Geng Merah Jambu..!

Monday, March 30, 2015

Bercuti ke Langkawi Mac 2015 (Part 1: Boarding to Langkawi)

Assalamualaikum.. hai uolls!!

Alhamdulillah, as I promise before, I want to share as much as I can. But then, I’m sharing my experience and opinion but I’m try to limited to exposed myself due to the level of cuteness of me is infinity. Kah kah kah!

Alhamdulillah, finally my dream to have a holiday in Langkawi became true!! Got excited? Of course I’am!! Sepanjang I berkira-kira nak pergi ke sana tu I review banyak sangat blog sebab I nak pastikan bajet I kene pada tempatnya. Obviously I sangat berkira-kira kan? Eh mestilah, I berjimat sebab I nak shopping puas-puas lah konon kat sana.

Okay, kite start dari 1st day I pergi ke Langkawi dari Terengganu. Disebabkan I nie ikut rombongan belajar, maka banyak sangat bajet yang I dah cut. Bas dari Terengganu ke Perlis adalah PERCUMA.
I pergi dengan kelas I, kami seramai  78 orang. That why, I nasihatkan uolls sepanjang kita bergelar mahasiswa, gunakanlah peluang-peluang perkhidmatan yang ade untuk membuat pemantauan terhadap masyarakat di Malaysia, bahkan DUNIA, instead of the main point obviously BERJALAN!.

We olls bertolak dari Terengganu jam 10 malam pada hari Khamis dan sampai ke Jeti Perlis pada jam 5 Pagi esok harinya. We olls bersiap mandi, solat dan sarapan semuanya dekat Masjid di JETI PERLIS I tak tahu nama dia. Kemudahan di Jeti Perlis pada I lengkap. U boleh mandi,solat dan makan dengan mudahnya. Suasana pon MasyaAllah cantik masa i sampai pagi tu bulan mengambang tepi laut so cantik ya amat!. Air laut masih surut so kalau bernasib baik dapatlah uolls tengok orang check perangkap kerang yang dipasang di sepanjang pesisir laut di tepi Masjid di Jeti Perlis itu.

Di hadapan I yang Pancang kayu itu adalah perangkap kerang yang boleh kita nampak sepanjang pesisir Masjid Terapung.


Untuk bertolak ke Langkawi perkhidmatan Feri digunakan. We olls mengambil Feri pada jam 9.00 pagi dan tambangnya pula adalah RM18.00 I tak pasti dua hala atau sehala sahaja memandangkan everything sudah dibayar oleh bendahari rombongan we olls.

Masjid Terapung da Jeti Perlis adalah bersebelahan sahaja.


Feri is Boring I cakap u!. ini adalah 1st time I naik Feri, at first I memang teruja but after 15 minit I mula terasa betapa lembabnya Feri nie. Alhamdulillah I takde mabuk laut so, bila Feri bertembung dengan Feri lain I okay je dengan goyang-goyang alunan ombak yang mula berlaku cewwah! After 1 jam 45 minit yang membosankan maka sampailah kami ke LANGKAWI PULAU MUTIARA!! God, i’am so feel blessed! 

view dari dalam Ferry. ombak jer gempak. laju idok pun.. ! hik hik

biasalah, nama pon langkawi tak sah takde helang besor nie kan??? Panas kot nak bergambar kat sini.


Di Langkawi, we olls sewa bas pelancong tapi I tak tahu ape name agensi yang I tahu adalah harga sewa bas itu adalah RM1600 untuk sebuah bas untuk sepanjang kami disana iaitu dari jumaat sehingga ahad. Tak silap I lah!so far sepanjang we olls disana, the services of buses is okay. Nak kate tepat sangat waktu amek we olls taklah tapi okay lah!ade jugak we olls nie kene menapak dari chalet ke bas sebab Jalan di PANTAI CHENANG tutup sebab ade Le Tour De Langkawi. 
Dengan barang MasyaAllah banyak. Baru lepas shopping dengan beg baju, bagasi bagai. Tak lah jauh sangat tapi basah juga kewtyyak lah. Koh koh.

sebahagian barang kami. oh ye, Trolley barang nie RM1.00 okay. u kene bayar bila nak masuk Jetty atau bila nak keluar dari Jetty. Maknanya RM2.00 lah..
After that kami terus ke Chalet iaitu CHENANG REST HOUSE di Pantai CHENANG. Ha, untuk part ni I akan buat entry khas untuk CHENANG REST HOUSE nie. Semua nak sumbat satu entry memang tersembul lah bijik mata kan!Tunggu okay!


Cukup setakat ini. Kite berjumpa di entry part 2: Langkawi Island Hoping
Assalamualaikum. Bui bui!


Friday, March 27, 2015

SECRET RECEPI 2015

Assalamualaikum.. hai olls!!

Actualy, I bukan jenis suka makan kat tempat memahal macam SECRET RECEPI . I nie standard warung Mak Bie tepi jalan je dengan kerusi meja plastic asalkan tiada tikus berkejaran I okay.

