Geng Merah Jambu..!

Sunday, August 5, 2012

Being Solo Does Not mean You tak laku.

Assalamualaikum..

Oh..before i start my entry kali nie..sukacita i nak maklumkam yang sesungguhnya daku dah pun berhenti kerja..It such a very nikmat tau...Alhamdulillah..finally i dapat masa untuk berpesta..i mean berpesta ibadah...such a great sound right tapi bukan mudah..nafsu nak tidur tu memanjang ajer menerjah..hehe..



being solo does not mean you tak laku 

 Arakian..hatta..dan segala bagai..sekarang nie fenomena mencari pasangan sangat teruja menular dikalangan remaja.Even remaja sekolah rendah sekalipun..Rasa macam terkejut pun ada jugak bila adik-adik sekolah rendah pegang hanset lama-lama..tersenyum sumbing sorang-sorang..and bila ditengok hansetnya..alahai..bersayang..taking care bagai...
amboi..kecik-kecik dah pandai ye dik!

macam dah matang sangatlah memahami apa itu cinta.alahai..kelakar rasanya..

kalau dah budak sekolah rendah begitu,apatah lagi pelajar menengah dan Ipt..memang bermacam ragam dan karenah dalam bercinta.



Bila semua anak muda bercanda asmara..mereka2 yang tiada pasangan mula berasa terpinggir dan agak ketinggalan zaman..Bagaikan mempunyai pasangan itu satu kemestian sejak dari kecil..Oh pleslah..is not the end of the world kalau u r solo pun.. in fact,the truth is..by being solo means u r moden ok.mean thats u focus on what u do..and sedar bahawa sekarang bukan masanya untuk mempunyai pasangan yg tak sah taraf.

By being solo too mean u berjaya mengelakkan diri drpd mendekati fitnah akhir zaman dan bunga-bunga zina.bila u berada selari dengan syariat islam itu bermakna u r moden!
tahukah anda mendekati zina dan sedaya upaya mencari pasangan untuk keseronokan itu adalah sifat jahiliah?bukankah sifat jahiliah itu merupakan sifat pada zaman yg lampau.

so..siapa yg ketinggalan zaman?

im talking does not mean im perfect..in fact.aku juga pernah mempunyai pasangan semasa aku ketinggalan zaman dahulu..semasa aku berada dalam kelambu jahililah..

sekarang baru aku faham kenapa Allah berfirman:

''katakanlah kepada lelaki-lelaki yang beriman : hendaklah mereka menundukkan pandangannya dan memelihara kemaluannya''

kemudian Allah menyambung lagi pada ayat seterusnya..

''katakanlah kepada perempuan-perempuan beriman ":hendaklah mereka menundukkan pandangan dan kemaluannya''

surah An-Nur ayat 30 dan 31.

ha..nmpak tak tu kawan-kawan..Allah dah pun berfirman bahawa dari mata yg tidak terjaga boleh terjadinya zina..dengan mempunyai pasangan yg tidak sah taraf menyukarkan kita untuk menjaga pandangan kita..aiseh..geng..u dating tutup mata ka?

zina juga tidak bermakna dalam selimut saja..ia boleh terjadi melalui zina hati yg kita tak sedar tapi sebenarnya ia umpama virus yang sangat bahaya untuk kesihatan iman dan jiwa..

jadi..kepada anda yg solo..jgn risau..anda bukan tak laku..malah anda sangat bernilai kerana telah menjaga hati dan nafsu..ingatlah janji Allah..lelaki yang baik untuk wanita yang baik,manakala perempuan yag baik untuk lelaki yang baik..

 kepada mereka yg sedang berpasangan..segerakanlah pernikahan..andai tidak mampu mengapa perlu membina perhubungan yg sukar?sukar untuk mengawal hati dan iman..
relaxlah..kalau jodoh..berpisah seribu tahun pasti bersatu jua..kalau bukan jodoh..berkepit 40 juta tahun pun tetap berpisah jua..

jom kita betulkan yang biasa dan biasakan yang betul...=)
muhasabah sama-sama ye sahabat...

Asssalamualaikum..=)