Geng Merah Jambu..!

Monday, March 30, 2015

Bercuti ke Langkawi Mac 2015 (Part 1: Boarding to Langkawi)

Assalamualaikum.. hai uolls!!

Alhamdulillah, as I promise before, I want to share as much as I can. But then, I’m sharing my experience and opinion but I’m try to limited to exposed myself due to the level of cuteness of me is infinity. Kah kah kah!

Alhamdulillah, finally my dream to have a holiday in Langkawi became true!! Got excited? Of course I’am!! Sepanjang I berkira-kira nak pergi ke sana tu I review banyak sangat blog sebab I nak pastikan bajet I kene pada tempatnya. Obviously I sangat berkira-kira kan? Eh mestilah, I berjimat sebab I nak shopping puas-puas lah konon kat sana.

Okay, kite start dari 1st day I pergi ke Langkawi dari Terengganu. Disebabkan I nie ikut rombongan belajar, maka banyak sangat bajet yang I dah cut. Bas dari Terengganu ke Perlis adalah PERCUMA.
I pergi dengan kelas I, kami seramai  78 orang. That why, I nasihatkan uolls sepanjang kita bergelar mahasiswa, gunakanlah peluang-peluang perkhidmatan yang ade untuk membuat pemantauan terhadap masyarakat di Malaysia, bahkan DUNIA, instead of the main point obviously BERJALAN!.

We olls bertolak dari Terengganu jam 10 malam pada hari Khamis dan sampai ke Jeti Perlis pada jam 5 Pagi esok harinya. We olls bersiap mandi, solat dan sarapan semuanya dekat Masjid di JETI PERLIS I tak tahu nama dia. Kemudahan di Jeti Perlis pada I lengkap. U boleh mandi,solat dan makan dengan mudahnya. Suasana pon MasyaAllah cantik masa i sampai pagi tu bulan mengambang tepi laut so cantik ya amat!. Air laut masih surut so kalau bernasib baik dapatlah uolls tengok orang check perangkap kerang yang dipasang di sepanjang pesisir laut di tepi Masjid di Jeti Perlis itu.

Di hadapan I yang Pancang kayu itu adalah perangkap kerang yang boleh kita nampak sepanjang pesisir Masjid Terapung.


Untuk bertolak ke Langkawi perkhidmatan Feri digunakan. We olls mengambil Feri pada jam 9.00 pagi dan tambangnya pula adalah RM18.00 I tak pasti dua hala atau sehala sahaja memandangkan everything sudah dibayar oleh bendahari rombongan we olls.

Masjid Terapung da Jeti Perlis adalah bersebelahan sahaja.


Feri is Boring I cakap u!. ini adalah 1st time I naik Feri, at first I memang teruja but after 15 minit I mula terasa betapa lembabnya Feri nie. Alhamdulillah I takde mabuk laut so, bila Feri bertembung dengan Feri lain I okay je dengan goyang-goyang alunan ombak yang mula berlaku cewwah! After 1 jam 45 minit yang membosankan maka sampailah kami ke LANGKAWI PULAU MUTIARA!! God, i’am so feel blessed! 

view dari dalam Ferry. ombak jer gempak. laju idok pun.. ! hik hik

biasalah, nama pon langkawi tak sah takde helang besor nie kan??? Panas kot nak bergambar kat sini.


Di Langkawi, we olls sewa bas pelancong tapi I tak tahu ape name agensi yang I tahu adalah harga sewa bas itu adalah RM1600 untuk sebuah bas untuk sepanjang kami disana iaitu dari jumaat sehingga ahad. Tak silap I lah!so far sepanjang we olls disana, the services of buses is okay. Nak kate tepat sangat waktu amek we olls taklah tapi okay lah!ade jugak we olls nie kene menapak dari chalet ke bas sebab Jalan di PANTAI CHENANG tutup sebab ade Le Tour De Langkawi. 
Dengan barang MasyaAllah banyak. Baru lepas shopping dengan beg baju, bagasi bagai. Tak lah jauh sangat tapi basah juga kewtyyak lah. Koh koh.

sebahagian barang kami. oh ye, Trolley barang nie RM1.00 okay. u kene bayar bila nak masuk Jetty atau bila nak keluar dari Jetty. Maknanya RM2.00 lah..
After that kami terus ke Chalet iaitu CHENANG REST HOUSE di Pantai CHENANG. Ha, untuk part ni I akan buat entry khas untuk CHENANG REST HOUSE nie. Semua nak sumbat satu entry memang tersembul lah bijik mata kan!Tunggu okay!


Cukup setakat ini. Kite berjumpa di entry part 2: Langkawi Island Hoping
Assalamualaikum. Bui bui!


No comments: