..you all tak rugi apa2 pun..malah,you all berada dalam condition yg selamat.. selamat drpd fitnah,drpd kecewa,dan harapan..

TETAPI..
MmJ tak cakap meluahkan cinta itu haram..!(bukan ulama' kot suka suki jer buat hukum)
haha..
it is just..feel beter if u keep it..sampai masa yg sesuai dan bersedia utk menikah,luahkanlah..bertunanglh dlm masa yg singkat(kalau boleh)dan segeralah menikah.
tp..kalau rasa boleh elak bunga-bunga zina,fitnah,godaan syaitan dan boleh tahan jika dikecewakan..why not?just go on... but r u sure that u r realy can face it?

Cinta itu anugerah Allah yg perlu dijaga dan dipelihara elok2..Allah menitipkan rasa cinta utk kita rasa bahagia..jgn pula kita menodai cinta itu dgn mengkhianati pemberiNya.. jagalah ia baik2 dlm hatimu..

bersyukurlah dgn menyerahkan kesudahan cinta kita padaNya..insyaAllah,ALLAH akan menyatukan cinta kita itu sepertimana Allah sudah menyatukan cinta saidatina Khadijah dan Nabi Muhammad,serta Fatimah dan Ali..

jika tidak..percayalah..pasti Allah sudah menyediakan ganjaran yg hebat kerana kita telah menjaga hati kita dgn bergantung kepadaNYa..Allahuakhbar..Indahnya memendam cINTA..