Geng Merah Jambu..!

Friday, March 23, 2012

k-pop fever!

-teringat masa zaman U dulu-dulu,ramai rakan kuliah yg gilerkan k-pop.
super junior
g-generation
wonder girl
dan bermacam-macam korea movie yg popular2..
(maaf,ini jer yg Mmj tahu..huhu..)

kim hyuun juung.
sweeet giler!
ramai yg cair bile lihat pic die..
malah..
ehem2..
Mmj pun pernah 'terjatuh hati' dgn si juung nie..hehe

G-generation
antara gerup yg popular dgn kecomelan ahli-ahlinya..
Mmj sangat teruja bila melihat peminat k-pop sanguup berhabis ringgit demi menonton konsert k-pop walaupun mendapat tempat yg paling nun jauh dari pentas.nmpak ape je kot.bukan beratus,malah ada yg mencecah ribuan ringgit dik oiiii....banyak tu...(bg MmJ lah..)

malah ada yg sanggup berkorban uwang semata-mata mahu mendapatkan hot stuff ala-ala korean style vs k-pop yg terus drpd korea via internet... dari segi pakaian,gadget,keychain,kipas,malah kosmetik pun made in korea..(nk dpt muka ala-ala k-pop)(^__^)

sangat bagus bila anak muda skg mula menjebakkan diri mereka dgn tarian k-pop(katanya nk jadi super junior..)

serius to say..ramai yg menghafal nama-nama mereka walaupun belit lidah nak menyebutnya..hehe
bg para gadis pula,sudah tentulah kecomelan heroin k-pop menjadi pujaan dan ikutan.penampilan,style,wajah yg mulus malah ade yg sanggup bertukar watak jd over cute gara-gara K-pop Fever!

nobody nobody.....
dasyat!itu yg Mmj mampu katekan bile melihat k-pop fever yg sedang menular dgn pantasnyer skg nie..malah ramai yg sanggup bersusah payah belajar bahasa korea..hebat,,tahniah!

tersenyum Mmj melihat telatah anak muda skg..Mmj sendiri pun pernah dijangkiti k-pop fever masa zaman u dulul-dulu..malah smpai skg Mmj guna ringtone k-pop.hehe(rentaknya rancak so semangat sikit bila dgr walhal satu ape pun tak phm..adeh..haha)ringtone je...hehe..(cover diri sendiri..)

tapi bila difikir-fikir balik..ape yg ada pd k-pop sampai gejalanya sangat hebak?
comel?seksi?tampan?menarik?menawan?
ya!cantik nafsu melihatnya....(-___-)''

pengaruh k-pop nie baru jer dlm dunia nie tapi kesannya sngt cepat sampai pd kite.mengapa??
adakah kerana nafsu kita seronok dgnnya?

kenapa bila disebut Nabi Muhammad takda pulak yg histeria keterujaan?
kenapa bile dicakap-cakap soal Saidatina Aisyah ,gadis-gadis kurang memberi perhatian?
malah ada yg tak kenal lansung..dasyat...!

bukankah Allah telah berfirman

 “Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat”. Katakanlah kepada wanita yang beriman: “Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya” (QS. An-Nuur : 30-31).

menahan pandangan?apa semua nie?

semua tahu,k-pop terkenal dgn keseksian mereka,baju sekerat-sekerat,seluar mcm seluar dalam..baik hero mahupun heroin..apa hukumnya melihat aurat mereka?walaupun mereka bukan islam Tapi aurat mereka tetap haram bagi kita untuk melihatnya.bukan kah begitu??walaupun badan mereka tidak seseksi omputih tapi aurat tetap aurat(ehem-ehem Mmj nie mcm pernah tengok jer..honestly,kalau dh tengok korea punye filem komponlah tengok mereka berpakaian sebegitu rupa..adeh..malu seh...istigfar bnyk2..(-___-)''

lagi satu mengapa sih mahu dijadikan mereka yg non-muslim itu sbg idola sampai sanggup berhabis ribuan uwang?better ribuan uwang itu kite sedekahkan pd jalan Allah,...tak pun lebih afdal bg jer kt MmJ..lagi bagus..hehe..

Mmj bukan nak kata yg k-pop itu haram!no!Mmj tak kate gitu..tp kok ye pun..agak-agak lah........minat gitu-gitu sudah....tak perlu fanatik berbagai...

daripada dulu-dulu kala lg islam dh syariatkan pemakaian kita sbg muslim tp WHY kite buat endah tak endah?tp kalau k-pop style..laju jer..malah ader yg sanggup ubah2 jd ala-ala muslim style..kalau betul takpe lh jugak..nie dh mcm rojak.tutup ye,bukak pun ye..(hamboi Mmj..sedap kau mengutuk org..kau tu mcm mana?bagus sngt ker?huhu....)

sorry to say...ini oponion Mmj.. (opinion k)..bukankah lg hebat kalau kita s a muslim ini junjung tinggi style kite??? muslimah dgn auratnya yg terjaga...tudung labuh menutup dada..muslim dgn auratnya..songkok atau kopiah di kepala..malu????MALU???? sedih Mmj dengar alasan klise mcm nie..bukak aurat tak malu,pakai lambang agama lain tak malu,disuruh tutup badan,junjung agama sendiri malu pulok?? ok.....

ini pandangan Mmj semata-mata tentang k-pop fever..Mmj pun tengok jugak k-pop nie..adalah dalam setahun sekali dua..bukan nak tunjuk baik tak tengok k-pop tapi sebab Mmj busy bekerja..tak sempat dok depan tv main remote deh..!hehehe...  tapi kite s a human yg diberi akal dan pilihan wajiblah menggunakannya utk mengawal diri... bukankah begitu wahai sahabatku yg bijak pandai....(^___^)

mengapa kite perlu junjung tinggi cara hidup dan style org lain sedangkan mereka takda pun junjung tinggi cara hidup dan style agama islam.malah memperlekehkan lg...

siapa lg yg nk junjung tinggi islamic style 100% pure takda mix n match k kalau bukan muslim sendiri???

renungan buat MmJ sendiri..huhuhuhuhu...