But kali nie, disebabkan I dapat tugasan dari lecture I yang suruh I dengan TeamWork I buat Social Survey dekat Restoran based on their class so barulah i terhegeh-hegeh cari maklumat pasal Secret Recepi tau. Yelah, kami nie berpeluh risau berapelah kos makanan dekat situ since PTPTN pon tak masuk lagi masa tu. Gigih tau!

Tapi akhirnya I dengan Teamwork tak dapat pergi SECRET RECEPI sebab ade one of friend I nie ingat ade SECRET RECEPI dekat tempat yg kami tuju, but then.. tak hado!!! So, we just choose Pizza Hut aje sbg kajian kami masa tu.

Tapi sebab I nie dah gigih sangat nak jejak kan kaki jugak kat SECRET RECEPI, so on March 2015 I nekad jugak ajak BFF pergi meninjau apa yang seronok sangat SECRET RECEPI tu sehinggakan dilabelkan sebagai High Class Restaurant oleh Lecture I.

Masa tu I pergi ke SECRET RECEPI KUALA TERENGGANU area MBKT. Since itu je yang I tahu, padahal ade tempat lain yang lagi besar yang I baru jumpe a few last week. Talking about SECRET RECEPI, sepanjang yang I buat review, SECRET RECEPI in KUALA LUMPUR but i forgot the exact place, akan sediakan keropok ikan free as starter. Tapi kat sini tak hado pun. Maybe ikot tempat jugak I pon tak tahulah. Its okay never mind.

So kalau pasal suasana n waiter waiteres so far tempat pon mahal.. everything is fine, tak lah bingit macam “ Aney...Teh Tarik satu!!!” haha.. semua sopan senyap senyap je makan sampai I rasa awkward. Tak biasa kan.

Talking about Harga pulak.. ha.. ini yang banyak nak review dari blog ke blog.

on that time menu yg kami order adalah.....

SINGAPORE SEAFOOD CURRY LAKSA    RM 23.00
CURRY LAKSA                                              RM 20.00
SPAGHETI MEAT BALL                                RM 20.00++
LIME PUNCH                                                  RM 7.80
STRAWBERRY SHAKE                                 RM 8.90
LEMON TEA                                                   RM 6.90
CHOC MOIST CAKE                                     RM 7.90
BLUEBERRY CHOC CAKE                            RM 7.90
CAKE (lupa nama )                                           RM 7.90




Portion of Makanan memang Daebak!! Banyak gila sampai I tak mampu nak habiskan 100%. I punya dish SINGAPORE SEAFOOD CURRY LAKSA, memang sedap kalau sambal belacan yang die bagi letak semua so barulah terasa UMMPH!! Kalau tak, rasa macam so so jelah pada tekak I.  Yang CURRY LAKSA i tak rasa pon sebab i tengok macam lebih kurang sama dengan i punye so maybe same je kot rase die cume takde sefood lah. 

I tak intend pon nak hapdet kat blog so i amek gambar tak proper pon makanan tu. sorry ya!

                              

SPAGHETI MEAT BALL is awesome!!. Sos die sedap sangat sampai I rasa that will be my second dish kalau perut I lapar lagi masa tu. You boleh prefer nak meatball atau ganti dengan chicken ball. Kawan I pilih Chicken Ball and the balls are nyummy!!!!! Banyak and Penuh bile kite ngap dalam mulut kite. So sedap i tell you... !
u see the balls?? so big kan??? nyummy sgt!
                               


LIME PUNCH are awesome too since I makan kuah berlemak so sangat refresh! I memang prefer LIME PUNCH after this.

STRAWBERRY SHAKE quite good too  i rasa sikit jer sebab perot I dah penuh sangat, while LEMON TEA macam rasa LEMON TEA. Hahah!

Talking about cake, kawan I yang beli so I rasa sikit sikit since actually I tak minat Choc Moist Cake and Choc Cake or even Cheese Cake.. but the taste are soooooo sweet sweet fat!. Haha Manis Berlemak and so moist, yah I Admit it is so sweettooth lover look like. But it just not my taste.

Biasa i prefer Cappucino Cake with hazelnut ke ape ntah tapi takde cake tu masa I pergi so I tak beli cake lah.

so the conclusion so far rasa and portion is mantop! But then.. SECRET RECEPI i rasa okay kalau u nak reward diri u untuk ape ape. Untuk daily routine bagi I macam membazir jugak since actually u can get the same taste and big portion on only RM10 below. Malah I dah jumpe Curry Laksa yang sedap giler and kenyang giler just at RM7.90+-.

Duit lebih lebih tu boleh lah kite gune untuk asset yg lebih bernilai right?? Since makanan akan hancur jugak dalam mulut and dihadamkan so i feel frustrated jugak if we put too much budget on food. Untuk sekali sekala tak salah kita merasa....

okay, till meet u again, bye!
Assalamualaikum.!