Geng Merah Jambu..!

Monday, October 29, 2012

Antara Hipokrit Dan Tudung Labuh.

Assalamualaikum pengerat kasih,
menyebar cinta untukmu saudara/i ku..
aceceh..berfalsafah cinta pula Mak kan.. 

seriously u olls,sejak dua menjak nie tak dapat mak nak bagi komitmen dengan pinky blog mak nie sebab mak dilanda kesibukan yang amat sangat lah kan menyiapkan assigment mak yang bertimbun sampai mak tak balik cuti untk raya haji nie.. (hmm,motip sangat!)

haha,maaflah,'acting gedik was too fun' so,saya harap u guys semua happy-happy go lucky and insyAllah semuanya dalam rahmat Allah..amin..

actualy dah berapa kali dah bukak blog tapi just nak blogwalking je ,tadi nie pun dah sign out but suddenly terlintas someting yg telah berlaku..so i decide to put lah dalam penulisanku yg tak seberapa kali nie.. 

Antara hipokrit dan tudung labuh

amboi tajuk...bisa mencengkam jiwa si pemakai tudung labuh.whatever,saya tak berniat untuk mendownkan mana-mana pihak..i just want to give opinion dalam situasi ini.have a nice read.

Alhamdulillah,Allah menempatkan daku di bumi UniSZA.Satu tempat yang tenang lagi permai.. Jauh dari suasana sosial yang pernah aku lalui satu ketika dahulu.
Dengan fakulti pengajian islam kontemporari sebagai tulang belakang UniSZA,dan sejarah UniSZA itu sendiri yang merupakan bekas kolej agama terkemuka di pantai timur menjadikan suasana sosial disini sangat sederhana dan agak islamik.

Setiap mata yang datang ke sini,dijamukan dengan pemandangan yang tenang oleh anak gadis dan perawan-perawan muslim yang merupakan pelajar disini.Setiap jantung adam berdegup nyaman melihat para gadis menutup aurat dengan sempurna..
ya..hampir semua..rata-rata pelajar wanita disini Alhamdulillah mengamalkan penutupan aurat yang sempurna kerana undang-undang UniSZA itu sendiri yang mewajibkan penutupan aurat.

Alis wajah yang redup,tunduk ketika berjalan,
alunan tudung labuhnya tak pernah menampakkan mahkota,
sesekali ada satu dua wajah yang hanya menampakkan mata,
tanda malunya dijunjung tinggi,
wajahnya hanya untuk suami..



boleh dikatakan penampilan sebegini mendominasi keadaan disini..jadi,secara tidak lansung ia memang boleh menarik golongan wanita yang bertudung biasa dimana kadang tidak menutupi bahagian dada dan sbgnye lah.

cuma..satu persoalan yang sering dibangkitkan. Hipokrit.
ya..ramai teman-teman yang mula terpanggil untuk melakukan perubahan tak kisahlah sebab apa,hidayah Allah,segan,atau ape2 sekalipun..namun perubahan tersebut selalu dihalangi dengan rasa..

"aku tak mahu jadi hipokrit"

btw,in my oponion,hipokrit nie sesuatu yang tak elok sebab pada saya,if kita nak berubah kepada sesuatu yang lebih better,kita wajib ikhlas.Perubahan yang tidak disertai dengan ikhlas  akan mengundang satu perasaan benci terhadap apa yang kita lakukan itu sendiri.

seprti soal pemakaian tudung labuh@bidang 60 nie, if kita tak ikhlas,buat sebab ikut trend kat tempat tu,i think,kita takkan mampu bertahan sbb kita akan rasa rimas dan panas. We have to know that penutupan aurat nie adlah salah satu ujian bagi kita,andai kita tidak ikhlas,perasaan serba tak kena akan selalu datang pada hati kita.so.tak best lah kan..

tapi dalam masa yang sama,i dont say that u should wait for long time to make a btter change. ya..maybe u dont have to be hipokrit.,.but we have to remember lah yang kita hidup nie sebagai hamba Allah.so ikut perintah Allah tu wajib right?then i think we have to make a step to change into better way of life.

so..bab tudung labuh nie..takda pun Allah berfirman suruh mengenakan tudung labuh/tudung labuh bulat/bidang 60. tapi apa yang Allah perintahkan adalah melabuhkan tudung ke bawah paras dada seperti yang terkandung dalam surah An-Nur ayat 31.boleh cek lah yer..

so a step yang kita harus buat adalah dengan mengubah fesyen tudung kita,daripada selimpang atas bahu,,turun sikit pin kat bahu so..cover lah kn bahagian dada tu..  daripada lengan terdedah..cover sikit dengan guna handsock atau lengan baju yg panjang yang boleh cover bukan balut ok.. so many thing that u can do..so many easy step that u can start with..
try dulu to make a step..dont just make simply judge before u experience sesuatu perkara tu...
u may love it.

beb,kalau dah begini..marilah make a step yunk... i know,u wanna be better right?


so...as a conclusion after long writing.. memanglah jangan be hipokrit bila nak tutup aurat dengan sempurna but ape2 sekalipun we have to remind ourselves that bila lagi kita nak jalankan perintah Allah tu.. once u got your Hidayah.u should appreciate it before it is too late..sebab ramai lagi yang tak dapat hidayah Allah and it is sangat berharga giler if kite dapat HIdayah Allah.bukan Nur Hidayah sebelah rumah ok~!

so..please,please and please lah..lets make a step to go better..yang rasa dah tutup dengan sempurna tu pun u should make a step to sempurnakan dalaman u olls pulak.Janganlah luar bertutup indah tapi dalam bernanah busuk...sebab.. maybe,girls yang tutup aurat dengan sempurna but just sempoi2 je better ketaqwaannya than girls yang tutup aurat dengan sempurna with labuh-labuh style or purdah one..

im wondering...which level of my taqwa?masih adakah hari esok untuk aku??


im not racist..but ya..saya dah nampak situasi macam nie..so..thats why im telling u lah.
janganlah kecil hati atau kembang hidung sbb kita sama-sama dalam perjalanan menuju ketaqwaan dan meraih rahmat serta redha dari Allah..

and lastly..maybe perasaan "aku tak nak jadi hipokrit " tu adalah bisikan dari syaitan sebab ya..u know syaitan right?taknak kita ikut perintah Allah.so..sama-samalah kita fikir-fikirkan..

salam muhasabah sempoi dari saya....tapi penuh bermakna..daaaaaaaaaaaaaaa..... Assalamualaikum.. (^_^)'' 











2 comments:

shinhyun_norbi said...

so as student we need to know that tudung labuh bukn nye satu fesyen or trend semata2 tapi jugak perintah Allah yang mahu hambaNya berpakaian sempurna it's true??

Aizathul Hani.. said...

bukan saja as a student..malah as a muslim juga...yup..perintah Allah yang terkandung dalam surah An-Nur ayat 31..=)