Geng Merah Jambu..!

Tuesday, May 22, 2012

PERUBAHAN MEMANG SUKAR TAPI BUKAN MUSTAHIL..!

Assalamualaikum wbk...

 'perubahan yang besar bermula daripada perubahan terhadap sekecil-kecil perkara'



itu adalah pesanan yang dititipkan seorang hamba Allah kat Aiza masa sedang berbual-bual kosong..on the sport,terus bende tu melekat kat kepala Aiza sampai la ni ha....

well,,all of us must have 'niat' nak berubah kpd yg lebih baik drpd sebelumnya..
it same goes to me..
Aiza pun sentiasa nak berubah menjadi lebih baik dari hari ke sehari..(walaupun taklah baik sangat,,cume comel-comel gitu..)

so,based on my xperience lah kan..nak berubah tu memang sukar giler.giler pun lagi senang drpd nak berubah. Sebab kita dah terbiasa dengan habit yg dulu.

contoh paling senang lh kan:

''Aiza dah biasa keluar rumah dgn bermake-up (auta sesangat..=p)
then one day Aiza mcm insaf tak nak bertabaruj/taknak lah make up tebal-tebal 

1st day... dgn semangat juang yg tinggi..Aiza ok je keluar rumah tanpa secalit make up..

2nd day.. orang dah mula tegur..kenapa muka pucat..

3rd day..orang dah mula tak nak dekat sbb tak glamour..yelah muka suci org kate tu..

4th day..dah mula dah orang cakap-cakap kat kita..'sis,u have to put make up sikit lorh..''

ah sudah..kacau bilau jadinya Aiza..ni baru 4 hari..belum 14 hari,4 tahun dan so on...

see?? perubahan memang banyak cabaran dan onak duri yg perlu ditempuh,ditelan dan digigit masuk dalam perut macam makan jamu walaupun pahit.

BUT..
perubahan yg sukar itulah yang bakal memberikan kita senyuman satu hari nnti.. mcm makan jamu..dahlah busuk,pahit kelat piyau pula tu..tapi kesannya untuk mase depan...?
ha..amik kau..awet muda gitu..body sihat,wajah muda,,tenaga macam umur 20 thn olowes..
tak ke best tu???

so,,apa tunggu lagi..pedulikan orang lain..orang lain takdanye nak bertanggungjawab dalam mana-mana bab hidup kita.kita yang harus be rensposible to our own life,own amanah,own iman,own hati,own our promise to Allah..just change!

keluar daripada kebiasaan orang lain..
sebab??
s we know..dunia/bumi nie dah dikuasai oleh yahudi/non muslim..so banyak cara hidup yang related to them..even nmpak mcm diskriminasi..tp i just want to ingatkan balik diri i sendiri...

''Islam lahir dalam keadaan dagang(asing)..dan akan berakhir dalam keadaan yang asing.
maka beruntunglah orang yang asing itu..''

T___T well,its really hard and need a big of courage u know..but y we have to worry so much? we have Allah right??
just believe lah..kompom Allah akan tolong kite lah der..

lagipun..Allah tak kisah siapa kita dahulu,atau apa percapaian kita dalam hidup nie..tapi Allah really kisah pada siapa kita sekarang nie..SEKARANG..so..
just change SEKARANG lah..

berdikit-dikit dalam perubahan..janganlah hari nie kau seksi giler,baju sendat,skirt pendek kejap lagi kau terus jubah,purdah labuh berbagai serba hitam..
 Sebab?
perubahan besar yang mendadak mcm tu hanyalah didorong oleh keinginan yang sementara tanpa ada persiapan mental utk menghadapi cabarannyer..

tapi..
kalau kejap lagi kau terus tutp aurat..cari baju longgar,tudung tutup dada..dan segala yg memang WAJIB AURAT seorang wanita..
itu WAJIB!..tak yah tunggu lama-lama..berdikit bagai..
sebab..?
tutup aurat wajib right?
n tak perlulah kita tambah point dosa kat buku amalan bab aurat lg..

well..depends on kita nak berubah kemana lah..
kalau nak berubah ke arah yang wajib-wajib tu..Aiza doa supaya cepat-cepat sebelum terlambat... 
papehal pun bro..
PERUBAHAN ITU MEMANG SUKAR..TAPI BUKAN MUSTAHIL..!=)




ii