Geng Merah Jambu..!

Wednesday, February 6, 2013

Insaf tak semestinya skema..!




Assalamualaikum..
hui hui....pon pon... akhi ukhti boboi gigirl ape khabar?? harap semua sihat sokmo..yeah!!

 (entry kali ni saya memetik idea daripada ruangan Imam Muda Asyraf dalam majalah dara.com keluaran lupa dah .credit to him...=) )


Moni: Combi...jom kita layan movie sat...! aku baru download boboi boy the movie kat you tube nie ha...!

Combie: Astagfirullah al-azim Moni.. kau nak ajak aku buat perkara yang sia-sia? lagha nie Moni. Ya Allah... 

Moni: erk?kenapa pulak Combi..apa yang lagha nye? solat dah,buat assgment dah siap dah.. 

Combie: kan lagi elok kalau kita membaca Quran,.kita gunakan masa yang ada tu dengan sebaiknya..

Moni: la... bukan aku tak baca Quran pon.. pagi tadi kan dah baca.. lepas zohor td pon aku baca kejap dah.. nanti lepas magrib aku baca lah lagi.. sebelum ni kau ok je tengok movie.tak pulak kau kata sia-sia macam nie??

Combie: itu dulu Moni..sekarang nie aku dah insaf dah.. semua nie dunia semata-mata Moni..lagha semua nie... adakah kita patut mensia-siakan masa yang  kita ada dengan dunia yang hanya sementara??  aku dah insaf Moni.. aku taknak hidup aku hanyut dengan keduniaan... adalah lebih baik kita isi masa kita dengan zikir,Quran,solat sunat...

Moni: tengok boboi boy boleh hanyut dengan keduniaan ke?

Combi: iye Moni..semua tu lagha... bertaubatlah Moni.....

Moni: krik krik krik.....


wow!!!! caya lah Combi..terbaik lah,,sekali insaf terus ala-ala ahli sufi.zaman Salafus Soleh... Alhamdulillah.. semoga usahanya dapat melahirkan generasi pemuda pemudi agama...

tapi... adakah apabila kita nak bertaubat..atau apabila hati kita ni diketuk rasa keinsafan.. we have to act like that?? very the skema.. very the religious type.nak tgk movie tak boleh,nak ni tak boleh nak tu tak boleh. macam tu ke?

wait..dont misunderstood me.. i'm not going to say that what Combie said was wrong. As Islamic student adalah tidak patut untuk mengatakan apa yang Combi katakan itu adalah tidak benar atau tidak patut. Apa yang Combi kata semua itu ada benarnya dan ada asasnya but at the same time apa yang Moni nak lakukan pula tidak lah ada salahnya.

CUME...

apabila Combi berkata sedemikian kepada Moni ,secara tak lansung dia telah meletakkan sesuatu bayangan atau tangapan bahawa sekiranya kita nak bertaubat we have to throw away our world's side. Combi boleh mengakibatkan ramai orang yang biasa-biasa atau yang tak berapa nak faham agama merasa berat tentang islam dan akhirnya berfikir empatbelasratusribu kali untuk berhijrah menjadi muslim yang baik dan better.

sedangkan hakikatnya islam itu fitrah, islam itu mudah.. saya ingin memetik sebuah kisah para sahabat semasa zaman baginda Nabi Muhammad saw. Kisah tentang seorang pemuda yang dijamin syurga oleh Rasulullah sebanyak 3 kali semasa Rasulullah melihat pemuda tersebut datang ke masjid untuk solat berjemaah. 

ape yang pemuda itu lakukan sehingga dia dijamin masuk syurga?
solat sunat 24 jam?
baca Al-Quran tak henti-henti?
Qiamulail setiap malam?

tidak.. pemuda itu hanya menjalankan kewajipan sebagai muslim yang wajib..solat puasa zakat semua tu.. dan dia tidak sekali-sekali berprasangka buruk terhadap mana-mana manusia. sangat menjaga hati manusia..

you see that?? betapa Allah itu Maha Pemurah dan Maha Mengasihi hambaNya.. Allah tak kata hanya orang yang alim-alim je boleh masuk syurga.. Allah tak kata hanya orang yang abid saja Allah sayang.. Allah tak pilih ustaz ustazah saja yang boleh dapat RahmatNya.

Maka kat sini kita nampak bahawa islam itu mudah.. kita diberi banyak pilihan untuk hidup dalam dunia ni. selagi cara tersebut tidak ditegah oleh Allah..selagi itu go on lah..

apa yang penting..solat jangan sesekali tinggal,kalau tertinggal cepat-cepatlah bayar.( Qada') segala kewajipan sebagai seorang muslim mesti kita patuh.. puasa,zakat, aurat,batas,,dosa pahala, halal haram semua tu kita wajib ikut. then insyAllah.. u'll be a good muslim enough.

sekali sekala tu up sikit amalan dengan solat sunat.. sehari sekali baca Quran, pergi masjid derma seringgit, kalau rajin puasa sunat..setahun sekali pun kira ok kalau dah malas sangat..nama pun sunat kan...

eh..mudah lah! cukup macam tu jer pon boleh tau..

saya tak kata siapa yang nak lebih dari tu tak boleh..hamboi,macam minta penampar lah kalau kata macam tu.. 
malah saya amat teramat mengagumi sesiapa sahaja yang mengikut segala jejak langkah kehidupan Nabi Muhammad,para sahabat,alim ulama.. saya tabik spring kepada akhi ukhti diluar sana yang mampu untuk hidup mengikut cara pengabdian kepada Allah melalui ilmu hakikat dan tarekat. sebab,bukan mudah untuk hidup dalam cara yang macam tu... well.. kita dah berada jauh dari zaman tersebut,banyak cabaran yang perlu ditempuh..

cume nye..ape pun cara kita jangan sesekali kita memandang rendah kepada cara orang lain selagi cara hidup dia tidak melanggar syariat islam. yang Islamic jangan bajet bagggus,, yang relax-relax sempoi-sempoi jangan pandang yang Islamic tu kuno.

last but not least,, apa pun yang kita lakukan,bukan manusia yang menilainya..tetapi hanya Allah yang mengetahui segalanya.. jangan lupa kisah abid dihumban ke neraka, jangan tak ingat kisah pelacur masuk syurga. Kagumi kisah para ulama yang zuhud dunia demi destinasi akhirat, selami pengorbanan dan ketinggian iman para sahabat serta teladani junjungan Mulia Nabi Muhammad saw yang tiada tolok bandingnya. 

enjoy this life with your own way,as long as it is not forbidden by Our Lord,, Allah SWT..


* Atan: aku nak taubat tapi boleh tak kalau aku nak pegang tangan makwe aku time jalan-jalan kat mall? kalau jalan jauh-jauh siap bawak mahram makwe aku nanti orang kata skema pulak.yelah insaf tak semestinya skema kan??

saya: kau cakap dengan aku kau nak makan kasut saiz ape? kasut aku saiz 8.. itu bukan taubat!!

the end...... ape lagi..jangan tunggu lama-lama,nanti lama-lama,umur kita dah tak panjang.. 
lets be a better Muslim!!


 
 Assalamualaikum.. (^____^)