Geng Merah Jambu..!

Tuesday, October 4, 2011

Yang Tak Tahu Jgn Kurang Ajar,Yang Tahu Jangan Bajet Alim!! Jom Taubat(^___^)

Assalamualaikum..salam penuh keinsafan..=)

Yang TaK Tahu JnganKurang AjAR yanG tAHU jangAN bAJET aLIM!!
tibe2 aku terasa nk buat entry pasal nie..ngee..jom bace...!

standard lh kan..manusia tak semua sama..ada yg tahap iman up sikit..ada yg turun sikit..macam tu jugak tentang tahap ilmu agama..dan kefahaman dalam beragama...
tapi..jgnlah kita nk berlagak sakan ataupun kurang ajar.. sedar sikit yg kite hidup menumpang dibumi Allah nie...
actualy tiada istilah tak tahu..lebih2 lg tentang hukum Allah yg asas..mcm..solat..aurat..zina.. kalau dh penyelesaian math,kimia,fizik,yg memang susah tu kita boleh tahu..apsal pulak hukum Allah kita tak tahu?kita bukan jahil..!tp  kita buta hati..itulah hakikatnya..!belajar sampai diploma..degree..paling cikai pun spm..mustahillah tak tahu..kn?

kadang2..kita begitu lancang meringankan hukum Allah..solat terutamanya.. suka2 kita jer nak solat atau tak. dgn alasan penatlah..busylah.. tak maluke yg hari2 kita makan rezeki Allah?Allah beri kita mcm2 kebolehan..mcm2 nikmat.. kita masuk u..kita budak pandai...tp..kite senang lenang jer tak solat..sedar atau tidak..tindakan itu sebenarnya diklasifikasikan sbg..kurang ajar..!(-___-)

sedarkah kita???bila disoal tentang aurat..tentang tudung labuh2,paling cikai pun tutup dadalah kn....kita begitu kuat menentang.pelbagai hujah ala parlimen kita utarakan..tanpa mempedulikan firman Allah yang membawa erti..''labuhkanlah hijab kebawah dada..''. mengapa begitu senang utk kita melupakan Firman Allah itu? semuanya kerana begittu mudah sekali kita memandang enteng pd hukum hakam Allah.. Begitu mudah sekali kita memandang enteng pd sunnah Nabi yang membawa maksud..kurangkan bercakap perkara yang sia2..sesungguhnya diam itu lebih baik daripada mengatakan perkara yg tak pasti dan macam2 lg yg telah digarispandukan oleh Rasulullah saw..

ha...yg nie lg best..perasan atau tidak????
bila isu couple hangat dibincangkan kita dengan megahnye membuat konsep couple dalam islam..

''kita boleh couple dgn syarat bla bla bla.. ''

''kalau tak couple macamnana nak cari calon suami..''

''tak salah mencari teman supaya tak sunyi''

''kite perlukan seseorang yg boleh bimbing kita''

''kawan dengan perempuan susah..lelaki lebih memahami..''

''jangan hampakan perasaan die..''

dan bla bla bla..

kenapa begitu susah utk kita ingat ..

firman Allah agar lelaki dan perempuan yang beriman..tundukkan pandanganmu..
oh....(-____-)''

bila disoal tentang tabaruj... kaum wanita pasti menentang!banyak hujah ala parlimen diwar2kan...antaranya:

''kalau tak make up.. muka nmpak pucat..bila muka pucat..nmpk tak kemas..bile tak kemas..ape org cakap!'' huhu....

sebenarnya...kita sedar atau tidak?siapa kita nie?milik siapa kita nie? ya...semua org tahu..kita nie hamba Allah..Allah yang memiliki kita..dah tu?kenapa banyak cakap sangat bila Allah perintahkan agar kita solat..tutup aurat..pakai tudung...jgn bertabaruj seperti wanita jahiliah..jgn dekati zina...@dlm erti kata yg lain..couple..kenapa begitu megah sangat duduk atas dunia nie.makan rezeki Allah,hirup udara Allah.. tapi kita sombong,berlagak,banyak bunyi bila disoal tentang hukum Allah..banyak alasan...!

bagi yang dh ikut perintah Allah pula..kenapa begitu sombong dan megah sangat dgn amalan kita tak seberapa tu?kenapa kita nak bajet baggggguuuus sangat?sedar atau tidak... para sahabat..para ulama terdahulu..amalan mereka amat melebihi amalan kita yang ciput nie? zikir mereka beribu2 dlm sehari..solat mereka beratus2 rakaat..(sunatlah..) hadis yang mereka hafal beratus ribu..Alquran yang mereka hafaz termasuk maknanya sekali...siap tafsirnya..nie.. baru hafaz surah ntah berapa..zikir setakat lepas solat..hafal hadis berapa kerat...dah nk ade rasa megah?bangga? alahai.................. ingat... Allah tidak memandang pd amalan..tp memandang kpd taqwa...mungkin saja..mereka yang tak nmpak mcm alim lebih bertaqwa drpd kita yg dh nmpk mcm ustaz ustazah..huhu..

chill..kite semua tak lepas drpd melakukan kesalahan..apa yg lepas..biarkan berlalu...kita pandang kehadapn  dan mohonlah keampunan dari Allah..berubahlah..dan terus berubah..yang penting,,Yang Tak Tahu Jangan Kurang Ajar YAng Tahu Jangan Bajet Alim!!

BismiLlah...
Ya Allah..Yang Maha Pengampun lg Maha Mengasihani..kami mohon ampun padamu Ya Allah..atas segala kesilapan kami yang lalu..sungguh..kami mengaku ats segala doa,maksiat dan ketelanjuran kami sebelum ini..maka..kami mohon, ampunkanlah dosa kami dan  redalah kehidupan kami Ya Allah..Ya Rabbal Alamin...

tiba2 aku teringat kata2 Rabiatul Adawiyah..''tak malukah kau memohon keampunan dan keredhaan Allah?sedangkan kau tidak melakukan amalan yg boleh mendatangkan keampunan dan keredhaan Allah kepadamu?''

saat ini aku benar2 terkelu..!Allah...(-____-)''