Geng Merah Jambu..!

Thursday, May 31, 2012

Agak-agak dalam bergurau..

Assalamualaikum..hai!

''wei pendek...dah tahu kaw pendek tu jangan beranganlah nak capai bende yang tinggi tu!''
''wei gemuk..jalan cepat sikit boleh tak lembablah kaw nie..tu lah perut besar sangat!''
''wei  gendut..ada hati nak pakai baju cantik..tak cover pun perut kaw yang gendut tulah gendut..!''

''erk..ala wei..janganlah touching..gua gurau je wei....''

T_T peh.. agaknya  lah kan..kalau ayat-ayat cinta tu tuju kat korang..apa korang rasa..sedap ke kat telinga..?even manusia tu kata yg dia hanya bergurau..HANYA BERGURAU??!!

ayat-ayat di atas tadi tu cuma gimiknya..bukanlah ditujukan pada aku...huhu..tapi memang aku pernah dengar ayat-ayat cinta macam tu ditujukan pada kawan-kawan masa tengah bergurau..aku yang mendengar pun dah rasa macam tertusuk peluru M16..ini kan pula orang yg memang kene tuju dgn ayat keramat tu.

macam dah trend dalam perkawanan masa kini ke gurau sampai tersembur ayat-ayat menyakitkan hati?then bila bergaduh lagi,terus tersembul ayat puaka!

Ya Allah hai... mana nilainya erti persahabatn yg penuh dengan kesucian dan kasih sayang wei?
mana pergi nilai kesopanan hang sbg orang melayu...dan mana pergi nilai KEISLAMAN hang!

aku cukup tak suka bila dalam persahabatn tersembur ayat2 yang aku rasa tak patut dijadikan bahan gurauan..mentang-mentanglah dia tu bespren kita..sesuka hati jer kita nak sembur ape..hei..die pun ada perasaan lah..memey lah die senyum..gelak-gelak sampai terguling-guling..tapi dalam hati..rasa macam nak tikam dengan pisau je..kan kan kan kan?? korang pun pernah rasa macam tu kan kan?

ye kan jelah kalau tak pun..hehe wtp

so after this ples lah..take care betul-betul perasaan orang lain dalam persahabatan tu..sebab alang-alang bersahabat biar kekal sampai mati..kan?

ples behave like a real muslim..bukan like a ol ol muslim atas name jew...islam tak suka lah kalau kita suka sangat bergurau sampai cakap perkara yang menyakitkan hati kawan..tak suka taw..

so..jom muhasabah diri n lets perfom better for tomongor..(^__^)